StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Сауна: головні переваги для здоров'я і "правильне дозування"

5 січня 2021, 02:00
Сьогодні сауни стали частиною повсякденного життя.
Сауна
Сьогодні сауни стали частиною повсякденного життя. / МК

Перші сауни були побудовані 10 000 років тому у Фінляндії. Насправді слово" сауна " по-фінськи означає лазня. Сьогодні сауни стали частиною повсякденного життя у Фінляндії та по всій Скандинавії, а також в Україні, Південній Кореї та країнах Європи.

Главред розповість більше про сауну і її численні переваги для здоров'я і суспільства.

Що таке сауна?

За даними північноамериканського товариства саун, існує чотири типи саун:

Традиційна фінська сауна: це те, що більшість людей вважають типовою сауною. Це закрите дерев'яне приміщення, нагріте до 80-110 °C. для створення вологості на камені наливають воду на рівні 20-40% протягом 5-10 хвилин для початківців і до 20 хвилин для більш досвідчених.

читайте такожЧи корисні насіння соняшнику для здоров'я-відповідь медиків

Суха сауна: Суха сауна-це традиційна фінська сауна без зрошення водою каменів. Це дозволяє підтримувати вологість на низькому рівні, зазвичай менше 10%.

Парова лазня: також відома як турецька лазня або хаммам, вона побудована зі скла, плитки або акрилу для захисту від вологості. Оскільки вологість становить приблизно 100%, приміщення здається теплішим, але температура, контрольована термостатом, зазвичай нижче 50 градусів.

Інфрачервона сауна: Хоча інфрачервона сауна також знаходиться в дерев'яній кімнаті, в ній використовуються інфрачервоні теплові лампи, які випромінюють при більш низьких температурах, зазвичай між 50 - 65 градусів, - говорить Шайна Пітер, лікар функціональної медицини і автор книги It's Not Just Acne.

Інфрачервоні сауни корисні для людей, яким важко переносити більш високі температури.

Користь сауни

Більшість науково обґрунтованих переваг саун для здоров'я багато в чому засновані на досвіді фінської сауни, яка є найпопулярнішою у всьому світі. Дослідники виявили, що фінська сауна може запропонувати наступні переваги:

Вимивання токсинів: "Сеанси сауни викликають потовиділення і збільшують виведення багатьох токсинів, включаючи важкі метали, стійкі органічні забруднювачі, бісфенол А, антипірени, фталати і багато іншого", - говорить Джеймс Дініколантоніо, дослідник серцево-судинної системи і автор кількох кращих робіт.

Посилення серцево-судинної системи: багато досліджень звертаються до цієї переваги, включаючи дослідження 2015 року, яке показує, що часте використання сауни призводить до меншої кількості смертей, пов'язаних із серцево-судинними захворюваннями (ССЗ).

Зокрема, смертність від серцево-судинних захворювань була на 27 відсотків нижчою серед чоловіків, які відвідували сауну два-три рази на тиждень, і на 50 відсотків нижчою серед чоловіків, які відвідували сауну чотири-сім разів на тиждень, у порівнянні з чоловіками, які використовували сауну один раз на тиждень.

Спортивна витривалість: невелике дослідження 2020 року прийшло до висновку, що 3 тижні періодичних сеансів сауни після тренування покращують спортивну витривалість. Учасники збільшили споживання кисню на 8%, Швидкість бігу на 4% і час до знемоги на 12%. Дослідження також підтвердило, що переносимість спеки є засобом підвищення працездатності в помірних умовах.

Зміцнення імунної системи: коли ми ходимо в сауну, наш організм збільшує вироблення білків теплового шоку (HSP). HSP запобігають перегріву нашого тіла, а також стимулюють нашу імунну систему. Підвищення HSP під час сауни принесло багато користі для здоров'я. "Дослідження показали, що відвідування сауни знижує ризик пневмонії, грипу та застуди", - говорить Дініколантоніо.

Зниження ризику хвороби Альцгеймера і недоумства: використання сауни може навіть поліпшити роботу мозку. Дослідження, проведене в 2017 році серед фінських чоловіків у віці від 42 до 60 років, показало, що відвідування сауни чотири-сім разів на тиждень знижує ризик деменції і хвороби Альцгеймера на 65-66%.

Поліпшення релаксації: сауни відомі тим, що забезпечують розслаблення, і дослідження, схоже, підтверджують цей ефект. Один приклад: у глобальному опитуванні 2019 року 83,5% респондентів повідомили про переваги сну після відвідування сауни один-два рази на тиждень, а також про підвищення рівня психічного благополуччя.

Ризики та запобіжні заходи в сауні

Хоча сауни приносять багато користі для здоров'я, Пітер пропонує звернути увагу на наступні ризики:

Зневоднення: зволожуйте до і після кожного сеансу сауни. "Це завжди викликає занепокоєння через збільшення виділення поту", - говорить Пітер.

Обмеження по часу: від п'яти до 10 хвилин найкраще для новачків, тоді як досвідчені користувачі сауни можуть використовувати до 15 або 20 хвилин. "Почніть з малого, проводячи в сауні не більше декількох хвилин і працюючи не більше 20 хвилин", - говорить Пітер.

Вживання алкоголю: "Сауни та алкоголь несумісні", - каже Пітер. Вживання алкоголю під час відвідування сауни може знизити кров'яний тиск і викликати непритомність і нещасні випадки.

Вагітність: хоча огляд досліджень 2019 року показує, що помірне використання сауни під час вагітності безпечно, Пітер попереджає, що вагітним слід проконсультуватися зі своїми лікарями перед тим, як користуватися сауною.

Діти: Більшість порад радять обмежити відвідування дітьми сауни за віком. "Діти мають менше можливостей регулювати температуру тіла, ніж дорослі, тому їм може знадобитися менше часу в сауні", - говорить Пітер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти