StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Особливості та ризики пізньої вагітності

3 березня 2023, 11:33оновлено 3 березня 2023, 19:57
Особливості та ризики пізньої вагітності

На питання про те, що вважати пізньою вагітністю, відповідає Міжнародна федерація гінекологів та акушерів (FIGO): пізнішою вважається перша вагітність у жінки старше 35 років. Пізній материнський вік має більш високий ризик ускладнень, тому потребує більш пильної уваги акушерів-гінекологів, а іноді й лікарів інших спеціальностей.

Чи є відмінності у перебігу вагітності в пізньому віці

Головною відмінністю вікової вагітності від звичайної є саме її настання - шанси завагітніти після 30 років починають зменшуватися, а після 35 років цей процес прискорюється. Тим не менш, якщо вагітність все ж таки настала, особливих відмінностей у протіканні у неї немає. Тому ведення вагітності після 35 років нічим не відрізняється від ведення будь-якої іншої вагітності, за одним винятком: рекомендовано генетичне консультування.

Детальна інформація про ведення вагітності за посиланням: https://mdclinics.com.ua/uslugi/vedenie-beremennosti/

відео дня

Чому важче завагітніти після 35 років?

В основному проблеми із зачаттям пов'язані з якістю та кількістю яйцеклітин. Дівчинка народжується із запасом фолікулів на все своє життя, це називається оваріальним резервом. Поступово цей резерв зменшується практично повністю виснажуючи до періоду менопаузи. У деяких жінок через генетичні причини він виснажується раніше. Щодо якості яйцеклітин, то воно погіршується з віком, адже яйцеклітини проходять через все те, через що проходить і організм, і нових яйцеклітин не утворюється. Згодом у яйцеклітини ущільнюється оболонка, і сперматозоїдам стає важко долати її, щоб потрапити усередину. Крім того, повільно накопичуються ушкодження ДНК. Генетичні ушкодження підвищують ризик як вродженої патології, так і ризик мимовільного переривання вагітності на ранніх термінах.

Ризики пізньої вагітності

Будь-яка вагітність пов'язана з певними ризиками, але все ж у вікових вагітних ризики трохи вищі. Це стосується таких станів:

  • гестаційний діабет;
  • мимовільне переривання вагітності;
  • прееклампсія;
  • багатоплідна вагітність;
  • передчасні пологи;
  • синдром Дауна та інші генетичні патології;
  • низька маса тіла дитини при народженні та пов'язані з цим ризики для її здоров'я;
  • мертвонародженість.

Крім того, частіше доводиться вдаватися до кесаревого розтину.

Причини підвищеного ризику у зниженні якості яйцеклітин, а також у більш частих проблемах з боку здоров'я. Наприклад, після 35 років підвищений артеріальний тиск трапляється значно частіше, ніж у 25-річних жінок, а він підвищує ризики і прееклампсії, і викидня, і передчасних пологів.

Наскільки вищі ризики для вікових вагітних? Для різних ускладнень по-різному. Ризик генетичної патології в дітей віком матерів від 20 до 30 років становить 0,1–0,2%, в дітей віком матерів від 35 до 45 років — вже 0,5%, а після 45 років сягає вже 3,5%. Ризик викидня у жінок молодше 30 років не перевищує 10%, у жінок від 30 до 40 років становить близько 17%, а після 40 перевищує 30%. Що стосується ризику прееклампсії, то він у середньому становить близько 5%, а підвищений для двох груп вагітних після 35 і до 20 років.

У більшості випадків пізня вагітність має всі шанси на успішне завершення, тобто народження здорової дитини в певний термін.

Особливості та ризики пізньої вагітності

Міфи пізньої вагітності

Один із найпоширеніших міфів: у вікових мам частіше народжуються діти слабкі, але талановиті. Жодних підтверджень цій заяві немає, крім історій про пізню дитину двоюрідної сестри сусідки. Статистичні дані говорять про те, що жодних відмінностей у таланті, інтелекті чи фізичному розвитку у дітей, народжених віковими мамами, немає.

Ще одна популярна легенда говорить про те, що пізня вагітність омолоджує організм. Це також не має під собою жодних наукових доказів. Проте народження дитини в пізньому віці може надати сил, наділити життя новим змістом і натхненням, а також спонукати більш відповідально ставитися до свого здоров'я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти