StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чи можна запивати таблетки чимось крім води - відповідь спеціалістів

5 липня 2024, 14:26
618
Прийом пігулок часто супроводжується питанням, чи можна їх запивати соком, кавою, чи тільки водою. Спеціальна служба розповіла, які можуть бути наслідки.
Вода, таблетки
Чим правильно запивати таблетки і коли краще це робити / Колаж: Главред, фото: flickr

Прийом ліків - часто неприємний, але вкрай необхідний процес для покращення самопочуття та одужання в цілому. Однак, коли мова йде саме про пігулки, чимало хворих не знає, як правильно їх вживати і чи можна запивати таблетки чимось крім води. У ДСУ з лікарських засобів та контролю за наркотиками дали відповіді на ці питання

Чим правильно запивати таблетки

Як повідомляє відомство, якість та кількість рідини, якою запивають ліки дуже важлива для максимального ефекту лікарських препаратів. Переважну більшість ліків запивають чистою негазованою водою кімнатної температури. А от чай, кава, фруктові соки знижують ефективність ліків, так як і фруктові газовані води.

Бувають винятки, коли ліки слід запивати молоком, лужною водою – це завжди вказується в інструкції. А щодо приготування гарячого напою від застуди, то вміст пакетику треба розчинити у 200 мл гарячої кип’яченої води, але не окропу.

відео дня

Чи можна пити пігулки на голодний шлунок

Натще приймати таблетки можна тільки в тому випадку, якщо це передбачає інструкція. Тоді пігулку потрібно вжити за 20-40 хв. до першого прийому їжі. Якщо ж в інструкції прописано, що ліки потрібно приймати під час, або після їжі, вживати їх на голодний шлунок небезпечно - можна заробити гастрит або виразку.

Як правильно запивати пігулки після чи під час їди

В залежності від інструкцій кожного окремого препарату, його можна приймати до, під час, або після їжі. У держслужбі радять дотримуватись наступних рекомендацій: "під час їжі, або відразу після їжі" пийте ліки наприкінці трапези або безпосередньо після прийому їжі, "після їжі" – через 30-40 хв. після прийому їжі.

Чи можна запивати водою таблетки, які потрібно розсмоктувати

На упаковці препаратів не дарма вказують, яким чином їх краще вживати. Тому, якщо вам потрібно прийняти таблетку, що розсмоктується, постарайтесь її не запивати водою, чи іншими рідинами. Інакше це може вплинути на ефективність препарату.

Чи можна одночасно приймати кілька ліків

Якщо у хворого є потреба у прийомі одразу декількох препаратів, не рекомендується вживати одночасно більше 3 ліків. Це можна робити лише в особливих випадках і лише за призначенням лікаря. Все тому, що ліки можуть взаємодіяти між собою і посилювати, або навпаки, послаблювати ефективність одне одного.

Що таке Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками?

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками — центральний орган виконавчої влади України, утворений 10 вересня 2014 р. постановою Кабінету Міністрів України № 442 шляхом злиття Державної служби з контролю за наркотиками та Державної служби з лікарських засобів, пише Вікіпедія.

Інші новини про ліки:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти