StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чи може сон на лівому боці бути небезпечним для серця: лікарі дали відповідь

2 червня 2021, 21:41
У кожної позиції є свої плюси і мінуси.
Серце
Сон на лівій стороні був пов'язаний зі змінами показань ЕКГ / Patricia Wong / flickr.com

Можливо, ви не особливо замислювалися про своє положення для сну, але те, як ви проводите ніч, може вплинути на ваше загальний стан здоров'я. У кожній позиції є свої плюси і мінуси, які ви, можливо, захочете розглянути в наступний раз, коли будете лягати поспати.

Наприклад, сон обличчям вгору з подушкою під спиною може допомогти при болю в спині, але також може погіршити симптоми апное уві сні. Сон на боці може бути краще при апное уві сні, але ви можете виявити, що це шкодить хребту.

Якщо ви страждаєте серцевим захворюванням, краще не спати на лівому боці. Вважається, що сон на цій стороні може змінити положення серця в грудях і змінити його електричну активність. Поки неясно, чи достатньо великий цей ефект, щоб викликати занепокоєння, пише Healthline.

читайте такожЗменшує переїдання і захищає серце: названий продукт, що продовжує життя

Досліджень, присвячених впливу положень для сну на здоров'я серця, мало. Однак є деякі свідчення того, що сон на лівому боці може збільшити тиск на серце.

У 1997 році дослідники вперше помітили, що сон на боці викликає помітні зміни в електричній активності серця, виміряної за допомогою електрокардіограми (ЕКГ). Дослідники виявили більш помітний ефект, коли учасники лежали на лівому боці.

У більш пізньому дослідженні 2018 року дослідники також виявили, що сон на лівій стороні був пов'язаний зі змінами показників ЕКГ у здорових учасників. Використовуючи метод візуалізації, званий векторкардіографією, вони виявили, що сон на лівому боці змушує серце зміщуватися і повертатися. Зміни в електричній активності були приписані цьому руху серця.

Коли учасники спали на правому боці, змін ЕКГ-активності практично не спостерігалося. Дослідники виявили, що в цьому положенні серце утримується на місці тонким шаром тканини між легенями, званим середостінням.

Незважаючи на те, що лежання на лівому боці може змінити електричну активність вашого серця, немає ніяких доказів того, що це збільшує ризик розвитку серцевого захворювання, якщо у вас його ще немає.

Як не дивно, люди з застійною серцевою недостатністю часто повідомляють про дискомфорт і утруднене дихання, коли сплять на лівому боці. Необхідно провести додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чи небезпечний сон на лівому боці для людей з серцевими захворюваннями або наскільки він може бути небезпечний.

А як щодо сну на правому боці?

Залишається спірним питання про те, чи краще спати на лівому або правому боці для серця. Деякі експерти зі сну вважають, що сон на правому боці може викликати стиснення порожнистої вени. Це вена, яка впадає в праву частину серця.

Однак в даний час немає доказів того, що сон на правому боці збільшує ризик розвитку серцевої недостатності, і це здається безпечним.

Дослідження, проведене в 2018 році, показало, що більшість учасників із захворюванням серцевого м'яза, званим послідовною дилатаційною кардіоміопатією, вважали за краще спати на правому боці, а не на лівому.

Крім того, огляд досліджень за 2019 рік не виявив різниці в стані здоров'я вагітних або їх майбутніх дітей, Коли вони сплять на лівому або правому боці. На початку вагітності постарайтеся виробити звичку спати на боці. Лежати на боці з зігнутими колінами, ймовірно, буде найбільш комфортним становищем у міру розвитку вагітності.

Деякі лікарі рекомендують вагітним спати на лівому боці. Оскільки ваша печінка знаходиться на правій стороні живота, лежання на лівій стороні допомагає вберегти матку від цього великого органу, а також полегшує роботу вашого серця, оскільки утримує вагу плоду від тиску на велику вену (звану нижня порожниста вена), по якій кров повертається до серця від ступень і ніг, щоб поліпшити приплив крові до плоду.

Кращі пози для сну для вашого серця

В даний час все ще не ясно, яке положення для сну найкраще підходить для здоров'я серця, якщо у вас ще немає основного серцевого захворювання. Ймовірно, якісний сон більш важливий, ніж положення для сну.

Огляд досліджень 2018 року, опублікований в журналі клінічної медицини сну, показав, що як погана якість сну, так і коротка тривалість сну пов'язані з ризиком ішемічної хвороби серця.

Як спати, якщо у вас серцева недостатність

Якщо у вас серцева недостатність, поговоріть зі своїм лікарем про будь-які положення сну, яких слід уникати.

Сон на правому боці може бути кращим варіантом для людей з серцевою недостатністю. Хоча деякі люди думають, що сон на правому боці може обмежити кровообіг текти назад до серця, недостатньо доказів, щоб довести, що це шкідливо.

Якщо у вас немає апное уві сні або проблем з диханням, сон на спині також може вам підійти.

У дослідженні 2015 року вивчалися ефекти лежання обличчям вгору у учасників зі стабільною хронічною серцевою недостатністю. Дослідники виявили, що лежання обличчям вгору пов'язане з погіршенням оксигенації крові, дихальної механіки і руху крові в порівнянні з сидінням.

Сон на животі може полегшити апное уві сні і хропіння, але також може викликати біль в шиї або спині. Неліковане апное уві сні пов'язане з підвищеним ризиком серцевої недостатності, і багато людей стикаються з обома проблемами.

Якщо у вас є імплантований кардіовертер-дефібрилятор (ІКД), вам може бути зручніше спати на протилежній стороні від імплантованого. Більшість ІКД розташовані з лівого боку.

Пози для сну, яких слід уникати, якщо у вас серцеве захворювання

До цих пір не ясно, які пози для сну краще і гірше для людей з серцевими захворюваннями. Є деякі свідчення того, що сон на лівому боці може зрушити ваше серце і порушити його електричний струм. Крім того, багато людей з серцевою недостатністю повідомляють про утруднене дихання в цьому положенні.

Сон на спині може посилити апное уві сні і хропіння. Вам слід поговорити зі своїм лікарем перед сном на спині, якщо у вас є проблеми з диханням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти