В Україні злетять ціни на продукти: що подорожчає найбільше

21 березня 2021, 15:57
Лідерами з подорожчання будуть овочі. "Рекордсмен" подорожчання минулого року – гречка – далі рости в ціні не буде.
Продукт
Овочі подорожчають щонайменше удвічі в порівнянні з цінами січня / pixabay

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин спрогнозував, що буде з цінами на продукти в 2021 році.

За його словами, локдаун, який через коронавірус поступово запроваджують регіони України, пригальмує зростання цін. Але прогнози на даний момент можна робити лише до початку літа - саме тоді стане зрозумілою ситуація з новим урожаєм, передає Апостроф.

Пендзин вважає, що молочні продукти і м'ясо навряд чи сильно виростуть в ціні.

"Тим більше, зараз почався піст, а тому до початку травня навряд чи щось станеться. Правда, можливий невеликий ажіотаж перед Великоднем (2 травня)", - зазначив експерт.

"Рекордсмен" подорожчання минулого року – гречка – далі рости в ціні не буде. Зараз середня ціна на цю популярну крупу становить близько 45 гривень за кілограм. Також не дорожчатимуть яйця.

"Ще трохи потеплішає, і почнуть нестися кури в домогосподарствах, тобто з'явиться конкуренція на ринку. До того ж, знову ж таки, піст. Тому я думаю, що за 40 гривень вартість одного десятка не вийде. Але і зниження ціни не буде", - вважає Пендзин.

Водночас, за його прогнозом, ростимуть ціни на хліб – подорожчання складе приблизно 2% на місяць. Наприклад, батон, який зараз продається за 20 гривень, до кінця року коштуватиме близько 25 гривень.

"Лідерами з подорожчання будуть овочі. Вони ростимуть в ціні дуже сильно - щонайменше удвічі в порівнянні з цінами січня. Ми вже побачили за перші два місяці цього року, що буряк подорожчав на 40%, приблизно така ж ситуація і щодо моркви. Картопля виросла в ціні не так сильно, але все ще попереду. І я думаю, що лідери по овочах дадуть 100% зростання, а в середньому борщовий набір подорожчає на 70-80%", - прогнозує Пендзин.

Ціни на продукти в Україні - про що раніше писав Главред:

  • В Україні в 2021 році рівень інфляції складе близько 7%, зростання цін спричинить передусім ситуація на світових ринках. Такий прогноз озвучив радник президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко.
  • Аналітики заявили, що в Україні значно скорочуються запаси гречки, і зростання цін на популярний продукт є неминучим.
  • В Україні помітно подорожчали сигарети у роздрібному продажі. Тепер пачка з середнього цінового сегмента коштує на 10 гривень дорожче, а тютюнові вироби класу "преміум" ‒ дорожче на 11 гривень за пачку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти