На Україну чекають колосальні проблеми в майбутньому опалювальному сезоні - експерт

31 липня 2021, 01:37
Система держуправління в Україні розвалюється, якщо вже не розвалилася - рішення ухвалюються без якогось економічного обґрунтування, вважає Геннадій Рябцев.
Електрика
Електрика в Україні в серпні дорожчати не буде / УНІАН

Рішення про підвищення тарифів на електроенергію в Україні перенесли на осінь, тому що переглядати тарифи зараз владі невигідно з точки зору політичної доцільності.

Таку думку озвучив директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі Геннадій Рябцев.

"Через три тижні святкування Дня Незалежності. Якби рішення про скасування ПСО (спецзобов'язань) ухвалили, то ціни на електроенергію зросли б удвічі - чудовий подарунок до свята. І про це б, звичайно, всі говорили. Тому єдина причина продовження - небажання ухвалювати непопулярні рішення напередодні таких грандіозних урочистостей, на яких потрібно буде рапортувати про видатні досягнення", - зазначив експерт.

відео дня

Яким буде рішення про перегляд тарифів, поки що незрозуміло. Рябцев пояснив, що, за регламентом Кабміну, проект відповідного регуляторного акта повинен бути оприлюднений за місяць до того, як він буде направлений на узгодження в центральні органи виконавчої влади.

"Тобто впродовж місяця цей акт має бути відкритий для всіх бажаючих. Але жодна з постанов, якими запроваджувалися або продовжувалися ПСО, таких етапів не проходило, і я на 99% впевнений, що жоден з цих пунктів регламенту і зараз не буде дотриманий", - пояснив Рябцев.

"Це свідчить про те, що система держуправління в Україні розвалюється, якщо вже не розвалилася – рішення ухвалюються без якогось економічного обґрунтування, узгодження, обговорення, причому ухвалюють такі рішення некомпетентні люди", - сказав експерт.

Рябцев також додав, що проблеми в майбутньому опалювальному сезоні будуть колосальними. Зокрема, зростуть тарифи на централізоване опалення та гарячу воду від 30 до 70%. А через підвищення ціни на електроенергію цілий сегмент операторів газового ринку буде змушений піти, тому що вони не зможуть забезпечувати річний тариф.

Тарифи на електроенергію в Україні - про що раніше писав Главред:

  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що термін дії діючих спецзобов'язань продовжили ще на один місяць. Таким чином, з 1 серпня тариф на електроенергію для населення залишиться без змін - 1,68 грн за кВт-год.
  • Керівник Нацкомісії з енергетики Валерій Тарасюк заявив, що
  • у влади України немає іншого виходу, окрім як порівнювати поступово тариф на електроенергію для споживачів і промисловості. І вже незабаром має бути ухвалено рішення про механізм.
  • В Україні також скасували низку пільг на електроенергію. Рішення відіб'ється на вартості для релігійних організацій і побутових споживачів, що використовують електроенергію для опалення житла.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти