Українцям можуть "обрубати" виплату пенсій: кому загрожує

11 грудня 2023, 14:31
Українським пенсіонерам можуть припинити нараховувати виплати. Однак тільки тим, хто отримує пенсію на карту, але при цьому не знімає з неї ні копійки.
Пенсіонер, пенсії
Якщо пенсіонер довго не знімає гроші з картки, то виплати можуть призупинити / колаж Главред, фото УНІАН

Українським пенсіонерам можуть припинити нараховувати виплати. Однак не всім – тільки тим, хто отримує пенсію на картку, але потім довго не знімають з неї гроші або не здійснюють інші операції. Про це повідомили аналітики порталу "На пенсії".

За їх словами, якщо пенсіонер регулярно знімає гроші з карти, але при цьому залишає на ній будь-яку суму, то проблем з нарахуванням не буде.

"Чинне законодавство передбачає, що якщо пенсіонер протягом 6 місяців не знімає кошти з пенсійної картки, то нарахування пенсії зупиняється. Це не стосується пенсіонерів, які залишають певну суму на карті, – мова йде про тих, хто не витрачає з карткового рахунку взагалі ні гривні", – кажуть чиновники.

відео дня

Чому можуть перестати платити пенсію

Як відзначають автори матеріалу, до такої міри держава вдається, оскільки не розуміє причину, по якій пенсіонер не знімає нараховуються гроші. Адже разом з тим, що таким чином він може просто збирати гроші, існує висока ймовірність того ‒ з ним щось сталося. І в такому випадку фактично постає питання про доцільність проведення виплати.

"Ми не знаємо, що з цією людиною могло статися. І щоб гроші платників ЄСВ не платилися таким чином, що вони просто лежать і не використовуються ніким, ще кілька років тому був введений цей механізм", – пояснила перший заступник міністра соціальної політики Дар'я Марчак.

Пенсію не відбиратимуть

У той же час, підкреслюють чиновники, припинення нарахування не означає, що у такого українця відбирають пенсію.

У такому випадку:

  • пенсія акумулюється на рахунках Пенсійного фонду;
  • однак не перераховується на карту людини.

Виплати пенсії можна відновлювати

Також зупинка виплат не означає, що пенсіонер більше ніколи не буде отримувати грошей, адже нарахування можна відновити.

Для цього потрібно пройти фізичну ідентифікацію:

  • зв'язатися зі співробітником Пенсійного фонду (ПФУ) по відеозв'язку;
  • пройти ідентифікацію в Електронному кабінеті ПФУ з "Дія. Підпис";
  • надіслати лист до Пенсійного фонду.

"Якщо пенсіонер перебуває за кордоном, він може вирішити це питання в українському консульстві", – пояснили аналітики.

Нагадаємо, щоб уникнути втрати частини або повної суми пенсії, громадяни України повинні своєчасно повідомляти Пенсійний фонд про певні обставини.

Також в Україні певна частина пенсіонерів має право на доплату за віком. Розмір щомісячних виплат коливається від 300 до 570 гривень.

Крім цього, з 1 січня 2024 року максимальна пенсія в Україні значно збільшиться. Вона становитиме 23 610 гривень, що на 2 680 гривень більше, ніж у 2023 році.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти