Як зберегти свою пенсію: у ПФУ розкрили деталі про продовження виплат

8 грудня 2023, 19:51
Українцям для того, щоб не втратити частину пенсії або всю суму, необхідно вчасно надавати необхідну інформацію до Пенсійного фонду України (ПФУ).
Пенсії, купюри
Щоб не втратити виплати, кожен пенсіонер повинен повідомити ПФУ певну інформацію / колаж Главред, фото УНІАН

Громадянам України для того, щоб не втратити частину пенсії або всю суму, необхідно вчасно надавати необхідну інформацію до Пенсійного фонду України (ПФУ), повідомляють представники відомства.

Щоб не втратити виплати, кожен пенсіонер повинен повідомити ПФУ про наступні обставини:

  • вступ на роботу, звільнення з роботи;
  • реєстрація або зняття з обліку як фізичної особи-підприємця;
  • придбання, зміна або припинення особливого статусу;
  • зміна місця проживання (реєстрації );
  • виїзд на постійне місце проживання за кордон.

Це передбачено документами про порядок надання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року (№ 22-1).

відео дня

Причому українцям можна повідомити до Пенсійного фонду про зміни свого статусу можна дистанційно - на веб-порталі електронних послуг. Після авторизації потрібно вибрати розділ "Про пенсійне забезпечення" в лівому бічному меню і знайти пункт "заява про перерахунок пенсії". Крім того, виберіть вид перерахунку зі списку, що розкривається і заповніть атрибути заяви. У ПФУ звернулися до українців з проханням своєчасно повідомляти про зміну обставин, які можуть вплинути на пенсійне забезпечення.

Індексація пенсії з 1 березня

Індексація всіх без винятку виплат відбудеться з 1 березня. Тоді пенсія зросте у переважної більшості пенсіонерів. Однак є і ті, у кого вона знизиться, наприклад, у колишніх чиновників.

Крім того, в Україні частина пенсіонерів мають право на доплату до пенсії ‒ за віком. Їх щомісячний розмір становить від 300 до 570 грн. Згідно з чинним пенсійним законодавством, а саме постановою № 168 Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2023 року, вікові надбавки до пенсії призначаються особам, які досягли 70 років (а за кожні п'ять наступних років ці надбавки збільшуються).

Також в Україні людям, які постраждали від аварії на ЧАЕС і ліквідаторам трагедії покладені в доповнення до основної державної пенсії ще й додаткові виплати. Про це йдеться в поясненні Пенсійного фонду України (ПФУ). За словами чиновників, розмір допомоги залежить від категорії постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти