Удар інфляції та обвал ВВП: експерт пояснив великі провали уряду

16 травня 2021, 17:27
Економічна політика Кабміну помилкова і потребує докорінної зміни, впевнений Віктор Суслов.
Суслов розповів про провали Кабміну
Віктор Суслов / УНІАН​​

Уряду України навряд чи вдасться витримати параметри, закладені в закон Про бюджет на 2021 рік, заявив колишній міністр економіки, кандидат економічних наук Віктор Суслов.

Як підкреслив він в ході чату в Главреді, основна проблема, яка стала помітна з початку року - це зростання цін.

"Темп інфляції вже зараз перевищив 8,5% і, очевидно, буде рости, тоді як в бюджет уряд заклав темп інфляції на рівні 7,5% до кінця року, а Національний банк взагалі прогнозував 5%. Швидше за все, до кінця року інфляція може перевищити 10%", - зазначив експерт.

За його прогнозом, темп зростання ВВП також, ймовірно, не буде витриманий, адже замість наміченого зростання, в першому кварталі 2021 року ВВП впав на 2% в порівнянні з першим кварталом 2020 року.

"Уряду так і не вдалося подолати падіння обсягів виробництва в промисловості, а, крім того, досить складна ситуація в сільському господарстві. Минулого року падіння виробництва в сільському господарстві перевищило 11%, що для України дуже багато (основним фактором, що призвів до цього, були несприятливі погодні умови)", - нагадав експерт.

Він упевнений, що 4,6% зростання ВВП, які закладалися в розрахунки на цей рік, досягнуті не будуть.

"Хоча є не тільки негативні фактори для України, а й позитивні. Зокрема, на світових ринках в останні місяці досить істотно зростають ціни на традиційні продукти українського сировинного експорту: залізну руду, деревину, метали – все це підвищується в ціні, що, звичайно ж, полегшує життя нашим експортерам і дає додаткові показники зростання ВВП", - розповів колишній міністр економіки.

На його думку, головною проблемою залишається те, що економічна політика України розбалансована: зростають ціни на енергоносії, підвищуються тарифи на житлово-комунальні послуги, але при цьому зберігаються низькі темпи зростання доходів населення.

"Величезна частина населення потрапляє в "кліщі", тобто розрив між маленьким зростанням доходів і сильним зростанням цін, а тому знаходиться в погіршуваному становищі. Уряду пора зрозуміти, що його економічна політика помилкова і потребує докорінної зміни", - резюмував Суслов.

читайте такожУ Мінекономіки ошелешили рівнем падіння ВВП до кінця року

Зниження ВВП України:

  • Реальний валовий внутрішній продукт України в першому кварталі 2021 року скоротився на 2% порівняно з аналогічним періодом 2020 року.
  • Реальний ВВП в I кварталі 2021 року в порівнянні з попереднім кварталом зменшився на 1,1% (з урахуванням сезонного фактора), а в порівнянні з I кварталом 2020 року - на 2%.
  • У Державному бюджеті на 2021 рік закладено зростання внутрішнього валового продукту України на рівні 4,6%.
  • Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання української економіки в 2021 році на 4%, а Світовий банк очікує помірного відновлення економіки України в 2021 році зі зростанням ВВП на 3,8%.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти