Пенсія не менше 8 тисяч гривень: після індексації у пенсіонерів будуть нові виплати

15 березня 2023, 19:17
Дані розміри мінімальних пенсійних виплат встановлюються незалежно від того, згідно з яким законом була призначена пенсія.
пенсіонер, пенсії
Пенсія / ua.depositphotos.com

В Україні з настанням весни зросли розміри мінімальних пенсійних виплат особам з інвалідністю для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Яй йдеться в Законі України № 1584-IX "Про внесення змін до Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", особам з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою та які є учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — мінімальний розмір пенсійної виплати не може бути нижчим за 8 тисяч гривень.

Якщо щомісячні розміри пенсійних виплат не досягають таких розмірів, цим особам виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.

Пенсії для осіб з інвалідністю учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС:

  • для осіб з інвалідністю 1 групи - 100% розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та враховується для обчислення пенсії за попередній рік;
  • для осіб з інвалідністю 2 групи - 80%;
  • для осіб з інвалідністю 3 групи - 60%.

Таким чином, з 1 березня 2023 року мінімальний розмір пенсійної виплати особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, не може бути нижчим:

  • для осіб з інвалідністю 1 групи - 13 376,21 грн (до 01.03.2023 - 12 993,56 грн);
  • для осіб з інвалідністю 2 групи - 10 700,97 грн (до 01.03.2023 - 10 394,85 грн);
  • для осіб з інвалідністю 3 групи - 8 025,73 грн (до 01.03.2023 — 7 796,14 грн).

Дані розміри мінімальних пенсійних виплат встановлюються незалежно від того, згідно з яким законом була призначена пенсія.

Пенсії в Україні

Раніше представники Пенсійного фонду розповіли, що після досягнення пенсійного віку пенсія українцям призначається навіть у тому випадку, якщо люди були змушені покинути Україну через російсько-українську війну.

Трохи пізніше тодішній міністр соціальної політики Марина Лазебна заявила - до кінця воєнного стану в Україні автоматично продовжать виплату всіх допомог - і соціальних допомог, і субсидій.

Як каже чиновниця, в цей час в Україні соцдопомогу в різних розмірах отримують приблизно 6 мільйонів чоловік. Ще близько 11 мільйонів осіб, згідно з даними Пенсійного фонду, отримують пенсії.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти