Курс гривні заморозили, а Монобанк і ПриватБанк оголосили особливості своєї роботи

24 лютого 2022, 16:30
Військові дії російського агресора відбилися на роботі банківського сектора і задали курс валют.
Курс гривні заморозили, а Монобанк і ПриватБанк оголосили особливості своєї роботи
Курс гривні заморозили, а Монобанк і ПриватБанк оголосили особливості своєї роботи / УНІАН

Вночі 24 лютого Росія напала на Україну - і військові дії російського агресора одразу відбилися на роботі банківського сектора і задали курс валют.

Курс гривні НБУ заморозив на рівні 29,25 грн/$. При цьому знімати готівку забороняється, на суми зняття гривневої готівки накладено обмеження. Середній готівковий курс долара до гривні фіксується в коридорі 29,20-30,15 грн/$.

У той же час рубль впав, на російських біржах - паніка. Так, у четвер на торгах Московської біржі рубль впав до історичних мінімумів, а ринок акцій пережив рекордне падіння за чверть століття своєї історії. Курс долара в моменті досягав позначки майже 90 рублів, а євро - майже 100 рублів.

Про перебої в роботі провідних банків України - Монобанку та Приватбанку - повідомляють читачі Главред.

Ситуація в Україні: як працює Монобанк

"У мене сьогодні не вийшло оплатити покупку в аптеці карткою Monobank, – пише читач Главреда Антон. - Тітка сказала: "Так це Моно (карта Монобанку – ред.), Моно не оплачує сьогодні".

Але потім Антон уточнив, що намагався оплатити покупку кредитними коштами, на що інша читачка Главред – Христина – уточнила, що не пропускають платежі саме в рахунок кредитних коштів, у рахунок особистих – пропускає.

Пізніше інформація про це підтвердилася і в самому додатку банку.

Водночас співзасновник Monobank Олег Гороховський запевнив, що фінустанова працює у звичайному режимі. Він підтвердив, що спостерігаються невеликі перебої – але попросив зберігати спокій.

"Працюємо в звичайному режимі. Головна мета - збереження грошей вкладників і клієнтів. Кредитні ліміти тимчасово обмежили. Зараз вирішуємо, як їх повертати. Спостерігаємо за розвитком ситуації. Будь ласка, зберігайте спокій", - закликав Гороховський в Telegram.

Ситуація в Україні як працює Монобанк
Ситуація в Україні: як працює Монобанк

Як працює ПриватБанк

"Онлайн-банкінг Приват24 і Приват24 для бізнесу, мережа самообслуговування працює в режимі 24/7-ми робимо все, щоб всі наші послуги працювали онлайн. Безготівкові розрахунки працюють без обмежень. Зняття готівки через банкомати ПриватБанку доступне", – повідомила прес-служба ПриватБанку.

Банкомати поповнюються готівкою своєчасно, запевнили в банку (хоча, станом на ранок четверга, зняти готівку в банкоматах ПриватБанку у Києві було дуже проблематично: готівку розібрали вже ближче до 9 години ранку, зазначили робітники Главред, які намагалися це зробити). Мережа POS-терміналів банку працює, проте припинені покупки через "Оплату частинами".

При цьому термін дії банківських карт ПриватБанку автоматично продовжили на 180 днів.

Воєнний стан в Україні: як працюють банки

НБУ постановив, що банки продовжують роботу з урахуванням низки обмежень:

  • Заборонити видачу готівкових коштів із рахунків клієнтів в іноземній валюті, крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), Уряду та окремих дозволів Національного банку.
  • Обмежити зняття готівки з рахунку клієнта в обсязі 100 000 грн на день (не рахуючи виплати заробітної плати та соціальних виплат), крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), Уряду та окремих дозволів Національного банку без нарахування та зняття комісій.
  • Здійснювати безготівкові розрахунки без обмежень.
  • Платежі уряду здійснювати без обмежень відповідно до законодавства про особливий період.
  • Підкріплювати банкомати готівкою без обмежень.
  • Забезпечити доступ до сейфових ящиків в безперебійному режимі.
  • Призупинити роботу валютного ринку, крім операцій продажу іноземної валюти клієнтами.

Останні новини України

Ситуація на західному кордоні залишається стабільною, запевнили в ДПСУ. Обмежень щодо виїзду громадян України за кордон, за винятком визначених законодавством випадків, поки немає.

Україна використала Байрактари на Чорноморському напрямку, оголосив міністр оборони України Олексій Резніков. Тривають бої за Генічеськ, Скадовськ та Чаплинку.

У той же час у Києві оголошено повітряну загрозу. КМДА закликає терміново піти в бомбосховище, почувши сирени. Зокрема, 4 станції червоної гілки Київського метрополітену відкриті для укриття.

Харків почали бомбити. Харківське метро перевели в режим укриття. Рух метрополітену призупинено.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти