Арешт житла, штрафи і заборона на виїзд з країни: як у Раді планують стягувати борги за комуналку

30 грудня 2020, 15:42
Після підвищення тарифів на комуналку в Україні влада має намір значно посилити відповідальність за їх несплату.
тариф, Комуналка
Якщо Рада прийме законопроект №3613, українці можуть зіткнутися з арештом майна, величезними штрафами і забороною на виїзд за кордон через борги за комуналку / УНІАН

Вслід за зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги у Верховній Раді збираються розглянути проект закону № 3613, що передбачає посилення відповідальності за несплату послуг ЖКГ. Людей, які не зможуть сплачувати комуналку, фактично прирівняють до неплатників аліментів. На практиці це означає можливий арешт майна, стягнення боргів із зарплати і заборона на виїзд за кордон.

Відомо, що законопроект № 3613 був поданий у Раду в червні, у вересні документ включили до порядку денного. Однак у листопаді профільний комітет його схвалив, внаслідок чого наразі законопроект очікує розгляду в парламенті.

Як зазначає український юрист, керуючий партнер Адвокатського об'єднання "Могильницький і партнери" Максим Могильницький у своєму Telegram-каналі, влада намагається вирішити проблеми великого бізнесу, який є постачальником комунальних послуг для населення, за рахунок підвищення тарифів для українців. Платоспроможність громадян на краще не змінюється, а тарифи зростають. Причому відповідальність за несплату комунальних платежів планують серйозно посилити.

Реструктуризація боргів

За словами Могильницького, у разі прийняття законопроекту, громадяни із заборгованістю за несплату комуналки будуть змушені в терміновому порядку укладати договори про реструктуризацію боргу, причому прискорено і в судовому порядку.

Якщо з такою процедурою і в результаті претензій за фактом взаєморозрахунку споживач не згоден, відбувається судовий розгляд, знову ж таки, в скороченому або прискореному порядку. Судовий збір сплачує споживач. Якщо рішення суду на користь постачальника, то вже він буде змушений сплатити судові витрати.читайте такожЗліт тарифів на комуналку: у Кабміні розповіли, чого очікувати одержувачам субсидій

Арешт банківських рахунків і житла

Юрист стверджує, що законопроект прирівнює неплатника комунальних послуг до злісного неплатника аліментів. У такому випадку до громадянина можуть застосувати механізми примусового стягнення боргу.

"Це, на хвилиночку, арешт банківських рахунків і стягнення до п'ятдесяти відсотків заробітної плати. Якщо ж борг за двадцять мінімальних зарплат перевалив, то арешт і на єдине житло накласти можуть. У той самий момент почнеться процедура звернення стягнення на це майно", - зазначив Могильницький.

При цьому громадянин не зможе виїхати за кордон, керувати транспортним засобом і користуватися зброєю.

Штраф

Якщо боржник не сплачує борги рік, то штраф складе 20% від суми заборгованості. Два роки - 30%. Три роки - це вже 50%.

"Чим безнадійніше становище людини, тим могутніше бетонна плита, якою депутати хочуть її зачинити", - підкреслив Максим Могильницький.читайте такожУ Києві оголосили про подорожчання води: які міста на черзі

Тарифи на комуналку в Україні

  • Нагадаємо, 30 листопада з проектів щержавної комісії, яка регулює тарифи у сфері енергетики і комунальних послуг в країні (НКРЕКП) стало відомо, що з 1 січня 2021 року в Україні подорожчають тарифи на газ. Причому ціни можуть злетіти в середньому на 80%.
  • У Нафтогазі, у свою чергу, заявляли, що підвищення не стосується тих громадян, які раніше уклали з постачальниками річні тарифи на постачання палива.
  • Кабінет міністрів України 28 грудня прийняв рішення щодо скасування пільгового тарифу на сплату електроенергії для населення, згідно з яким українці наразі сплачуються 90 копійок за перші 100 кіловат-годин. Вже з 1 січня 2021 року ціна для побутових споживачів зафіксована на рівні 1,68 грн/кВт-год.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти