Взимку в окопах і майже без підтримки Заходу: чому Україні доведеться відбиватися від РФ поодинці

18 листопада 2021, 10:00оновлено 18 листопада 2021, 14:38
У разі нападу Росії, захищатися від неї Україні доведеться самій – більшість країн Заходу підтримають її тільки морально.
Взимку в окопах і майже без підтримки Заходу: чому Україні доведеться відбиватися від РФ поодинці
Росія може зважитися напасти на Україну навіть взимку , але поки у неї інші цілі / Колаж: Главред

Вже кілька тижнів на Заході б'ють в набат, попереджаючи Україну про можливий повномасштабний напад Росії вже цієї зими. Але експерти, опитані Главредом, дотримуються думки, що у Путіна зараз інші пріоритети – йому набагато важливіше дестабілізувати ситуацію всередині України, ніж відкрито нападати на неї.

Що сталося

Про те, що Росія щось затіває біля українських кордонів, стало відомо ще кілька тижнів тому, коли про це почали по черзі сурмити американські ЗМІ. Однак минулого тижня їх побоювання офіційно підтвердила розвідка США, коли опублікувала знімки з супутника.

Тоді ж свою стурбованість озвучили і в Держдепартаменті США.

відео дня

"Ми не знаємо, які наміри Росії, але відомі випадки, коли Росія накопичує сили на кордонах з Україною, заявляє про якусь провокацію з боку України і потім проводить вторгнення", - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен після зустрічі з главою українського МЗС Дмитром Кулебою у Вашингтоні 12 листопада.

Тільки після цього збільшення кількості російських військ на кордоні нарешті помітили і в українському Міноборони, хоча до цього факт скупчення сил РФ там усіляко заперечували.

"Росія постійно стоїть на досить агресивній позиції, і вздовж кордону, і на тимчасово окупованій території постійно дислокується плюс-мінус близько 90 тисяч осіб... Нам слід очікувати в грудні і січні більше новин, ніж зараз. Розвідка повідомляє, що саме в цей період планується збільшення контингенту", - заявила в ефірі одного з телеканалів заступник міністра оборони Ганна Маляр.

Крім того, за інформацією американського агентства Bloomberg, Сполучені Штати поділилися побоюваннями з європейськими союзниками щодо того, що Росія може вторгнутися в Україну на тлі посилення напруги через ситуацію з мігрантами і поставками енергоносіїв.

Зима для Росії - не перешкода

Експерти, опитані Главредом, зазначають, що повномасштабний наступ на Україну зараз невигідний Путіну. На думку волонтера Юрія Касьянова, незважаючи на те, що після закінчення будівництва Північного потоку-2 цінність української ГТС для Кремля значно знизилася і ризик військової операції підвищується, РФ поки не готова вторгатися в Україну.

"Росія не зацікавлена в цьому настільки, наскільки була зацікавлена в 2014-2015 роках, тому що за час правління Порошенка і Зеленського у нас стався сильний відкат рівня патріотизму, бажання захищати країну, а також прихильності західному вектору. Для чого Москві вести бойові дії, якщо країна і так дрейфує до неї в руки? Зараз ситуація така, що Росія може отримати Україну без бою, умовно кажучи, через рік", – вважає Касьянов.

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов переконаний, що нападати на Україну взимку Росія не стане. "Зимова кампанія - найскладніша через морози: їх складно переносить і техніка, і люди (люди мерзнуть, машини не заводяться). Навесні починати військову кампанію - це взагалі самогубство, тому що занадто серйозна непрохідність місцевості. Зазвичай воюють влітку, з початку пізньої весни і до ранньої осені – це півріччя для війни", – говорить Жданов.

У той же час, на думку Касьянова, складність ведення бойових дій взимку Росію навряд чи зупинить. "В цілому, якщо у тебе є валянки, шапки-вушанки, теплі грубки, теплі намети, забезпечений підвіз продовольства, зимового палива, то вести бойові дії взимку, коли немає морозу і сильних снігопадів, навіть легше, ніж влітку, тому що підмерзає грунт, дрібні річечки стають прохідними для піхоти, болота стають прохідними для танків, немає зелені, в якій можуть ховатися партизани, противник при цьому, як на долоні – його видно, а, значить, і легше знищити. Так що фактор погодних умов - не найголовніший", - пояснив Касьянов.

Касьянов також вважає, що у разі, якщо Путін все ж почне військову операцію проти України, то першою її метою буде знищення Збройних сил України, тобто придушення будь-якого збройного опору. Причому захоплювати території для цього буде необов'язково.

читайте такожТут буде пекло: наскільки ймовірно вторгнення Росії в Україну взимку"Якщо збройний опір України буде придушено, причому з особливою жорстокістю і численними жертвами, це посіє страх. Страх призведе до того, що знову піднімуть голови сепаратисти і почнуть влаштовувати "Харківську народну республіку", "Київську народну республіку" або щось іще. Також це призведе до того, що наші київські політики будуть згодні на будь-яких умовах зупинити бойові дії. Це для Росії найголовніше", - зазначив Касьянов.

Експерти переконані, що сьогодні основна мета Росії полягає не в захопленні нових українських територій, а в розхитуванні ситуації всередині України. Зокрема, за допомогою мігрантів, які зараз перебувають біля білорусько-польського кордону, а завтра можуть опинитися біля кордону України.

"Зараз можливі два варіанти. Перший - Москва "дотисне" Брюссель, і європейці приженуть автобуси і відвезуть мігрантів кудись углиб ЄС. У цьому випадку Росія буде "на білому коні", отримає всі свої преференції і, окрилена перемогою, поверне віжки проти України. Другий-Польща вистоїть, Росія програє, а Європа буде "на коні". Після цього в Європі почнуться внутрішні чвари з Польщею, а Путін, незважаючи на програш Європі, зможе провернути аншлюс Білорусі, ввівши туди війська. І потрібно ж буде кудись дівати близько 10 тисяч мігрантів. Натхненний перемогою в Білорусі, Путін може повернути мігрантів на Україну і влаштувати нам таку ж войнушку з проривом кордону і тиском "виконуйте "Мінськ", або араби вас затопчуть", – вважає Олег Жданов.

Допомоги від Європи не дочекаємося?

Варто заззначити, що на тлі заяв, що звучали зі США щодо побоювань про можливе вторгнення Росії, про готовність надати Україні допомогу стала заявляти і давня союзниця Штатів – Великобританія. Зокрема, британські ЗМІ, незабаром після заяви Ентоні Блінкена стали повідомляти про плани Великобританії відправити в Україну близько 600 спецназівців. Побічно цю можливість пізніше підтвердив глава Міноборони Великобританії Бен Уоллес, коли на зустрічі з міністром оборони України Олексієм Резніковим заявив про подальшу всебічну підтримку Україні.

Керівник Фонду "Українська політика", політолог, історик Костянтин Бондаренко переконаний, що Британія переслідує одразу три цілі в Україні:

  1. дестабілізація ситуації в Європейському Союзі;
  2. протистояння Росії, яке є традиційним для британської зовнішньої політики, особливо протягом останніх років;
  3. створення певних потужностей для того, щоб замістити собою американський вплив у Європі.

"На тлі активності Великобританії щодо України навіть Сполучені Штати відійшли на другий план. Це дійсно так, тому що Британія є найближчим партнером США в Європі. А Україна в цій ситуації є "перехідним активом", який Сполучені Штати скинули на Британію. Саме цим пояснюється те, що політика Вашингтона щодо України стала більш прохолодною – Штати лише за інерцією цікавляться тим, що відбувається у нас", – зазначив Костянтин Бондаренко. І додав, що Британія взялася за Україну, щонайменше, близько року тому – саме тоді Борис Джонсон став дотримуватися політики зближення з Україною та її активного залучення в сферу зовнішньої політики Великобританії.

Однак з такою думкою категорично не згоден керівник Центру досліджень Росії, екс-міністр закордонних справ України, дипломат Володимир Огризко. За його словами, поточна активність Великобританії - це її послідовна позиція, яка залишається незмінною протягом багатьох років.

читайте такожДопомоги чекати не варто: чому в разі наступу Росії Україна залишиться одна"Там чудово розуміють, що таке Російська Федерація і російська зовнішня політика. Згадати хоча б вбивство Литвиненка на початку "нульових", висилки російських шпигунів з Лондона тощо. Те, як зараз Великобританія поводиться по відношенню до України, є ознакою того, що на Заході все більше і більше розуміють, що наша держава є форпостом, що захищає від російської агресії майже весь західний світ. Ця логіка бере гору", - зазначив Огризко.

Дипломат вважає, що Британія дійсно може надіслати в Україну 600 своїх військовослужбовців. І, на його думку, чутки про 600 спецназівців ходять невипадково - вони потрібні для того, щоб, по-перше, попередити потенційного нападника, що він буде мати справу з зовсім іншою якістю опору, оскільки Великобританія – ядерна держава, а по-друге, дати сигнал українському суспільству, що воно не залишиться наодинці з ворогом.

Крім Британії, про підтримку України заявили і в Швеції. Однак там військових до нас, якщо вірити заявам міністра оборони Швеції Петера Хультквіста, хочуть направити лише для навчань. "Ми розглядаємо це як дуже важливу частину в рамках визначення амбіцій ЄС щодо сприяння безпеці і суверенітету України", - заявив шведський чиновник.

Власне, така нейтральна позиція притаманна не тільки Швеції, а й усьому Євросоюзу. Незважаючи на те, що в ЄС за ситуацією навколо України "пильно стежать", допомагати найближчому сусідові військовими засобами Європа не поспішає.

"У нас немає військового альянсу з Україною. У нас є угода про асоціацію та "Східне партнерство", яка охоплює широке коло питань... Ми продовжимо робити ті ж речі, що і робили – підтримувати політично, дипломатично Україну в рамках діяльності, яка розвивається відтоді, як Росія захопила Крим і почала війну на Донбасі", – заявив віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель.

На думку політичного аналітика Олександра Кочеткова, на реальну допомогу Європи у протистоянні з РФ розраховувати не доводиться з огляду на те, що європейські країни повністю залежать від Кремля через кризу з енергоносіями.

"Сьогодні вже достатньо проблем на кордоні Білорусі та Польщі, які є вагомою підставою для того, щоб Євросоюз міг діяти більш жорстко щодо Росії. Втім, так не відбувається. Ось і через Україну європейці не будуть вплутуватися у протистояння з Росією, тому що просто її побоюються. Отже, Україна може розраховувати тільки на власні сили, а також на деяку підтримку США, Великобританії, Польщі та Туреччини – більше ні на чию", – вважає Кочетков.

Експерт переконаний, що у відсутності в України союзників, готових прийти їй на допомогу, винна політика, яку веде офіційний Київ. "Завдання української влади - зробити Україну цікавим партнером для інших країн світу. Але наша влада займається тільки тим, що ходить і просить грошей і допомоги, але нічого не пропонує натомість", – зазначив Кочетков.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти