Вручили повістку на вулиці чи на роботі: все, що потрібно знати військовозобов'язаному

13 квітня 2023, 08:00
Що робити, якщо повістку вручили на вулиці чи у транспорті? Чи можна від неї відмовитися і що буде, якщо не піти до військкомату. Главред розпитав у юристів.
повестки в Украине, мобилизация
Юристи розповіли про те, хто має право вручати повістки в Україні і де / Главред

Зараз багатьох чоловіків та членів їхніх родин дуже цікавлять питання щодо вручення повісток військкоматами, особливо у незвичні способи, яких не було ще до початку повномасштабної війни. Також цікавлять й інші питання щодо мобілізації 2023, згідно з врученими повістками.

Главред вирішив більш детально зануритися в цю тему та надати відповіді на найпоширеніші питання.

Форма та зміст документа

Визначену законодавством форму та реквізити повісток можна переглянути у додатку №5 до "Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом", затвердженого Постановою КМУ від 21 березня 2002 року № 352.

відео дня

Поза тим, на практиці повістки, які отримують громадяни, можуть дещо відрізнятися від цього шаблону, як за формою, так і за змістом. Проте, є реквізити, які обов’язково повинні бути зазначені, а саме:

  • ПІБ, рік народження та адреса призовника;
  • місце роботи;
  • вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, призов на військову службу);
  • дата, час та адреса — коли й куди необхідно з’явитися;
  • назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника військкомату.

Повістки мають право вручати чимало посадових осіб

Спершу визначимо, хто має право взагалі вручати повістки.

  • Працівники районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) (далі – ТЦКСП);
  • Керівники підприємств,
  • Органи місцевого самоврядування,
  • Органи національної поліції України. Примітка: В законодавстві відсутні прямі повноваження поліції вручати повістки. Також відсутня заборона поліції вручати повістки. На практиці працівників ТЦКСП можуть супроводжувати працівники поліції.
  • Власники будівель. Примітка: Вручення повістки власниками будівель є незаконним і підлягає оскарженню. Прямого обов’язку у власників будівель чи приміщень для вручення повісток не визначено. Інформація, яка наявна в деяких роз’ясненнях щодо можливості вручення повісток власниками будівель не відповідає дійсності.

Від повістки, врученої на вулиці та яку правильно складено, відмовитися не можливо

Що робити, якщо повістку вручили на вулиці чи у транспорті? Чи можна від неї взагалі відмовитися (чи є законні підстави це робити) і що буде для чоловіка, якщо він за такою повісткою не з явиться до військкомату?

Перш за все, варто зазначити, що чинним законодавством не визначено місце, де повинна вручатися повістка, тому фактично її можуть вручити в будь-якому місці, в тому числі на вулиці чи в транспорті. Тобто відмовитися від вручення повістки через те, що її було вручено у неналежному місці чоловіки не можуть.

І цей меседж є по суті головним.

Однак є і свої винятки. Так, як зазначає адвокат Вікторія Тютюнникова, особа має право відмовитися від повістки, якщо будуть наявні дійсні та обґрунтовані причини для такої відмови.

"Якщо при складанні повістки особа бачить, що мають місце помилки у формі та змісті повістки (неповнота даних або відсутність обов’язкових реквізитів) та/або порушення у процедурі її видачі (видає неповноважний суб’єкт тощо), то вона може відмовитися підписувати таку повістку", -- зазначає вона.

Процедура видачі

По-перше, повістка має бути заповнена і підписана начальником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, при цьому не має значення чи зробить він це у військкоматі, чи в якомусь іншому місці. Тобто, відсутність підпису начальника ТЦКСП є порушенням процедури видачі повістки.

По-друге, повістки можуть видавати чітко визначені законодавством суб’єкти, а саме співробітники територіального центру комплектування та соціальної підтримки, представники органів місцевого самоврядування, керівники навчальних закладів та роботодавці.

Водночас, варто враховувати, що при відмові від повістки має бути дотримано певний порядок. Про відмову від отримання повістки складається акт, який засвідчується підписом одержувача. Потім цей акт передають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також можуть направити до поліції.

При складенні акту варто звернути увагу на наступні моменти:

1. Чітке формулювання причин відмови від повістки із зазначенням допущених помилок та порушень;

2. Обов’язкова наявність свідків, які потім також зможуть підтвердити факт порушень та причини складення акту. Свідки також мають поставити свій підпис на цьому Акті.

3. Не зайвими будуть відеофіксація та фотофіксація допущених порушень.

"Складений акт передається до ТЦКСП для розгляду обґрунтованості заявлених порушень та обставин. Якщо при перевірці обставин, за яких особа відмовилася від отримання повістки, буде встановлено, що повістка відповідає усім вимогам та була дотримана процедура її вручення, ТЦКСП може звернутися до органів національної поліції з повідомленням про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення. Поза тим, відмова від повістки лише звільняє від відповідальності за неявку до ТЦКСП за цією повісткою, проте не перешкоджає видати повістку повторно", -- зазначає Вікторія Тютюнникова.

Якщо вручили на роботі…

Яким чином можна відмовитися від повістки з військкомату, якщо її вручили на роботі чоловіка призовного віку? Які є для цього правові підстави?

Норми, які регулюють порядок такого вручення повісток, безумовно передбачають, що роботодавець веде військовий облік на підприємстві. Логіка наступна: роботодавець організовує самостійно облік всіх військовозобов’язаних (як чоловіків так і жінок) і повідомляє про це ТЦКСП.

"Останній залежно від необхідності тих чи інших військових спеціальностей уже робить розпорядження на підприємство про вручення повісток. Після цього роботодавець зобов’язаний вручити повістки працівникам. На практиці ж поки більшість підприємств не запровадили ведення такого обліку. Тому ТЦК не може прямо направляти повістки до підприємств, які не повідомили про військовозобов’язаних працівників. Якщо ж підприємство за розпорядженням ТЦКСП почне видавати повістки, то відмовитись від отримання без накладення адміністративного стягнення майже неможливо. Єдиний спосіб відмовитись від повістки можливий тільки у випадку, коли повістку складено з порушенням або в ній відсутні ваші дані (або дані вказані з помилкою)", -- зазначає Нікіта Мальцев, юрист "Алєксєєв, Боярчуков та партнери".

Повістку складено з порушеннями, коли в ній відсутні підпис голови ТЦКСП, вручається особою, яка не має на це повноважень, не посвідчена військовим комісаром чи використаний неправильний бланк. "У такому випадку не потрібно розписуватись в отриманні повістки. Потрібно відмовитись від її отримання і вказати причини відмови. Це матиме наслідком складання акту про відмову в отриманні повістки", -- каже юрист.

Вікторія Тютюнникова, у свою чергу, додає, якщо працівник відмовляється від вручення роботодавцем такої повістки, за обґрунтованими причинами, то при підписанні такого акту відмови роботодавцем повинні бути присутніми три особи, які підтвердять це. І такий акт направляється до ТЦКСП.

Варто знову наголосити, що причини такої відмови мають бути обґрунтованими, оскільки вони будуть перевірятися і якщо виявиться, що вони необґрунтовані, то особу може бути притягнуто до відповідальності.

Повістка під особистий підпис та неявка до військкомату

Якщо повістку вручили під особистий розпис чоловіка призовного віку і якщо він не зʼявиться до військкомату, то що можна очікувати?

Якщо говорити про повістки, які призначені для уточнення облікових даних та повістку на проходження військово-лікарської комісїі, в даному випадку, слід зауважити, що незʼявлення до ТЦКСП за даними типами повісток є адміністративним правопорушенням.

"Відтак, відповідно до ст. 210 КУПАП України (Кодекс України про адміністративні правопорушення), порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами прав військового обліку тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", -- каже Нікіта Мальцев.

Також, як додає юрист, варто заначити, що в даній ситуації особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності, яку передбачено ст. 337 Кримінального кодексу України. Ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року.

Не явка на мобілізацію

На що можна очікувати у тому випадку, коли чоловіку прийшла повістка на мобілізацію до війська (на військові навчання) і він не зʼявляється у вказану дату і час?

У такому випадку ця особа буде у майбутньому притягнута до кримінальної відповідальності, що встановлена ст. 335 – 336-1 Кримінального кодексу України.

Ст. 335 Кримінального кодексу України передбачено, що ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Відповідно до ст. 336 Кримінального кодексу України, ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Згідно із ст. 336-1 Кримінального кодексу України, ухилення від проходження служби цивільного захисту в особливий період (крім відбудовного періоду) чи у разі проведення цільової мобілізації карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

"Також варто зазначити, що додатково може бути повідомлено, що осіб, яким була видана повістка, буде відправлено на військові збори, тому законодавці передбачили кримінальну відповідальність і за таке ухилення. Відповідно до ч. 2 ст. 337 Кримінального кодексу України, ухилення військовозобов’язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів карається штрафом від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років", -- додає Нікіта Мальцев.

Вікторія Тютюнникова вважає, якщо аналізувати дані з Єдиного державного реєстру судових рішень, то тільки за березень 2023 року було винесено 92 вироки за статтею 336 Кримінального кодексу України.

"Тобто, як бачимо, порушників виявляють і притягують до відповідальності. Щодо покарання, то воно залежно від обставин становить від 3 до 5 років позбавлення волі, проте переважно правопорушників звільняють від відбування покарання на підставі ст.75 КК України, встановлюючи іспитовий строк на 1 (один) рік", -- додає вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти