Санкції проти Медведчука: наслідки для Зеленського, України та Росії

23 лютого 2021, 10:39оновлено 23 лютого 2021, 12:18
Команда Зеленського наважилася на санкції проти Медведчука і його оточення через два роки перебування при владі. Чому саме зараз, і яких наслідків очікувати вже найближчим часом.
Путін медведчук
Експерти розповіли, які наслідки матимуть запроваджені Зеленським санкції проти Медведчука

Рада нацбезпеки і оборони України ввела санкції проти восьми фізосіб, серед яких нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко, а також 19 юридичних осіб. Президент Володимир Зеленський вже погодив дане рішення РНБО, підписавши відповідний указ. Як повідомив Секретар РНБО Олексій Данилов, санкції були введені строком на три роки за статтею про фінансування тероризму.

Що стосується юросіб, то під санкції серед інших потрапили мережа спортивних товарів Спортмастер, велика російська фармацевтична компанія, енергетичні підприємства, а також Севастопольський державний університет.

Санкції щодо Марченка і Медведчука, а також інших фізичних і юридичних осіб передбачають:

відео дня
  • блокування активів, тобто тимчасове обмеження користування і розпорядження майном, що належить їм;
  • обмеження торгових операцій;
  • зупинку виконання економічних і фінансових зобов'язань;
  • анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, що дозволяють вести певний вид діяльності, зокрема, користуватися надрами;
  • повна заборона заходу іноземних невійськових суден і військових кораблів до територіального моря України, її внутрішніх вод і портів;
  • обмеження або припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України;
  • запобігання виведенню капіталів з України;
  • заборона участі в приватизації та оренді держмайна резидентами іноземної держави або особами, які контролюються такими резидентами або діють у їхніх інтересах;
  • заборона на видачу дозволів, ліцензій НБУ на здійснення інвестицій в іншу державу, розміщення валютних цінностей на рахунках в іншій державі.

Главред розбирався, якими будуть політичні та економічні наслідки введення санкцій проти Віктора Медведчука та інших осіб, як це рішення Зеленського відіб'ється на безпеці України, зокрема, на ситуації на Донбасі, а також наскільки можливе скасування санкцій через суд.

Кульгаве юридичне обґрунтування

Санкції, введені проти Віктора Медведчука та інших, незабаром можуть бути скасовані через суд, оскільки вони юридично не обґрунтовані. Рішення РНБО та указу президента для застосування подібних обмежень, тим більше, щодо громадян України – недостатньо.

"Юридичне обґрунтування санкцій кульгає по всіх фронтах. Будуть ще й суди, і довга таганина. Влада посилається на якісь розклади СБУ, але цього недостатньо, все одно це позасудова розправа", – заявив у коментарі Главреду політичний та економічний експерт Тарас Загородній.

На його думку, саме через слабкі юридичні підстави подібні санкції так і не ввів за свою каденцію екс-президент України Петро Порошенко, а Зеленський – дерзнув.

читайте такожЯк Зеленський довів усім, що він далеко не " бубочка"Загородній зазначив: "РНБО – це консультативний орган, і його рішення не мають прямої юридичної сили. І хоча Зеленський своїм указом ввів у дію рішення про санкції, влада все-таки повністю обійшла судову систему: доказів немає, кримінальних справ немає, але влада стала "махати шашкою" і вводити санкції. Все це дуже нагадує сталінські трійки".

Більш того, запровадження санкцій проти українських громадян грубим чином суперечить закону про санкції, Конституції України, а також Конвенції про захист прав і основоположних свобод, підкреслив адвокат, старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери"Ростислав Кравець.

Юрист переконаний, що введення санкцій за те, що нібито Медведчук та інші фізичні та юридичні особи підозрюються у фінансуванні тероризму, не витримує критики.

"Підозрювати можна що завгодно. Важливо – чи є стосовно особи рішення суду, адже в Україні діє презумпція невинності. Можна будь-яку людину звинуватити в чому завгодно, але це не привід обмежувати її права і свободи без відповідного рішення суду – це заборонено і Конституцією, і Конвенцією про захист прав і основоположних свобод. Тому всі ці "рідкі" аргументи влади щодо можливості введення санкцій щодо громадян України не витримують жодної критики", – зазначив Кравець.

Оцінюючи юридичну перспективу скасування санкцій через суд, юрист підкреслив, що розраховувати на справедливе рішення українських судів навряд чи варто, оскільки після "судової реформи Порошенка-USAID" вищі суди в Україні перестали бути незалежними.

При цьому, за словами Ростислава Кравця, ця історія з санкціями проти Медведчука може вдарити по кишені українців: "Ця історія може призвести до багатомільярдних позовів до України про відшкодування завданих збитків. А відшкодовувати ці збитки будуть, як завжди, українські платники податків, а не ті особи, які приймали рішення про санкції", – підкреслив юрист.

Політичні наслідки санкцій для ОПЗЖ і Медведчука

Рішення Зеленського про санкції проти Віктора Медведчука та інших осіб матиме низку політичних наслідків і для ОПЗЖ, і для самого Медведчука. Всім воно створить чимало проблем.

Зеленський цим рішенням заскочив Медведчука зненацька. Як зазначив політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов, максимум, на що сподобився у відповідь Медведчук, – це виступ Рабіновича з трибуни Верховної Ради.

читайте такожЗахід руками Зеленського показово принижує Путіна"Стало очевидним, що, крім медійного закачування, за ОПЗЖ немає серйозного організаційного ресурсу. Навіть маючи 40 із гаком багнетів у Раді, ця політсила не сподобилася навіть на блокування парламентської трибуни. Безсилля Медведчука і ОПЗЖ, що проявилося негативно позначиться на їхніх рейтингах, особливо – в регіонах", – упевнений Золотарьов.

Більш того, політолог, посилаючись на те, що навіть ідеологічно близькі за політичними поглядами однопартійці Медведчука не стали виступати на його захист, прогнозує: невдовзі можна очікувати дроблення ОПЗЖ і появи нового політичного проекту, який представлятиме інтереси південного сходу.

У свою чергу, політичний експерт Тарас Загородній вважає, що введені проти Медведчука санкції не матимуть особливих наслідків для політичної сили, членом якої він є. "Адже у ОПЗЖ є лідер – Юрій Бойко, є і дружні телеканали. Тому навряд чи що-небудь зміниться для цієї політсили", – зазначив він.

За словами Загороднього, в якомусь сенсі санкції, введені проти Медведчука, навіть на руку Бойку, оскільки таким чином він позбувається досить сильного гравця в особі Медведчука, який завжди вів свою власну гру, і йому було складно що-небудь заперечити.

Віктор Медведчук у результаті санкцій зазнає не тільки економічних, але й політичних втрат. Перш за все, нівельована його роль як "ексклюзивного контактера з "русскім міром", зазначив Андрій Загородній. Крім того, за його словами, санкції завдали удару по ресурсній базі, завдяки якій Медведчук міг собі дозволити "таку дорогу олігархічну іграшку як утримання телеканалів і власного політичного проекту".

Після введення санкцій дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко заявила, що йде в політику – мовляв, "зелені" не залишили їй вибору, і тому вона вступила до лав ОПЗЖ. Члени цієї партії побачили в цьому нові можливості для своєї політичної сили. Так, народний депутат від ОПЗЖ Юрій Павленко заявив, що на наступних президентських виборах Оксана Марченко може скласти конкуренцію Володимиру Зеленському.

Однак опитані Главредом експерти не вірять в успішну політичну кар'єру Марченко.

"Особливих політичних перспектив у Марченко немає, навіть незважаючи на відсутність у неї негативного шлейфу, який є у її чоловіка, і позитивне сприйняття її персони людьми. Рано її сватати в президенти України: одного позитивного сприйняття мало", – зазначив політолог Андрій Золотарьов.

Згоден із колегою і Тарас Загородній: "У ОПЗЖ і так є лідер, якого визнають, приймають у посольствах і не вважають токсичним – Юрій Бойко. А Марченко ... Ну, вступила в ОПЗЖ, і все. Нічого з цієї затії не вийде".

Додаткові проблеми для Зеленського

Володимиру Зеленському рішення про санкції проти Медведчука принесе більше проблем, ніж вигод. У будь-якому випадку, вирішити проблему рейтингів влади, що стрімко падають, точно не вдасться.

Утім, якщо будуть ще які-небудь дії влади в напрямку деолігархізації, це може поліпшити рейтингові позиції Зеленського, вважає політолог Андрій Золотарьов. Якщо ж президент обмежиться одним лише рішенням про санкції проти Медведчука, він зможе тільки на певний час стабілізувати свій рейтинг, упевнений експерт.

"Електорат Євросолідарності до Зеленського не побіжить. Однак по позиціях Порошенка ця історія може вдарити, адже Зеленський зробив те, чого Порошенко не зміг. Петро Олексійович був у договірних відносинах із Медведчуком, Путіним і ретельно дотримувався непублічної частини "Мінська", а у Зеленського цих гальм і зобов'язань немає", – зазначив Золотарьов.

читайте такожЯк Порошенко цинічно зрадив свого партнера МедведчукаУ свою чергу, політичний експерт Тарас Загородній стверджує, що для Зеленського введення економічних обмежень проти Медведчука і Ко небезпечне тим, що він похайпить на цій темі, його підтримає патріотична частина суспільства, проте політичні дивіденди він так і не отримає.

"Порошенко все одно залишиться лідером цієї частини електорату. Зеленському вдасться відкусити від його електорального поля максимум 2%, що ніяк не вирішить його проблем", – уточнив Загородній.

Разом із тим, за словами експерта, тепер всі провідні політичні гравці в Україні напружилися: адже не ясно, хто стане наступним після Медведчука, і що ще спаде на думку "зеленим".

"Судячи з заяв Данилова, наступним кроком може стати перегляд підсумків приватизації та націоналізації. Однак таким чином Зеленський створить собі додаткові проблеми, а не отримає вигоди", – додав Тарас Загородній.

На думку політолога, Зеленському слід було вводити санкції проти Медведчука рік тому, коли у нього була колосальна підтримка населення і високий рейтинг довіри. А зараз – у нього війни по всіх фронтах: не зрозуміла позиція Заходу щодо України, населення бунтує через зростання тарифів, рейтинги влади падають.

"Це не найкращий момент для Зеленського, щоб сваритися з наявною політичною системою... Влада Зеленського дуже нестійка. Він повторює шлях Ющенка, тільки виходить із набагато гірших позицій. Якщо Ющенко хоча б розумів, де можна петляти, то нинішні хлопці ловлять хайп на порожньому місці, не отримуючи при цьому нічого", – вважає Загородній.

Тому від рішення про санкції проти Медведчука буде більше шкоди для Зеленського, ніж користі, і в гіршому випадку він може поплатитися своїм президентським кріслом.

"Не ясно, як Зеленський збирається вирулити з тієї каші, яку заварив, враховуючи, що воювати його команді доведеться проти всіх. Не маючи ні реальної влади, ні ресурсів, Зеленський просто потрапить в цугцванг, а тому не факт, що досидить до кінця свого першого президентського терміну", – зазначив Тарас Загородній.

Наслідки удару по Медведчуку і Ко для української економіки

Не секрет, що санкції болючі не тільки для того, проти кого вони вводяться, але і для того, хто їх запроваджує. Тому й санкції проти Віктора Медведчука, а також низки інших фізичних і юридичних осіб, матимуть певні наслідки і для економіки України, застеріг економічний і політичний експерт Тарас Загородній.

Санкції проти юросіб експерт назвав "старими українськими розбірками, в ході яких просто будуть розривати активи".

Набагато більше проблем, на думку Загороднього, створять Україні санкції проти мережі магазинів спортивних товарів Спортмайстер.

читайте такожСанкції проти кума Путіна ввели. Що далі?"Так, цією компанією керують громадяни РФ, але офіційно вона оформлена на Сінгапур. При цьому Україна свого часу підписала Угоду про захист інвестицій. Таким чином, у Сінгапуру є привід подати в суд на Україну, який він цілком може виграти. Ця історія, в підсумку, вдарить по інвестиційній привабливості нашої країни, адже все це буде виглядати, як чистий лобізм структур, які побажали витіснити конкурентів з українського ринку", – вважає Тарас Загородній.

Разом із тим, голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак запевнив Главред, що санкції проти Медведчука, його оточення і його компаній прямих відчутних наслідків для української економіки мати не будуть і не можуть мати. Однак, зазначив він, такі наслідки можуть бути, якщо Росія у відповідь введе додаткові економічні санкції або почне активні військові дії проти України.

"Росія може всупереч власним інтересам скоротити або взагалі припинити транзит газу власного видобутку в Європу через українську газотранспортну систему. Також РФ може заборонити імпорт будь-якої української продукції на російський ринок. Безумовно, все це – вельми абсурдні, з точки зору економічної логіки, дії, проте в міжнародній політиці Росії уже давно немає логіки", – розповів економіст.

Крім того, експерт переконаний, що на інвестиційній привабливості України ці санкції також особливо не позначаться: "США і Євросоюз позитивно оцінили дане рішення, а самі Штати ввели санкції проти Медведчука ще в 2014 році, тому не варто очікувати негативних наслідків для інвестиційної привабливості нашої країни".

Водночас політолог Андрій Золотарьов вважає, що Кремль "організує" Україні наслідки санкцій проти Медведчука.

"Це відіб'ється і на цінниках на заправках (дизельне паливо стане дорожчим), і на ситуації на Донбасі (тепер імовірність ескалації значно зростає). Наслідки – неминучі, тому що Зеленський зламав баланс, який був сформований при Порошенку, коли на тлі заклинань про "армовір" ми все одно купували російські енергоносії, торгували з РФ – війна війною, а бізнес був за розкладом. Тепер цей порядок речей порушений", – резюмував Золотарьов.

Як Путін буде мститися за свого кума

Реакція російської влади з'явилася досить скоро після введення санкцій проти Віктора Медведчука, кума російського президента. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що введення Україною санкцій проти Медведчука – це "тривожна інформація", яка може призвести до військового вирішення на Донбасі.

Полковник запасу, військовий експерт Олег Жданов упевнений, що Росія на останні рішення української влади, поза всяким сумнівом, відреагує загостренням ситуації на Донбасі.

"Адже введення санкцій проти Медведчука – це навіть не удар по Путіну, а приниження. Такі дії української влади показують, що Путін не здатний захистити навіть свого кума на теренах України", – пояснив він.

Судячи зі зведень із фронту за дні після запровадження санкцій, уже зараз кількість обстрілів українських позицій противником різко зросла. При цьому зростає ризик провокацій, застеріг Жданов.

читайте такожСанкції проти Медведчука: 7 головних висновків"Наприклад, розводячи війська, ми збільшуємо "сіру зону", а противник виводить свої підрозділи в цю зону, обстрілює свої ж позиції, і все це фіксується на камеру – обстріл був нібито з боку ЗСУ. Тим самим противник розв'язує собі руки, щоб завдати артилерійського удару по українських позиціях нібито для придушення наших вогневих точок. Або, наприклад, навчання морської піхоти і російських повітряно-десантних військ, які відбувалися 21 лютого в Тулі і на мисі Опук у Криму. Морська піхота і ВДВ використовуються для наступальних операцій, відповідно, їх навчання були демонстрацією можливостей по захопленню певних об'єктів", – пояснив полковник запасу.

У будь-якому випадку, за словами військового експерта, кількість обстрілів на Донбасі буде збільшуватися, а їхня якість буде змінюватися. Зокрема, зазначив він, можливим стає застосування артилерії для нанесення українській стороні максимальних втрат, що неприйнятно для Зеленського, оскільки кожен убитий або поранений солдат – це удар по рейтингу президента.

"За таких умов у нас з'являються підстави повернутися до можливості відкривати вогонь у відповідь і вести контрбатарейну боротьбу. Нас ніхто за це не засудить. З іншого боку, в політичному плані ми демонструємо нездатність Росії до досягнення домовленостей про мир", – вважає Олег Жданов.

Політичний експерт Тарас Загородній також вважає, що російське керівництво не пробачить Зеленському таку зухвалість як санкції проти кума Путіна. Однак, на його думку, не факт, що Росія піде на загострення ситуації на Донбасі, але діяти вона точно буде, оскільки виклик кинутий особисто Путіну.

"Швидше за все, вибухне "війна компроматів", якою спробують скинути Зеленського. У Росії достатньо ресурсів для вкидання компромату проти нього. Москву влаштує будь-який "двіжняк" в Україні, що супроводжується хаотизацією політичного життя", – зазначив Загородній.

Чим пояснюється сміливість Зеленського

Команда Зеленського вибухнула санкціями проти Медведчука і його оточення через два роки перебування при владі. Хоча екс-президент Порошенко так і не наважився на цей крок. Чому саме зараз? Причиною могло послужити безліч факторів: і чутки про те, що навесні вибухне "тарифний майдан", в результаті якого Зеленський ризикує втратити владу, і стрімке зростання рейтингу ОПЗЖ на тлі падіння рейтингів Слуги народу тощо.

Однак експерти, опитані Главредом, зійшлися на думці, що рішення про санкції проти Медведчука і Ко приймалося з благословення Сполучених Штатів.

"Очевидно, сміливість Зеленського, що проявилася в його діях щодо кума Путіна, пояснюється тим, що він отримав певні гарантії від Заходу. Інакше на подібний авантюрний крок він би не пішов. Для Заходу, а точніше для США, такий розвиток подій вигідний, адже це – частина тиску на Росію. Вашингтон побачив, що до санкцій РФ прекрасно адаптувалася, а Європа задумалася про пом'якшення санкційного тиску на неї, ось і вирішив підбадьорити всіх, повернувши ситуацію до стану 2014-2015 років, коли на Заході існував консенсус щодо Росії", – зазначив політолог Андрій Золотарьов.

При цьому експерт не виключає, що міг позначитися і особистісний момент: "У нас недооцінюють Володимира Олександровича, вбачаючи в ньому виключно "бубочку". Насправді ж Зеленський – рішучий та авторитарний. Тому в історії з Медведчуком міг зіграти свою роль особистісний момент. Адже в ефірах телеканалів ZiK і 112 щодо Зеленського останнім часом відверто "перегинали палицю", що неодмінно повинно було завести Зеленського".

Водночас полковник запасу Олег Жданов переконаний, що рішення про санкції Зеленський приймав із подачі Заходу, в першу чергу, з подачі США.

"Оскільки недавня спроба заходу розгойдати ситуацію в РФ зсередини не увінчалася успіхом, Штати перейшли до плану Б – розгойдувати ситуацію в Росії руками України. Найімовірніше, Зеленський отримав гарантії підтримки і покрокові інструкції від західних партнерів. На мій погляд, поїздка Зеленського в Об'єднані Арабські Емірати була невипадковою: ОАЕ – це вотчина США, і там могло пройти кілька зустрічей, про які публічно не говорять, де Зеленського проінструктували і дали певні гарантії", – пояснив Жданов.

читайте такожЗеленський випив озверінаЗа його словами, якщо зараз спалахнуть активні військові дії на Донбасі, всі в світі будуть прекрасно розуміти, що це – справа рук Росії. А в цьому випадку позиції РФ у світі будуть стрімко слабшати. За таких умов ЄС буде змушений посилювати санкції проти РФ всупереч своєму бажанню відновити торговельні відносини з Росією.

"Головне завдання Заходу при розгойдуванні Росії і приниженнях Путіна – показати найближчому оточенню російського президента, що вождь вже слабкий, старий і нерукопожатний. Захід підштовхує Росію до палацового перевороту. Майдан у Росії західним країнам не потрібен, адже для них розвал РФ неприйнятний, оскільки в такому випадку з'явиться купа суб'єктів міжнародного права, і не зрозуміло, у кого на руках виявиться ядерна зброя. А ось змінити російського вождя, правлячий клас і зовнішню політику РФ Захід здатен", – резюмував Жданов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти