Росія готує теракт на ЗАЕС: якими будуть наслідки і що робити під час вибуху

22 червня 2023, 18:08оновлено 23 червня 2023, 10:16
Главред розповідає, що буде, якщо вибухне Запорізька АЕС і що потрібно робити після вибуху.
Росія готує теракт на ЗАЕС: якими будуть наслідки і що робити під час вибуху
Аварія на Запорізькій АЕС може бути в рази серйознішою, ніж у Чорнобилі та на Фукусімі / Главред

Президент України Володимир Зеленський повідомив про можливу підготовку Росією теракту на Запорізькій АЕС. "Розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції - терористичного акту з викидом радіації. Вони все підготували для цього. На жаль, вже неодноразово мені доводилося нагадувати, що радіація не знає державних кордонів і те, По кому вона вдарить, визначається тільки напрямком вітру", - зазначив Зеленський у відеозверненні в Telegram.

Главред розповідає, що буде, якщо вибухне Запорізька АЕС.

Вибух на Запорізькій АЕС: наслідки

Нагадаємо, що Запорізька АЕС захоплена російськими окупантами з березня минулого року. За цей час ЗАЕС неодноразово перебувала на межі техногенної катастрофи - протягом декількох місяців російські війська неодноразово піддавали ЗАЕС обстрілам, а персонал станції, який все ще продовжує забезпечувати безпеку роботи ЗАЕС, піддавався тортурам з боку росіян.

відео дня

Зазначимо, що росіяни погрожують підривом Запорізької АЕС ледь не з самого початку її окупації. Раніше радник міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Лала Тарапакіна озвучила можливі наслідки підриву Запорізької АЕС.

За її словами, Державне агентство з управління Зоною відчуження підготувало ймовірний сценарій розвитку подій у разі вибуху, який ґрунтувався на характеристиках, які були зафіксовані під час Чорнобильської катастрофи у 1986 році.

Однак кількість ядерного палива на ЗАЕС в 9-10 разів перевищує ту кількість, яка зберігалася на 4 реакторі ЧАЕС - 18 000 паливних збірок і 2000 відповідно.

У зв'язку з цим можливі наслідки вибуху на Запорізькій АЕС можуть виглядати так (за поганого сценарію):

  • Площа потенційної зони відчуження становитиме до 30 000 км2 (як 10 чорнобильських зон відчуження);
  • Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства;
  • Радіус ураження - до 2 000 000 км2, що приблизно можна порівняти з площею трьох територій України;
  • Кількість ліквідаторів - від 1 мільйона осіб;
  • Десятки тисяч загиблих (залежно від поточної кількості осіб на території Запорізької області);
  • Кількість евакуйованих / відселених осіб із зони відчуження може перевищити 2 мільйони осіб;
  • Річка Дніпро буде забруднена на роки вперед.

"Ця оцінка приблизна, але масштаб буде саме таким", - зазначила Тарапакіна на своїй сторінці у Facebook.

Що буде, якщо вибухне Запорізька АЕС: які країни постраждають

Ще одним негативним наслідком аварії може стати викид в атмосферу радіоактивного цезію-137.

"Важливо розуміти, що викид радіоактивного цезію при можливій аварії в Запоріжжі буде одноразовим, і те, куди він попрямує, буде залежати від метеорологічних умов. Постраждати потенційно можуть Європа, Білорусь і Росія", - додала Тарапакіна.

У той же час, за словами незалежного експерта з питань ядерної енергетики Ольги Кошарної, чотири з шести енергоблоків на ЗАЕС на даний момент знаходяться в режимі холодної зупинки, що знижує ризик аварії. Однак два енергоблоки досі ще працюють в режимі гарячої зупинки, у зв'язку з чим у разі підриву може змінюватися час настання аварії. Так, в холодному режимі до важкої аварії з розплавленням активної зони за фукусімським сценарієм з викидом радіоактивності має пройти 8 діб. Але якщо це станеться з будь-яким з реакторів в гарячому стані, то до такої аварії буде всього 27 годин.

Як уточнює експерт, важка аварія з розплавленням активної зони за сценарієм Фукусіми моделювалася неодноразово Академією наук та Інститутом метеорології. Залежно від температури, напрямку вітру оцінювалися викиди, осідання радіонуклідів на грунтах, воді тощо. Але це моделювання, як правило, проводили для одного реактора, тоді як на ЗАЕС їх шість. І тільки для одного реактора викиди небезпечного радіонукліду йод-131, у якого короткий період напіврозпаду, були більше, ніж після Фукусіми.

"По якомусь з літніх варіантів моделювання був західний вітер, і вся ця радіоактивність дісталася Україні і Донбасу, а після пішла на Краснодарський край. За прогнозами, в разі дощу випадання цезію-137 на грунт в Краснодарському краї було таке, що 300 років ці землі не можна буде використовувати для сільськогосподарських потреб, тому що вважається, що спочатку повинно пройти мінімум 10 періодів напіврозпаду, який для цезію-137 становить 30 років", - розповіла Ольга Кошарна в інтерв'ю Главреду.

Що робити в разі вибуху атомної електростанції?

Раніше МОЗ публікував алгоритм дій на випадок радіаційної аварії. Перш за все, потрібно залишатися в приміщенні або терміново в нього зайти, якщо ви перебуваєте на вулиці. Це найбезпечніша дія, яке обов'язково слід виконати.

Для укриття найкраще підійде підвал або середина будівлі. Оскільки радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі. По можливості залишайтеся в кімнаті без вікон і зовнішніх дверей, з щільно закритими вікнами і дверима, а також вимкненими системами вентиляції, кондиціонерами та обігрівачами. При цьому важливо подбати і про ущільнення отворів підручними засобами (скотч, змочена водою тканину і т.п.), а також слід не дозволяти домашнім тваринам гуляти на вулиці і краще тримати їх при собі.

Залишатися в укритті необхідно до моменту, поки офіційна влада не дала інших вказівок.

Щоб знезаразити себе, потрібно зняти верхній шар одягу. Так ви позбудетеся від 90% радіоактивного матеріалу. При цьому робити це необхідно обережно, щоб не розтрусити радіоактивний пил. Після цього одяг краще помістити в пластиковий пакет або герметичний контейнер, який варто тримати подалі від людей і домашніх тварин.

По можливості прийміть душ з милом і вимийте голову шампунем. У цьому випадку важливо не використовувати кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на волоссі. Також намагайтеся не терти і не дряпати шкіру, щоб не допустити потрапляння радіоактивних частинок у відкриті рани. У разі, якщо немає можливості прийняти душ, слід під проточною водою вимити з милом руки, обличчя і відкриті частини тіла. Якщо доступу до води немає, можна скористатися вологими серветками. Зверніть особливу увагу на руки і обличчя, протріть повіки, вії, вуха.

Подбайте про те, щоб перераховані вище дії виконали ваші рідні та близькі. По можливості робіть це в рукавичках і масці або в респіраторі.

Поки рятувальники або влада не повідомили про безпеку водопровідної води, поки тільки вода в пляшках залишатиметься не забрудненою.

У звʼяку з цим важливо мати запас води в пляшках або інших герметичних контейнерах. Напої в холодильнику теж безпечні для вживання. Крім того, вода в інших ємностях у вашому будинку, таких як унітаз або водонагрівач, не буде містити радіоактивних речовин, тому водопровідну воду або воду з колодязя можна використовувати для миття себе, а також упаковок з їжею і водою.

За аналогією з водою, харчові продукти безпечні, якщо зберігалися в герметичних контейнерах (консерви, банки, пляшки, коробки і т.д.). Також безпечна їжа з холодильника і морозильної камери.

Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою ганчіркою або чистим рушником. Те саме зробіть з кухонним приладдям перед їх використанням. Використовувану тканину або рушник покладіть в поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште в недоступному місці, подалі від людей і тварин.

Коли приймати калію йодид?

Йодид калію - це сіль, яка подібна до кухонної. В аптеках він найчастіше продається у вигляді таблеток. Якщо приймати його своєчасно і в певному дозуванні (для дорослих і дітей старше двох років – 1 таблетка в дозуванні 125 мг або ½ таблетки в дозуванні 250 мг, для дітей молодше двох років – 40 мг), йодид калію блокує поглинання радіоактивного йоду щитовидною залозою. Це знижує ризик розвитку раку щитовидної залози та інших її захворювань. Однак калію йодид не захищає людей від радіації, а лише щитовидну залозу від впливу радіоактивного йоду.
Водночас, згідно даними ВООЗ, оптимальний період прийому стабільного йоду - від менше 24 годин до і до 2 годин після можливого потрапляння радіоактивного йоду в організм. Проте, доцільно приймати йодид калію аж до 8 годин після передбачуваного внутрішнього опромінення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти