Аварія на ЗАЕС зробить радіоактивним Донбас і Кубань на 300 років - Кошарна

14 червня 2023, 13:00оновлено 15 червня 2023, 10:37
У разі аварії дістанеться всім. Треба готуватися до гіршого, всі механізми для цього повинні бути відпрацьовані, попередила експерт.
Аварія на ЗАЕС зробить радіоактивним Донбас і Кубань на 300 років - Кошарна
Аварія на ЗАЕС виявиться в шість разів небезпечнішою, ніж на Фукусімі - Ольга Кошарна / Главред

Після того, як країна-агресор Росія здійснила підрив Каховської ГЕС, зруйнувавши дамбу, яка забезпечувала водою не тільки весь південь України, а й більшість українських підприємств, знову гостро постало питання про можливість подальшого безпечного використання Запорізької АЕС, яку ось уже більше року контролюють російські окупанти. Зокрема, для обговорення цього питання до Києва навіть довелося навідатися голові МАГАТЕ.

В інтерв'ю Главреду незалежний експерт з питань ядерної енергетики Ольга Кошарна розповіла, наскільки великий ризик аварії на ЗАЕС після підриву Каховської ГЕС і якими будуть її наслідки для України.

У МАГАТЕ повідомили, що на Запорізькій АЕС останній шостий реактор планують перевести в режим холодної зупинки. Розкажіть, будь ласка, що означає Цей режим холодної зупинки і чи правильно я розумію, що після цього ЗАЕС фактично можна буде вважати не функціонуючою в повну силу?

відео дня

Вона не функціонує, тобто не виробляє електроенергію, з вересня 2022 року. Деякі з чотирьох енергоблоків були в ремонті, деякі – в режимі холодної зупинки, як кажуть атомники. А п'ятий і шостий реактори п'ятого блоку були в режимі гарячої зупинки, тому що був осінньо-зимовий період, і потрібно було постачати тепло та гарячу воду до Енергодара. 10 лютого 2023 року Держатомрегулювання видало розпорядження про переведення п'ятого і шостого блоків зі стану гарячої зупинки в холодну, але в документі була фраза "без дати".

Керівник Держатомрегулювання Кориков не тільки тимчасово виконуючий обов'язки Голови Держатомрегулювання, він ще й головний державний інспектор з ядерно-радіаційної безпеки, який може накладати санкції, адміністративні штрафи, порушувати кримінальні справи у разі порушення норм ядерно-радіаційної безпеки. Тому потрібно було вказати дату, адже переведення з режиму гарячої зупинки в холодний вимагає часу: чотири години на підготовку і ще 20-22 години триває безпосередній переклад.

Що таке режим холодної зупинки? Наприклад, в такому режимі є перший контур, тобто вода, яка омиває тепловиділяючі збірки всередині активної зони реактора. Цей контур замкнений, всередині знаходиться дистильована вода, що омиває збірки, від яких надходить тепло. Є і другий контур, де вода омиває саме сталь. Температура першого контуру в режимі холодної зупинки – 70 градусів за Цельсієм, в гарячому – 275 градусів. Але 275 градусів – це теж стан, коли реактор працює і виробляє електроенергію.

Хто така Ольга Кошарна

Кошарна Ольга Павлівна (нар. 8 жовтня 1955)-екс-член колегії Державної інспекції ядерного врегулювання України, директор з питань інформації та зв'язків з громадськістю асоціації "Український ядерний форум", кандидат хімічних наук. Незалежний експерт з ядерної енергетики та безпеки.

І хоча ЗАЕС не виробляє електроенергію з вересня 2022 року, але вона споживає її від об'єднаної енергосистеми України через єдину лінію в 750 кВт до АЕС Дніпро. Якщо ми, наприклад, уявимо, що в холодному режимі реактора ця лінія зруйнована, стаціонарні резервні дизельні генератори не спрацювали, то від цього моменту до важкої аварії з розплавленням активної зони за фукусімським сценарієм з викидом радіоактивності має пройти 8 діб. Але якщо це станеться в гарячому стані – то всього 27 годин.

Тобто в холодному стані реактор більш безпечний, тому що в холодному стані в другому контурі постійно циркулює вода для підтримки відповідної температури. Крім того, у кожного реактора є ще й басейн витримки для відпрацьованого палива, який також потребує охолодження, тому що вода знімає залишкове тепловиділення. Це паливо знаходиться у воді п'ять років, а коли впала температура, його перевантажують в контейнери і везуть на майданчик сховища відпрацьованого ядерного палива. Тобто вода потрібна не тільки для охолодження активних зон реактора, але і для басейнів витримки ядерного палива та при роботі резервних дизельних генераторів в разі переривання зовнішнього електропостачання для охолодження резервних генераторів.

Чи правильно я розумію, що після історії з підривом Каховської ГЕС ситуація з аварією на ЗАЕС цілком реальна?

Абсолютно. У випадку з РФ, там нічого просто так не роблять. Путін два тижні тому спочатку говорив про "брудну бомбу на ЗАЕС", а потім росіяни нібито зловили українських "диверсантів", у яких вилучили вибуховий пристрій з радіоактивною начинкою. Далі в уряді Росії прийняли постанову про те, щоб не проводити розслідування техногенних катастроф в Запорізькій, Херсонській області, а також в ОРДЛО до 1 січня 2028 року. В указі Путіна, до речі, українські ліцензії на експлуатацію АЕС також діють до цієї дати.

Крім того, Росія пише ноти МАГАТЕ про нібито збиття українських безпілотників над ЗАЕС. Буквально днями вони заявили про нібито знахідку частин американського снаряда в басейні розбризкувача біля станції. Вангую, що завтра вони знайдуть снаряд з збідненого урану. Але що ще мене насторожило, так це приїзд Кирієнка (перший заступник глави адміністрації Путіна Сергій Кирієнко. – Главред), який особисто оглядав ставок-охолоджувач, після чого російські водолази спускалися в цей ставок для нібито зміцнення шандори. Шандора – це така шторка для спуску води, на зразок тих, що бувають на греблях. І я майже впевнена, що вони її замінували.

Тобто така методологія ФСБ – спочатку оголосити про нібито підготовку Україною вибуху на ЗАЕС, а потім зробити все самим.

Оскільки МАГАТЕ заявило про зупинку п'ятого блоку в режимі гарячої зупинки, це означає, що окупанти будуть використовувати його до останнього для ядерного шантажу, щоб посадити нас за стіл переговорів під час контрнаступу ЗСУ. І навіть якщо наші війська підуть повз Енергодар, на Мелітополь, і деокупують ось цю частину сухопутного підніжжя ЗАЕС, росіяни сидітимуть там, як в обложеній фортеці. Вони роблять там запаси ВСЬОГО-озброєнь, їжі, води, і будуть говорити про те, що влаштують там аварію.

Чим це загрожує? Важка аварія з розплавленням активної зони за сценарієм Фукусіми моделювалася неодноразово Академією наук, Інститутом метеорології, а Держатомрегулювання публікувало це на своїх сайтах. Залежно від температури, напрямку вітру оцінювалися викиди, осідання радіонуклідів на грунтах, воді і так далі. Але це моделювання, як правило, виробляли для одного реактора, а на ЗАЕС їх шість.

Лише для одного реактора викиди небезпечного радіонукліду йод-131, який має короткий період напіввиведення, були більшими, ніж після Фукусіми. І менше, ніж під час Чорнобильської катастрофи, але це пов'язано більше з тим, що в тій аварії був інший механізм пошкодження реактора. Йод-131 – летючий, поглинається щитовидною залозою, після чого може розвиватися рак щитовидної залози. І тому п'ють для профілактики калію йодид, щоб цей йод не зміг проникнути в організм.

А тепер уявіть, що таких реакторів шість. І по якомусь з літніх варіантів моделювання був західний вітер, і вся ця радіоактивність дісталася Україні і Донбасу, а після пішла на Краснодарський край. За прогнозами, в разі дощу випадання цезію-137 на грунт в Краснодарському краї було таке, що 300 років ці землі не можна буде використовувати для сільськогосподарських потреб, тому що вважається, що спочатку повинно пройти мінімум 10 періодів напіврозпаду, який для цезію-137 становить 30 років.

Тобто дістанеться всім. Треба готуватися до гіршого, всі механізми для цього повинні бути відпрацьовані. Нагадаю, що влітку минулого року в Запорізькій області проходили навчання ДСНС, МОЗ, СБУ, МВС та інших служб з кризового реагування на аварію. Також такі плани повинні бути розроблені в кожній місцевості, визначені зони обов'язкової евакуації в залежності від масштабу викидів. До слова, на самій ЗАЕС це реагування повністю зруйновано, оскільки там тепер немає українських служб. Більш того, співробітників ЗАЕС з березня минулого року не пускають в підземний аварійно-кризовий центр, який необхідний на випадок радіаційної аварії через те, що росіяни зробили там бомбосховище.

Тому я вважаю, що перебування місії МАГАТЕ, яка вже виконала свою роботу на ЗАЕС, в умовах українського контрнаступу означатиме наражання ризику життя представників місії на небезпеку, тому що я впевнена в тому, що росіяни візьмуть їх у заручники при виході зі станції.

Ця місія вже не може вплинути на технічні рішення, навіть на переведення реактор в режим холодної зупинки. Вони не мають можливості вільно спілкуватися, за ними ходить перекладач з ФСБ. Також у них немає доступу до всіх приміщень ЗАЕС – зокрема, вони домагаються допуску до відкритого розподільного пристрою Запорізької ТЕС і досі їх туди не пустили. Тому навіщо вони там?!

Якщо гіпотетично місії МАГАТЕ не буде на ЗАЕС, наскільки це розв'яже руки Росії?

А їй ніхто рук і не зв'язував. Росіяни робили все, що хотіли. Нагадаю вам такий момент – на початку травня була оголошена евакуація жителів Енергодара. Водночас МАГАТЕ на своїй сторінці написали, що вони не можуть відстежити масштаби евакуації, бо не мали доступу до міста. Тобто РФ їх просто не пустила. Тому це ні на що не вплине.

Якщо настільки високий ризик аварії на ЗАЕС, що може зробити Україна або ще хто-небудь, щоб запобігти цій ситуації?

Це можуть зробити тільки сили оборони України, тільки вони можуть вигнати росіян зі станції. Її не обстрілюватимуть, але окупантів там просто закупорять. Адже ЗАЕС нагадує трикутник з сухопутною частиною-сухопутна частина, яка з двох сторін оточена Каховським водосховищем. А оскільки воно впало, то тепер росіяни будуть бігти звідти прямо по дну ГЕС.

Однак РФ сидітиме на станції до останнього, вчепившись в неї зубами. Підірвавши греблю, вони здебільшого затопили Лівобережжя Херсонської області, яке окупувала Росія і багатьох людей там змусили оформити російські паспорти. Тобто РФ не шкода ні своїх, ні чужих, тому від них можна очікувати чого завгодно.

А як скоро росіяни можуть на це зважитися?

Це залежатиме від ситуації на фронті. Якщо там все буде погано, то тоді вони вдадуться до цього кроку. Причому вони можуть навіть не підривати реактор – їм буде досить підірвати шандору, і тоді вода піде, а відсутність охолодження запустить всі інші процеси. Ставок охолодження вміщує 47 мільйонів кубометрів води, і щоб його заповнити найпотужнішим насосом, як порахував мій колега, буде необхідно 6 років.

Ви раніше говорили про те, що росіяни тягнуть резервну лінію електропередач до Запорізької ТЕС і хочуть знищити єдину працюючу лінію електропередач. До яких наслідків це призведе?

Це буде додатковим важелем для шантажу. Тобто тоді вони будуть керувати не тільки самою ЗАЕС, а й її зовнішнім електропостачанням. Але я переконана, що Україна цього не допустить. Як раніше не допустила перемикання на Крим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти