Ремдесівір: що відомо про ліки, якими українців лікуватимуть від COVID-19

3 вересня 2020, 19:25
Ціна одного флакона препарату Ремдесівір стартує від 390 доларів США.
коронавірус
Україна хоче купувати ліки від коронавируса / Reuters

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що Кабінет міністрів виділив кошти для закупівлі лікарського препарату Ремдесівір в Україні, призначеного для лікування коронавірусу. Главред дізнавався, що відомо про ліки, яким планують лікувати українців від COVID-19.

Ремдесівір - ліки від вірусу Ебола

Ремдесівір (Veklury) - експериментальний противірусний лікарський препарат. Відноситься до класу противірусних препаратів, який виробляє в організмі фермент, яким придушуються ряд РНК-вірусів, в тому числі - і коронавіруси типу MERS (до них відносять і COVID-19).

Він був розроблений ще в 2015 році Дослідницьким інститутом інфекційних захворювань Армії США спільно з компанією Gilead Sciences.

відео дня

Раніше цей препарат використовували під час лікування вірусу Ебола, однак, в його лікуванні ліки не були настільки ефективним.

Ремдесівір в США почали використовувати з березня 2020 року - в декількох випадках медики лікували ним пацієнтів з позитивним результатом на COVID-19, які перебували в критичному стані.

У квітні 2020 було Ремдесівір провалив клінічні випробування в якості засобу для лікування пацієнтів з позитивним результатом на COVID-19.

читайте такожКоронавірус вразливий: вчені знайшли нові ліки від COVID-19Незважаючи на це, Ремдесівір на даний момент є єдиним препаратом, дозволеним в ЄС для лікування важких випадків захворюваності ковідом. В Євросоюзі лікування Ремдесівіром пройшли більш ніж 1000 госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 - за результатами дослідження, пацієнти з тяжкою формою, які отримували Ремдесівір, одужали приблизно через 11 днів, однак, препарат не показав результатів у пацієнтів з легкою і помірною формою коронавірусу.

Про можливі закупівлі препарату вперше в Україні заявили ще в квітні - вже тоді уряд мав намір закуповувати Ремдесівір, який в той же час внесли в загальнодержавний протокол лікування коронавірусу.

Ремдесівір: ціна і аналоги

Gilead Sciences визначила вартість препарату Ремдісівір, по якій він буде пропонуватися всім урядам розвинених країн світу, де Ремдесівір схвалений або дозволений до застосування - 2 340 доларів (64 830 гривень) за 5-денний курс лікування. Так як один курс складається з 6 флаконів, ціна одного флакона становить 390 доларів (10 805 гривень).

Ремдісівір купити в Україні поки не можна - за словами міністра Максима Степанова, препарат ще не зареєстрований в Україні, проте "закон дозволяє нам завезти його і централізовано закупити".

Аналоги ліки Ремдесівір існують, але також ще знаходяться на стадії клінічних випробувань:

  • Фавіпіравір,
  • Рибавірин,
  • Галідесівір
  • EIDD-2801
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти