Пригожин здатний відібрати владу у Лукашенка - Андрій Санніков

30 червня 2023, 09:00
Пригожину і Лукашенку удвох буде мало місця в Білорусі, вони будуть боротися за владу, вважає експерт.
Андрей Санников
Пригожин і Лукашенко боротимуться за владу у Білорусі - Санніков / Главред

Під час заколоту глави ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина білоруський диктатор Олександр Лукашенко приміряв на себе роль миротворця. Зокрема, нібито саме він вів переговори з Пригожиним і запропонував йому перебратися з Росії до Білорусі, надавши йому притулок.

В інтерв'ю Главреду білоруський політичний і громадський діяч, координатор громадянської кампанії "Європейська Білорусь" Андрій Санніков розповів, що Пригожин робитиме в Білорусі, чому "вагнерівці" небезпечні для Лукашенка і в якому випадку вони створюють загрозу для України.

Хотіла б почати з виступу Лукашенка перед журналістами. Про що говорять озвучені ним заяви і з чим може бути пов'язана синхронність у заявах Лукашенка і Путіна після заколоту Пригожина?

відео дня

Перш за все, сенс був у тому, щоб вийти на люди і наплести з три короби. Він наговорив багато такого, що насторожує. По-перше, сказав, що наша країна "від Бреста до Владивостока", а це ніяк не може радувати. Те, що він зіграв якусь роль в інтригах кремлівських, але теж незрозуміло, чим це скінчиться. Я так думаю, що не його ініціатива була по Пригожину — йому просто наказали, тому що треба було якось прибирати. Пригожина обдурили ті, хто обіцяв йому якусь підтримку, і ось знайшли такий варіант розв'язки. Хоча я досі не знаю, де Пригожин. Повідомляли, що він вже в Білорусі, але жодних підтверджених відомостей, що він там, немає. Тому подивимося, де він вирине.

Те, що Лукашенко дуже сильно перелякався — це очевидно, тим більше, що він сам сказав, що піднімав армію в суботу. Він боїться цього, і розумів, що якщо цей марш буде успішним, Путіна усунуть, то і його дні теж будуть полічені. З іншого боку, не думаю, що в Росії все закінчилося — це більше схоже на початок.

А як ви вважаєте, цей заколот Пригожина спочатку був заряджений на успіх? Тому що з плином часу виглядає так, що Путін просто прибрав свого конкурента.

Я думаю, що він був заряджений. Пригожин позначив свої цілі, і я думаю, що це було так і було — зняти Шойгу і Герасимова. А щодо входження в Москву і якихось бойових дій в Москві, то не думаю, що він до цього прагнув — хіба що десь недалеко від Москви розбити табір.

Я кажу, що все це матиме продовження, тому що є кілька факторів. По-перше, Пригожин виставив Путіна повним ідіотом. Він показав свою слабкість, боягузливість і я думаю, що він вже практично не жилець в цьому кріслі. Як це буде проходити і що будуть робити — не знаю, подивимося. По-друге, все-таки Пригожин не виправдав очікування своїх же кримінальників, які тепер дуже незадоволені тим, що все так безславно закінчилося. Ну і по-третє, якщо Пригожин з'явиться в Білорусі, це буде фактором нестабільності. Це будуть дві гадюки в одній банці, які будуть утісняти одна одну.

А що Пригожин може робити в Білорусі? Тому що зараз починають будувати різні припущення з цього приводу — хтось каже, що він може там ледь не сколотити новий "Вагнер". Але призначення у нього різне — одні вважають, що цим може скористатися Лукашенко, щоб захистити себе в разі протестів, інші кажуть, що "Вагнер" відправляють туди для охорони ядерної зброї і тим самим погрожувати заходу. Як ви вважаєте, якою може бути мета перебування Пригожина в Білорусі?

Перш за все, розрядити ситуацію і спробувати його відправити далі — мовляв, йди воюй в Африку. Але Пригожину це не потрібно — він вже відчув свою сумнівну славу, у нього немає ніяких стримуючих факторів. Лукашенко такий же, тому тут ситуацію треба розцінювати не з точки зору поведінки легітимного керівника держави і одного з польових командирів — ці двоє можуть придумати всяку гидоту.

Якщо це буде охорона ядерної зброї, то це повинно бути сигналом для Заходу приймати якісь заходи - найжорстокіші санкції і так далі. Адже якщо Пригожин з'явиться поруч з ядерною зброєю, він її просто захопить, це в його стилі. Я думаю, що інстинктивно Лукашенко не хоче появи "вагнерівців". Самого Пригожина він ще може потерпіти, а "вагнерівці" на території Білорусі для нього самого небезпечні. Вони ніяк не стануть його охороною, ніяк не асимілюються. На якийсь час можуть, але це - абсолютно не той фактор, який додасть впевненості Лукашенку. До того ж, ця злочинна група однієї держави на території іншої держави — теж привід для серйозної реакції з боку Заходу. І вона ж стає легітимною ціллю для української армії, бо "вагнерівці" — це військові злочинці.

Тому подивимося як буде — зараз запущені процеси, які, принаймні, не шкодять Україні, а це важливо, тому що Україна має перемогти. Путін, мені здається, повинен в найближчий період втратити владу, а до цього спробує, напевно, усунути Пригожина. Бо інакше він зовсім втратить обличчя.

Про який період часу може йти мова?

Мені здається протягом декількох місяців, до 2024 року все це трапиться.

А що цьому сприятиме? Поразка на фронтах?

Сильна напруженість між угрупованнями всередині Росії. Це вже позначилося - умовно кажучи, Патрушев, ще якісь силовики. Досконалий провал Путіна в історії з Пригожиним, тому що він дозволив піти безкарно людям, які вбили пілотів і екіпажі регулярних військ. Тобто вбивають його офіцерів, а він їх прощає. Тобто він навіть своїх не може не те, що захистити, але гарантувати, що злочинці будуть покарані.

Є достатньо факторів, які говорять про те, що не будуть Путіна довго терпіти. Коли людина показує слабкість, то цим вона дає зрозуміти, що її можна прибрати.

Ви на початку згадували, що участь Лукашенка в переговорах з Пригожиним могла бути не його особистою ініціативою. Чому він взагалі в це вплутався, адже інші лідери ОДКБ сказали, що це внутрішня справа Росії?

Тому що Лукашенко повністю залежить від Путіна. Якщо він хворий їде до Москви для того, щоб взяти участь в живому щиті 9 травня, а потім фактично повертається в реанімобілі, то сьогодні він виконує будь-яку примху господаря. Зараз він відчув і вигоду для себе - мовляв, можна і в миротворця зіграти. Тому він і розпинався про те, як здорово вирішили, і яка чудова людина Пригожин, з яким вони давно знайомі.

Хотіла уточнити - якщо Пригожин з'явиться на території Білорусі, чи може він в перспективі стати ніби троянським конем для Лукашенка, і по суті змістити його за якийсь час? Чи готові його, припустимо, підтримувати всередині Білорусі силовики?

Усередині Білорусі навряд чи — жодна розсудлива людина не підтримуватиме злочинця з кувалдою. Але те, що він може стати троянським конем — це запросто. І це може виправдати для Пригожина його присутність у Білорусі. Тому що тут він показав Путіна слабким і сам програв, а йому зараз потрібна якась перемога.

Відповідно, є ризик того, що Путін за деякий час, якщо втримається при владі, може спробувати об'єднати вже офіційно Росію і Білорусь як союзну державу?

Так. Загалом, ніхто не визнає цього, і з точки зору міжнародного права цей так званий взагалі нікчемний, тому що він був підписаний з порушеннями. Але, тим не менш, там містяться положення, які можна видавати за правові і які дозволяють дуже швидко оголосити, що Росія і Білорусь — це одна держава.

Якщо Пригожин з'явиться, наскільки великий ризик це створює для України? Тому що в Україні вже почали обговорювати, що, в принципі, Пригожин з "вагнерівцями" може за якийсь час знову піти на Київ з боку Білорусі. Як ви оцінюєте таку перспективу?

Якщо Пригожин з'явиться з ними, то так, таке можливо, тому потрібно ці бази ліквідувати. Це цілком логічно з точки зору ведення війни з таким підлим противником.

Якщо там з'явиться значна група "вагнерівців" (і тут потрібно ще раз підкреслити, що це кримінальники, які здатні на все. І чим кримінальники хороші для таких правителів, як Путін, то це тим, що він, у разі якихось дій з їхнього боку може сказати, мовляв, вони самі вирішили, я ними не командую. І тоді це створює небезпеку для України, в тому числі і можливість нового походу на Київ.

Тобто можуть бути ще одні "іхтамнети", тільки вже з боку Білорусі, так?

Так. З будь-якого боку, як не крути, поява Пригожина шкодить всім.

Хто такий Андрій Санніков

Андрій Олегович Санніков - білоруський політичний і громадський діяч, координатор громадської програми "Європейська Білорусь". Він був змушений тікати з Білорусі та шукати політичного притулку у Великій Британії. Він продовжує виступати за вільну і демократичну Білорусь без репресивного режиму Лукашенка, пише Вікіпедія.

В такому випадку, як багато часу залишається у Лукашенка з урахуванням всіх цих подій?

Лукашенко сьогодні розв'язав такі репресії, яких ми не бачили в Європі з часів Другої світової війни. І утримується він при владі тільки завдяки їм. Закручування пружини завжди призводить до її розпрямлення. І зараз він балансує на межі.

Треба почекати - думаю, він не так довго зможе втриматися при владі, тому що відбувається занадто багато несподіваних речей — то його показують абсолютно хворим, то заколот Пригожина, то ядерна зброя. Все це зараз збирається в дуже небезпечний для світу фактор, тому що поява ядерної зброї на території Білорусі — це загроза навіть не Україні (але і їй в тому числі), але і Польщі, і країнам Балтії. Адже плани застосування ядерної зброї проти Варшави розробляючись ще у 2009 році під час навчань "Захід-2009". Саме тоді велася ця підготовка. Та й надалі на навчаннях, які постійно проходили на території Білорусі, дуже великі, які перевищували міжнародні документи, що обмежують кількість учасників. Адже вони були не якісь оборонні, як це уявляли, а там розігрувалися сценарії танкового прориву в Калінінград, щоб відрізати Балтію, удар по Балтії, входження в балтійські столиці. Війна проти України теж відпрацьовувалася, причому в самий переддень масованого нападу. Так що, загалом, є дуже багато факторів, які вимагають термінового втручання і вжиття заходів.

І взагалі я кажу, що треба думати про те, як позбутися режиму Лукашенка на початку, що допоможе впоратися з Росією. Тому що поки білоруський балкон, який Лукашенко віддав у повне розпорядження російським військовим, буде нависати, тобто буде в руках диктатора, загроза нікуди не зникне. Навіть якщо припустити, що сьогодні ми закінчуємо війну, домовляємося, і навіть якщо там Росія йде повністю за межі 1991 року, то через рік буде вже більш підготовленим наліт. Тому цей рік має бути вирішальним. І все більше ознак, що так і має статися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти