НАТО вдарить по РФ сотнею томагавків, щойно її війська підійдуть до країн Балтії – Ягун

30 січня 2024, 09:00оновлено 19 лютого, 14:28
НАТО запустить 5-ту статтю Альянсу і завдасть по Росії превентивного удару у разі прямої загрози нападу на країни Балтії, вважає Віктор Ягун.
НАТО вдарить по РФ сотнею томагавків, щойно її війська підійдуть до країн Балтії – Ягун
НАТО "відріже" Калінінград, Росія може піти на прорив до Сувалкського коридору - Ягун / Главред

Погрози Росії, які надходять від агресора країнам Заходу на всіх рівнях, призвели до того, що цивілізоване світове співтовариство вирішило перевірити спроможність військ НАТО відбити потенційний напад окупантів. Альянс проводить найбільші за останні 40 років навчання і нагадує Москві, що її авантюристська риторика та військові дії, як показала війна проти України, призводять до посилення західного світу та його союзників.

В інтерв'ю Главреду генерал-майор запасу, колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун проаналізував сценарій нападу РФ на країни Балтії, пояснив, за якої ситуації запрацює 5-та стаття НАТО, назвав можливі терміни атаки росіянами Сувалкського коридору та зробив прогноз про те, як відповість Альянс на можливий напад російських окупантів.

Північноатлантичний альянс розпочав найбільші з часів Холодної війни військові навчання Steadfast Defender 2024, які триватимуть до кінця травня. Західна преса пише, що під час маневрів імітуватимуться напад РФ та запуск 5 статті Альянсу. На вашу думку, наскільки серйозною є загроза нападу Росії на східний фланг НАТО?

відео дня

Росіяни – божевільні, але у них немає ресурсів, щоб розпочати кампанію. Щоб з'явилася можливість вдатися до подібних провокацій, яких дійсно може бути дуже багато, Росії кров з носа потрібне призупинення військових дій в Україні. У Кремля вже обмаль часу, він може вчинити провокації лише до вступу Швеції у НАТО. Інтеграція Швеції до Альянсу призведе до того, що Москві повністю перекриють кисень в Балтійському морі, а Калінінградський анклав у військовому плані буде фактично відрізаний від Росії. Це стане величезною і дуже чутливою проблемою для росіян – вони не розумітимуть, що робити.

І саме у цьому районі Росія має можливість спробувати організувати прорив до Сувалкського коридору. Я там був декілька разів, знаю цю місцевість і можу сказати, що перспективи у росіян дуже сумнівні. У ситуації, коли вони півроку з величезними втратами брали Бахмут і вже декілька місяців намагаються окупувати Авдіївку, складно уявити, на що вони розраховують у Сувалкському коридорі. Там уже починають будувати бетонні загородження, а Польща и Литва проведуть спільні навчання зі злагодженням. Союзники готуються до небезпечних сценаріїв.

Росія може вдатися лише до гібридних атак на східному фланзі НАТО, але навряд чи здатна до повномасштабної військової операції?

На мою думку, на цьому етапі росіяни здатні лише до гібридних атак. Вони загрузли в Україні, і паралельні військові дії стануть самогубством. Але якщо у Москві вирішили, що їхнім військам все-таки треба самовбитися, вже після березня вони можуть мобілізувати 500 000 осіб, озброїти їх кийками або такими автоматами, які давали для війни проти українців, і дати команду на якийсь штурм. І тоді питання Російської Федерації буде назавжди закрите.

Важко зрозуміти, на що сподівається Росія, тому що одномоментний удар 100 ракетами Tomahawk (згідно з концепцією Альянсу, може бути застосовано навіть 500 ракет) по території Російської Федерації призведе до трохи інших наслідків, ніж удар українських дронів по нафтопереробному комбінату в Санкт-Петербурзі. Ймовірно, Москва поспішає, тому що кожен день НАТО безупинно готується до її агресії.

Насправді Росія вже веде гібридну війну проти Заходу. Війна точиться у агентурній, інформаційній, кібернетичній та інших сферах. Ми вже бачили провокації на кордоні з мігрантами і дії російських літаків та кораблів, які нікому не звітують про свої маневри Балтійським морем. На підтвердження цього наведу цікавий приклад, про який мало хто писав. Нещодавно росіяни тестували роботу свого РЕБ у Калінінградській області і повністю відключили від GPS Сувалкський коридор. Робота GPS критично важлива для деяких структур НАТО – вони це вже почали розуміти та переходять на Starlink. Так от, якщо росіяни застосують засоби радіоелектронної боротьби з Калінінграда і Білорусі, у Сувалкському коридорі разом з GPS-сигналом можуть зникнути Інтернет і мобільний зв'язок.

Загалом, Росія може скористатися фактичним безвладдям у США у період від 5 листопада 2024 року по 21 січня 2025 року та атакувати країни Балтії. У Сполучених Штатах не зможуть ухвалювати певні рішення, а в Європі виникнуть дискусії. Можливо, Росія хоче використати саме цей період, тому що іншої можливості у неї вже не буде.

Країни Балтії побудують на кордоні з Росією і Білоруссю лінії з бункерів, щоб захиститися від потенційного нападу. Естонські журналісти вказали, що мета укріплень – стримати напад і дочекатися, поки союзники прийдуть на допомогу. Чи зможуть країни Балтії витримати натиск та дочекатися підмоги?

Країни Балтії у разі нападу не стримають натиск, але їм не обов'язково це робити, тому що концепція НАТО щодо їхнього захисту змінилася ще з квітня позаминулого року. До квітня 2022-го концепція була дуже проста: Латвія, Литва та Естонія намагаються стримати ворога, а за місяць НАТО з усією своєю міццю прибуває та звільняє країни навіть у тому випадку, якщо їх окупують. Проте все змінилося після того, як усі побачили наслідки окупації Російської Федерацію невеликих містечок біля Києва: Ірпеня, Бучі та Гостомеля. І тоді керівники країн Балтії поставили Альянсу низку питань. Ви хочете, щоб ми місяць були в окупації і нас усіх вирізали? Ви за місяць прийдете і будете робити ексгумацію тіл наших військових і політичних діячів? Ми на таке не погоджуємося.

У НАТО вирішили змінити концепцію, і тепер вона працюватиме наступним чином: якщо Росія почне концентрувати війська біля кордонів країн Балтії, а за допомогою агентури і технічних засобів з'ясується про її можливий напад вже за декілька днів, Москва отримає попередження. Кремль попередять про те, що якщо російські війська не буде відведено від кордонів, Альянс не чекатиме нападу, а завдасть по Росії превентивного удару.

За новою концепцією в НАТО не збираються чекати місяць для того, щоб звільняти країни Балтії у разі їх окупації. Чисельність військ Альянсу в цих країнах збільшується кожного дня. Німецька бригада з'явиться у Литві, в Естонії також буде посилення натівського контингенту. Посилюється Альянс і в інших країнах: у Польщі накопичуються військові підрозділи США, а у Фінляндії розгортаються американські бази.

Таким чином, у разі навіть загрози нападу Росії на країні Балтії одразу спрацює 5 стаття НАТО?

Так.

Наскільки серйозними можуть бути загрози для країн пострадянського простору з боку РФ?

Думаю, що країни пострадянського простору можуть зіштовхнутися з найбільшими загрозами. У короткостроковій перспективі є загрози для Грузії та Вірменії. Частина Грузії вже окупована, а всередині держави все більше піднімають голову проросійські сили. На території Вірменії знаходяться російські війська – там можливий сценарій, коли проросійська опозиція звернеться за допомогою до бази РФ, яка захопить державні органи і здійснить переворот. Окремий випадок – це Молдова, яку наразі серйозно прикриває Україна.

У майбутньому є загроза для Казахстану. На російському телебаченні вже говорять про те, що Казахстану начебто взагалі не існувало і що це штучно створена країна. Риторика така сама, яка раніше була про Україну – мовляв, немає такої нації, як казахи, вони усі "русские, малороссы", якісь незрозумілі племена, які туди-сюди ходили, а "русские" їх об'єднали. Пропагандисти у РФ, як справжні фашисти, уже також заперечують існування узбецької та азербайджанської націй.

Останнім часом Китай все більше опікується країнами Центральної Азії, і дуже цікаво, як реагуватиме Пекін, якщо Росія ризикне напасти на Казахстан.

Саме тому Росія досі не наважується на певні кроки у Центральній Азії. У Москві розуміють, до чого це може призвести.

Це було б пряме зіткнення інтересів Китаю та РФ? До яких кроків вдався би Пекін?

Так, це було б зіткнення їхніх інтересів. Ба більше, Китай підтримав територіальну цілісність Казахстану. І взагалі, це вже була б дестабілізація на кордонах КНР із певними подіями, які могли б перекинутися на територію самого Китаю. Пекіну це не потрібно.

В цілому, я не вірю, що Росія перебуває під зовнішнім управлінням Китаю. Але Пекін має вплив на Москву і в потрібний момент може "перекрити краники", поставивши питання руба: або ми "перекриваємо краники", або ви припиняєте свавілля.

Також я підкреслю, що у Росії наразі немає сил на розгортання подібних операцій. Вона всі сили кинула на захоплення України. Для росіян критично важливо виграти в Україні. Якщо вони цього не доб'ються в найближчий період, всі інші їхні вологі думки про загарбницькі війни не вартуватимуть нічого.

Усі сценарії подальшої військової агресії Росії можливі лише за умови просування її військ в Україні?

Так. Взагалі мета Росії – повністю захопити Україну, вийти на її кордони та взяти під контроль людські ресурси. До цього, ще до повномасштабної війни, Москва хотіла розчленити країну. Вона намагалася спровокувати Польщу, Угорщину та Румунію на військове вторгнення – мовляв, ми почнемо наступати з одного боку, а ви заходьте з іншого, і під приводом захисту місцевого населення заберете території. Україна всім показала, що такого сценарію не буде. Не зрозуміла лише Угорщина, яка 24 лютого 2022 року почала підтягувати війська до наших кордонів.

Як діятиме Росія найближчими місяцями? Навчання НАТО триватимуть до кінця травня, а у Москві вже посилили свою агресивну риторику і сказали, що маневри Альянсу "збільшують ризики військових інцидентів".

Нехай Росія реагує – відволікається від війни в Україні, підтягує війська і намагається захищати свої кордони. Росіяни думають, що все просто, але вони помиляються. Події розгортатимуться дуже інтенсивно – будуть, у тому числі, і вибухи на території РФ, які ми організуємо. Їм доведеться бігати з місця на місце і думати, що робити: прикривати кордони, бо там кораблі НАТО, чи воювати в Україні. Це дуже глибока війна на виснаження, і я маю сумніви у тому, що Росія витримає гонку.

Наскільки вистачить Росії у такому ритмі?

Експерти прогнозують, що Росії вистачить до початку 2025 року. Москва все поставила на те, що у 2024 році міжнародна ситуація кардинально зміниться. Росіяни сподіваються, що за підсумками виборів у США та деяких країнах Європи на Заході повністю зміниться структура влади і всі начебто кинуться з ними домовлятися. Вони сподіваються, що Україна залишиться одна.

Хто такий Віктор Ягун

Віктор Ягун - український військовий, громадський діяч, генерал-майор запасу Служби безпеки України. У період з березня 2014-го по червень 2015-го року був заступником голови СБУ. Під проводом Ягуна добувалася і оприлюднювалася інформація про участь російських військ і роботу спецслужб у війні проти України на Донбасі. Учасник ООС на Донбасі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти