Як удар по Кримському мосту підкосив Путіна і чим відповість Росія – інтерв'ю з Ігорем Ейдманом

9 жовтня 2022, 07:30
РФ може вдарити по мостах через Дніпро або центрах ухвалення рішень, навіть застосувати ядерну зброю, але перебіг війни це вже не змінить, вважає соціолог.
Росія може помститися за удар по Кримському мосту застосуванням ядерного удару, але хід війни це не змінить – Ейдман
Удар по Кримському мосту обрушить рейтинг путінського режиму – Ігор Ейдман / Колаж kremlin.ru, особистий архів Ігоря Ейдмана, фейсбук Ігоря Смілянського, t.me/SBUkr

На одному зі стратегічних об'єктів Росії, який чи не найбільше охороняється і на безпеку якого витрачено понад 12 мільярдів рублів, – Кримському мосту – пролунали перші "хлопки". Після чого два прольоти автомобільного мосту обрушилися, а на залізничному – почалася пожежа.

Кримський міст є одним із найважливіших проектів Путіна, яким той безмірно пишався. Під час нинішньої війни проти України міст активно використовується Росією для забезпечення російських військ, зокрема, по ньому перевозяться боєприпаси, техніка і паливо, але тепер, після удару по мосту, використання цього шляху суттєво ускладнилося.

Якщо за нанесення ударів по Криму заступник голови Радбезу Російської Федерації Дмитро Медведєв погрожував Україні "судним днем", то важко уявити, як відповість Росія за посягання на Кримський міст, який має таке величезне символічне і військове значення для РФ.

відео дня

Главред поговорив із російським соціологом, публіцистом, автором книг ("Система Путіна","Нова національна ідея Путіна" тощо) Ігорем Ейдманом, щоб розібратися, які наслідки матиме для Росії і путінського режиму часткове руйнування Кримського моста, а також як РФ мститиметься Україні за його пошкодження.

Як би ви оцінили символічне і практичне значення руйнування частини Кримського моста? Чим важливий сам факт того, що такий недоторканний і захищений з усіх боків об'єкт, піддався атаці?

Руйнування Кримського моста дійсно має велике символічне і смислове значення. Воно позитивно позначиться на перебігу війни.

Важливий наступний момент. Уже не перший місяць і особливо зараз, після руйнування Кримського моста, російська "партія війни" істерить в інтернеті, в різних Телеграм-каналах – мовляв, це вже межа, перейдені всі "червоні лінії", і Росії давно пора почати "справжню війну", а далі йде потік лайки і погроз.

Так от я абсолютно переконаний, що ніяких додаткових ресурсів, крім тих, що вже зараз залучені у війну, у Росії і російських військ немає. І всі розмови про те, що Росія нібито задіяла не всі свої можливості, – нісенітниця. Удар по мосту якраз і продемонструє, що саме так і є.

Багато російських політиків, зокрема, Медведєв, говорили, що Крим – це якась "червона лінія", і, якщо Україна зачепить півострів, РФ відповість жорстко. От зараз у Росії є можливість показати, що вона може. Та тільки насправді ця ситуація продемонструє її повну імпотенцію – нічого російська верхівка вже не може, вона вже нічим не може погрожувати.

Ця ситуація позитивна ще й тим, що, якщо раніше тільки українці все це розуміли, то тепер і європейці, і Захід усвідомлять, що Путін – фокусник, який вийшов на сцену з циліндром, звідки повинен дістати зайця, але ніякого зайця немає, його вже давно з'їли.

Тому нічого нового Путін уже не продемонструє. Він уже не в змозі продемонструвати нічого яскравого, крім маячних і нікчемних дій типу сфальсифікованих референдумів, у чесність результатів яких ніхто не вірить, божевільних анексій територій, які йому не тільки не належать за законом, але й не підконтрольні йому.

Але, тим не менш, у Росії поки що залишаються ракети, а, відповідно, якась реакція точно буде. Але питання – яка? Удар по Києву, по центрах ухвалення рішень, по мостах через Дніпро чи щось інше?

У Росії можуть придумати і зробити що завгодно. Вони можуть вдарити і по Києву, і по мостах. Але у військовому сенсі РФ це вже не допоможе і не зможе переломити перебіг війни.

Росія дійсно може вбити ще більше мирних жителів України, вчинити ще більше військових злочинів, ще більше ускладнити життя мирних українців, але вона не зможе змінити ситуацію на свою користь. Вигод їй це не дасть ніяких, і негативних наслідків буде більше, ніж преференцій. Адже такого роду дії з боку РФ не тільки ще більше згуртують українців проти ворога, а й викличуть додатковий приплив світової допомоги, перш за все, західної, в Україну, а також нові санкції проти російського режиму, до яких тепер приєднаються в тому числі нейтральні країни на кшталт Індії та Туреччини.

Той же Медведєв погрожував Україні "судним днем", якщо вона вдарить по Криму. "Хлопки" в Криму стали регулярними, але Росія нічим новим не відповідає, проте, здається, що на удар по мосту врна вже точно повинна відреагувати. Як ви оцінюєте ймовірність використання Росією ядерної зброї?

Думаю, що Росія не вдасться до застосування ядерної зброї, але погрожувати нею буде. Однак навіть якщо ядерна зброя буде задіяна, це не зможе переломити перебіг війни на користь Росії. Швидше, навпаки, це наблизило б крах путінського режиму. Тому що застосування ядерної зброї не залишилося б без належної відповіді з боку НАТО і світової громадськості. Це відвернуло б від Росії навіть нейтральні держави і ті, що поблажливо ставляться до неї, наприклад, Китай, Індію і Туреччину. І це остаточно ізолювало б Росію.

А головне, підкреслюю, Росія цим нічого не добилася б у військовому сенсі.

Що РФ може зробити з тактичною ядерною зброєю? Фронт розтягнутий, і використовувати ядерну зброю на фронті – це як стріляти з гармати по горобцях. Тобто Росія може на якійсь ділянці фронту її застосувати, в результаті чого загине безліч людей, але перебіг війни не переломить.

Завдавати удару ядерною зброєю по великих українських містах, по центрах ухвалення рішень теж особливого сенсу не має, адже ті ж центри ухвалення рішень захищені бункерами і т.п. Знову-таки загине безліч мирних жителів, і Росія безпрецедентно буде ізольована, ймовірно, отримає відповідь від НАТО, але не змінить хід війни. Більше того, такий крок підштовхне НАТО втягнутися в цю війну.

Цілком очевидно, що, якщо російська армія не може перемогти українську, позбавлену сучасної зброї (адже, за великим рахунком, в України немає флоту, сучасної авіації, сучасних західних ракет великої дальності, західних танків), то що тоді говорити про перспективи її зіткнення з НАТО, де все перераховане вище є у величезній кількості, особливо в американців.

Якщо ті ж американці вступлять у війну, від російської армії нічого не залишиться протягом декількох днів.

А якими можуть бути наслідки для путінського режиму, враховуючи, що, в принципі, з ударом по Кримському мосту зруйновано черговий міф російської пропаганди про неймовірно захищений міст – як говорила російська влада, над Кримським мостом не пролетить і птах. Однак частина моста враз пішла під воду... Точно так само був зруйнований міф про "другу найсильнішу армію світу", непереможні російські війська. Які будуть наслідки всього цього для російської влади і Путіна безпосередньо?

Ще до удару по Кримському мосту почався процес розколу "партії війни" на радикалів, які верещать і бризкають слиною, бо, мовляв, міністерство оборони РФ і верховний головнокомандувач недостатньо інтенсивно і ефективно ведуть війну, і на поміркованих, тобто людей, які особливо не хочуть засвітитися в цій війні і не хочуть асоціюватися з нею.

Цей розкол еліт буде поглиблюватися. І вибух Кримського моста буде цьому сприяти.

Та й в російському суспільстві вже починаються бродіння. Тому що населення підсадили на наркотик перемоги, і всі чекали перемоги Росії. Саме тому так стрімко попер вгору рейтинг влади після 24 лютого – населення, обивателі очікували швидких перемог. Але ніяких перемог немає – є лише поразки.

Кримський міст теж, звісно, битиме по рейтингу і знижуватиме рівень підтримки путінського режиму.

А коли ця пружина в Росії може рвонути, якщо, як ви кажете, в елітах розкол, в суспільстві – бродіння? Коли все це може виплеснутися в якийсь більш артикульований протест проти дій російської влади?

Упевнений, що все це буде пов'язано з перебігом військових дій в Україні. Вже все, російська влада більше не може приховувати поразку. Навіть звільнення Збройними силами України невеликого міста Лиман у Росії викликало шок. Можна уявити, що буде після того, як ЗСУ візьмуть Херсон.

Чим швидше буде розвиватися український контрнаступ, тим швидше путінський режим втратить підтримку, еліта розколеться, і весь цей Колос на глиняних ногах впаде.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти