Бульбашка чи економічне зростання: чому в Україні стрімко дорожчає нерухомість

14 червня 2021, 22:01
Вкладення коштів у покупку нерухомості для подальшого здавання її в оренду все ще є дуже непоганим пасивним доходом. Це один з факторів зростання цін.
нерухомість, житло
В Україні подорожчало житло / УНІАН

Протягом останніх кількох місяців ціни на житлову нерухомість в Україні зросли у гривні на 4-18% і на 12% у доларовому еквіваленті. І цей процес триває. Така тенденція може здатися дивною, адже враховуючи економічну кризу, спричинену пандемією COVID-19, житлова нерухомість повинна була б дешевшати. Адже середньостатистичний українець нібито почав жити набагато бідніше, ніж у докоронакризовий час. Натомість усе відбувається зовсім навпаки – ціни на квартири ростуть. До того ж схоже, що вони ще не досягли свого піку.

У чому ж причини такого різкого і доволі значного подорожчання житлової нерухомості в Україні?

Тенденції до зростання в усіх регіонах

Зараз у Києві ціни на житло в середньому за останній рік зросли на 18%. На первинному ринку столиці квадратний метр в середньому для недорогого сегменту житла коштує від 22 до 40 тисяч гривень, у дорожчих сегментах – 50-100 тисяч гривень. Недорогу однокімнатну квартиру площею до 40 кв. метрів на вторинному ринку житла можна купити за 40-45 тисяч доларів.

відео дня

Середня вартість квадратного метра житла на первинному ринку Харкова значно менша за столичну – 20-24 тисячі гривень. Для вторинного ринку міста притаманна тенденція дуже швидкого вимивання дешевих квартир вартістю до 25-30 тисяч доларів.

Упродовж останнього року відчутно зросли ціни на житло у Дніпрі – від 10 до 20%. Ціни на вторинному ринку міста вищі за харківські. Зараз у місті дуже високий попит на квартири. Однокімнатні квартири у спальних районах коштують до 30 тисяч доларів, а квадратний метр житла у новобудовах коливається від 15 до 25 тисяч гривень.

читайте такожПрибуток до 50%: експерт розповів, як ризикнути і заробити на нерухомостіОдеса завжди відрізнялася дорожнечею. Так, у центральних районах міста ціни на житло завжди дорівнювали столичним. Саме так відбувається й зараз. У середньому ціни квадратного метра на первинному ринку міста становлять від 21 до 27 тисяч гривень, а однокімнатну квартиру у спальному районі можна купити за 35-37 тисяч доларів, що майже наближається до цін у Києві.

У Львові спостерігається шалений попит на нове житло. Місцеві рієлтори пояснюють це бажанням городян потім здавати його в оренду. Львів відрізняється від інших великих міст України тим, що до 70% всіх покупок житла припадає саме на первинну нерухомість. Ціни метра нової забудови коливаються від 14 до 25 тисяч гривень, а однокімнатна квартира на вторинному ринку у спальному районі коштує до 26 тисяч доларів.

Карантин винен у накопиченні грошей?

На думку експерта ринку Віталія Котенка, саме те, що в країні панує карантин, а Європа практично була закритою для відвідування українцями впродовж останнього року, і виникло так зване накопичення грошової маси. Й дійсно, в протилежному стані чимало українських родин витрачали б активніше кошти на різного роду подорожі. А що робити, коли їхати майже нікуди не можна?! Принаймні, подумати про купівлю нової чи першої нерухомості.

Експерт однозначно вважає, що збільшений попит на купівлю житла спричинив поступове її подорожчання. Це ще одна причина, чи можна сказати тенденція, яка зіграла "на руку" процесу зростання цін на квартири та житлові будинки. Так, саме у 2020-21 роках вітчизняні банки стали значно зменшувати відсотки за депозитами. Особливо це дуже боляче вдарило по валютних вкладах: тепер вони складають символічні 0,5-2% річних.

Значно знизилися і відсотки за гривневими депозитами. Використовувати депозити як засіб для заробляння грошей в Україні вже стало неможливо. А от вкладання коштів у купівлю нерухомості для подальшого здавання її в оренду все ще є дуже непоганим пасивним доходом. Саме цей фактор також став одним із ключових, який підштовхнув ціни на житло до значного зростання.

читайте такожУкраїнців оштрафують за несплату податку на житло: хто потрапить під роздачуЕксперт ринку Андрій Гусельников частково згоден зі своїм колегою, проте зазначає "Главреду", що компанії-забудовники часто замовчують, по суті, головну причину подорожчання житлової нерухомості: "Вона полягає в тому, що протягом останніх місяців було значно зменшено кількість проданих нових квартир у зведених будинках. Тому компанії стали отримувати значно менше прибутків та вимушені були постійно збільшувати ціни. Хоча, дійсно, друга причина – це збільшення грошової маси у населення на руках і бажання вкласти їх у житлову нерухомість".

На запитання, скільки триватиме надалі процес збільшення цін на нерухомість, Андрій Гусельников відповісти не може, хоча він зазначає, що цьому процесові притаманна циклічність, і він повинен піти на спад.

Експерти не можуть сказати, чи варто купувати житло саме зараз, чи почекати, як кажуть, кращих часів. Проте один з аналітиків ринку, який побажав не називати себе, сказав, що сьогодні чимало будівельних компаній та рієлторів на вторинному ринку України штучно підігрівають його і спеціально дають прогнози про подальше зростання цін, щоб створити ажіотаж.

Враховуючи те, що сьогоднішня тенденція до зростання цін на житло може бути всього лише циклічною, то, можливо й варто було б зачекати зворотного її напрямку – падіння цін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти