З новим дном: як українці перестали платити по ЖКГ і до чого це призведе

2 березня 2021, 20:11
Неадекватно високі тарифи множать борги по комуналці. Сьогодні в Україні не платять буквально мільйони. Прогнози експертів похмурі - далі буде гірше.
тарифи на электроэнергию_электроэнергия_свет_электричество_цены на свет_лампочка
Українці стали вдвічі рідше платити за послуги ЖКГ / Wikipedia

Опалювальний сезон, що закінчується через пару тижнів, продовжує збільшувати борги українців за комунальні послуги.

Згідно даних сервісу Опендатабот, у 2020 році було відкрито 342 232 судових провадження проти боржників за комуналку, що вдвічі більше у порівнянні з 2019 роком (тоді їх було 227 000 тисяч).

Левова частка боргів, якщо вірити статистиці - за опалення. Як її знижувати і чого чекати далі - Главред запитував у експертів.

відео дня

Тарифи перевищують собівартість послуг

Найбільше українці заборгували постачальникам тепла - в топі підприємств, які подали позови проти українців, опинилися міськводоканали Харкова, Полтави, Львова та Миколаєва. Не менш важка ситуація із заборгованістю і в столиці - за даними Київтеплоенерго, чверть споживачів міста накопичили понад 4 мільярди гривень боргу за тепло і гарячу воду.

Як пояснив Главреду економічний експерт Юрій Гаврилечко, основна причина зростання боргів – те, що тарифи ЖКГ-послуг значно вищі за їх реальну вартість. За його словами, вартість тепла завищена приблизно у чотири рази.

читайте такожКонфіскація житла і заборона на виїзд: як українців хочуть карати за ЖКГ борги"Так відбувається тому, що і вартість газу у нас теж, щонайменше, в 4 рази вище від його собівартості. Вартість транспортування газу в середньому по Україні в 20 разів вища за економічно обґрунтованую. І ці цифри взяті не зі стелі, адже Газпром за існуючим контрактом платить Нафтогазу 8 копійок за транспортування 1 кубометра газу на 100 кілометрів по українській ГТС, а українцям в більшості регіонів за доставку газу до будинку пропонують заплатити 1,60 і вище", - говорить Гаврилечко і пояснює, що виправити ситуацію можна, якщо привести тарифи до ринкових умов, за яких споживач зможе оплатити квитанції.

Нагадаємо, що в січні поточного року Держстат звітував про наявність в українців понад 73 мільярдів гривень боргів по ЖКГ.

З Гаврилечко згоден і директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

"Українці не звикли жити в борг і в минулі роки середньорічний рівень платежів за комунальні послуги не опускався нижче 94-96%. Те, що відбувається зараз – прямий наслідок неадекватних тарифів. Крім того, що зростає соціальна напруга, яка виливається в протести з перекриттям трас боляче б'є по самим підприємствам ЖКГ-сектору, бо вони недоотримують коштів за продукцію, що поставляється ними. Як наслідок, вони можуть "економити" - недогрівати батареї, знижувати тиск газу і т.д, що саме при такій вартості послуг – ненормально", - сказав Главреду експерт.

Управи на боржників немає

Експерти одностайні в тому, що і надалі борги по ЖКГ, а разом з ними і судові провадження проти неплатників, будуть тільки зростати.

Багато в чому це пов'язано з тим, що фізичної можливості відключати злісних боржників від послуг того ж централізованого опалення без рішення суду насправді не існує. Не кажучи вже про те, що відключення від ЖКГ, яким часто лякають боржників, невигідно самим комунальникам.

"Якщо в будинку є централізоване опалення і половина квартир не платить, весь будинок відключити за несплату неможливо. Єдиний варіант - відключати "індивідуальників", які опалюють своє житло газом. Але в умовах ринку людина, яку відрізали від послуг ЖКГ, точно не повернеться до колишнього постачальника. Тобто облгази в разі відключення втрачають і клієнта, і гроші, які той платив навіть з урахуванням заборгованості", - пояснює Сергієнко.

читайте такожНас кинули на розтерзання: чому борги по ЖКГ ростуть гігантськими темпамиЗа його словами, практика масового стягнення боргів по суду в нинішній ситуації теж може виявитися малоефективною. Адже раніше комунальники, як правило, зверталися до суду тільки щодо тих боржників, у яких були величезні суми заборгованостей. Але зараз, коли не платять буквально мільйони і рівень платежів впав до 50%, постачальники послуг ЖКГ просто не зможуть судитися одразу з половиною країни. Це, по-перше, неможливо зробити адміністративно, а по-друге, загрожує ще більшими бунтами з боку населення.

"Рівень неплатежів буде тільки зростати. У нас історично заборгованість завжди збільшується в січні і лютому, тому закономірно, що в новій статистиці ми знову побачимо це зростання", - резюмував Сергієнко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти