Наступ Росії на Харківщині: чого насправді хоче досягти Путін

11 травня 2024, 09:00
1314
Експерти переконані, що головна мета росіян – відтягнути якомога більше сил з інших напрямків. Однак це не заважатиме їм пробувати взяти Харків в напівоточення.
наступление на Харьков
10 травня Росія здійснила масовану атаку на Вовчанськ Харківської області / Главред

Вранці 10 травня російські війська почали нову хвилю наступу на Харківщині. Найбільшого удару зазнало місто Вовчанськ в 70 кілометрах від Харкова – росіяни били по місту КАБами. Главред розбирався, чого прагнуть досягти росіяни цими ударами та чи здатні вони захопити Харків.

Наступ на Харків - що відомо

Як зазначили в Міністерстві оборони України, окупанти розпочали наступ близько 5 ранку. "Протягом цієї доби на Вовчанському напрямку ворог здійснював авіаудари із застосуванням керованих авіаційних бомб (КАБ). З початком ночі російські окупанти посилили вогневий тиск на передній край нашої оборони за підтримки артилерії. Приблизно о 5 ранку відбулася спроба прориву противником нашої лінії оборони під прикриттям бронетехніки", - розповіли у відомстві та зазначили, що на напрямку продовжуються бої різної інтенсивності.

Паралельно з цим, через інтенсивні обстріли, триває евакуація місцевих мешканців з новоствореної зони бойових дій.

відео дня

У свою чергу, президент України Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ були готові до таких дій росіян. "Україна зустріла їх там нашими військами, бригадами і артилерією. Важливо, що вони можуть збільшувати і підтягувати ще сили в цьому напрямку, але наші військові, наше командування знали про це і розраховували свої сили для того, щоб зустріти вогнем ворога. Зараз іде жорстокий бій в цьому напрямку, ми їх зустріли вогнем", - розповів Зеленський.

За словами голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, прикордонні населені пункти фактично є сірою зоною.

"Річ у тому, що все прикордоння, всі населені пункти – це фактично сіра зона. Так само і по Куп’янському напрямку, де наші воїни за добу відбили 17 ворожих атак. Ми говоримо, що на території них ведуться активні бойові дії. Так, ворог може заїжджати на певну територію своєю технікою, далі йдуть бої і ворог там знищується", - сказав Синєгубов.

"Головна мета росіян – відтягнути якомога більше сил з інших напрямків"

Варто зауважити, що напередодні атаки росіян видання The Economist повідомило, що близько 50 тисяч російських окупантів зібралися за 40 кілометрів від українського кордону. За одним зі сценаріїв ворог може спробувати ізолювати Харків, перерізавши головну дорогу, що веде до Києва. Другий варіант - переміститися на 10 км ближче, що дасть змогу окупантам бити по місту з артилерії. РФ хоче створити в Харківській області буферну зону, захищаючи Бєлгород від українських атак.

Примітно, що разом з бойовими діями активізувалися і російські воєнкори, які від початку операції на півночі Харківської області постійно пишуть не лише про бої, які тривають, але й приписують російським військам неіснуючі перемоги.

На думку голови Центру протидії дезінформації РНБО Андрія Коваленка, ситуація на Харківщині наразі схожа на імітацію ворогом широкомасштабного наступу із задіянням обмежених сил та засобів, проведення розвідки боєм.

"Ресурси у ворога є до загострення в прикордонні, про що раніше говорили. Важливо не плутати це зі здатністю захопити Харків, якої немає", - зазначив Коваленко.

Хто такий Андрій Коваленко

Боєць тероборони, військовий аналітик, PR-консультант, cпеціаліст з інформаційних технологій. З 2023 року - голова Центру протидії дезінформації РНБО.

У той же час, за даними Reuters, російські війська розпочали наземну атаку на північному сході Харківської області з метою створення буферної зони та витіснення ЗСУ на 10 км від кордону.

Як розповів "Главреду" військово-політичний експерт, керівник "Центру військово-правових досліджень" Олександр Мусієнко, головна мета росіян – відтягнути якомога більше сил з інших напрямків.

"Росія розглядає варіант взяття Харкова в напівоточення – на це вона розраховує, і тому намагатиметься реалізувати саме такий план. Тобто головна мета – заблокувати логістику та відтягти сили на північ. З тих бойових дій, які тривали біля Вовчанська, можна зробити висновок, що це перший етап операції. А саме намагання розтягнути фланги навколо Купʼянська", - вважає Мусієнко.

Хто такий Олександр Мусієнко

Олександр Мусієнко - блогер і експерт. Є головою недержавної організації "Центр військово-правових досліджень". Виступає в якості експерта в ефірах телеканалів, пише My.ua.

За словами експерта, основний удар російських загарбників буде спрямований саме на Харків, однак сил росіян для взяття міста-мільйонника замало. А відтак існує вірогідність, що Росія у цьому плані зазнає поразки.

"Взяти саме місто росіяни не можуть, але вони будуть пробувати взяти місто в оточення. Це потрібно їм для того, аби здійснити просування на Донеччині, тобто повноцінно її захопити" - уточнив експерт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти