Путін без танків і у пошуках "миру": якою буде війна у 2025 році

24 липня 2024, 09:00оновлено 25 липня, 14:51
1106
На Заході вважають, що проблеми із танками і бронемашинами змусять війська РФ змінити тактику, а Путіна попросити перемир'я, але все набагато складніше.
Путін, війська РФ
У війні Росії проти України танки - це вже не головне, а Путін зібрався воювати, доки сидітиме у Кремлі / Колаж: Главред, фото: Міноборони РФ, скріншот YouTube

Російські окупанти з жовтня минулого року ведуть нову наступальну кампанію проти України, яка триває і донині. Ворог в обмеженій кількості застосовує бронетехніку, проте підтримує певний темп війни і відкрив новий фронт у напрямку Харкова. Безумовно, противник не здатен наступати нескінченно і вже найближчими місяцями може зменшити оберти. Особливо в умовах постачань Україні озброєнь із боку Заходу і посилення мобілізації.

Британські журналісти днями опублікували матеріал про те, що у росіян до другої половини 2025 року виникнуть критичні проблеми із запасами танків і бойових машин піхоти. Розуміючи розклад, у Кремлі можуть перейти до більш оборонного формату військової операції вже до кінця цього року, а Путін, імовірно, в недалекому майбутньому буде все більше зацікавлений у перемир'ї.

Але чи так це? Що у Росії з танками, наскільки вони важливі на нинішньому етапі війни, чи проситиме Путін перемир'я і які чинники не врахували британці у своєму аналізі - розбирався Главред.

відео дня

У Росії великі проблеми з танками

Журналісти британського видання The Economist розмістили статтю під назвою "Величезні запаси російської зброї радянської епохи добігають кінця". У підводці до неї сказано, що проблеми росіян можуть змусити Путіна "згорнути наступ на Україну".

У матеріалі йдеться, що окупанти провалили наступ на півночі Харківської області, а досягнення на Донбасі дістаються величезною ціною. Тому постає питання, як довго Росія зможе підтримувати поточні темпи своїх наступальних дій. І якщо з виробництвом ракет і мобілізацією у Кремля все гаразд, то є серйозні проблеми з танками та бойовими машинами піхоти: за час повномасштабної війни втрачено близько 3 000 одиниць танків і 5 000 од. іншої бронетехніки.

Вже в грудні 2023 року з 1530 танків, що надійшли росіянам на фронт, майже 85% з них виявилися старими танками. Серед них Т-72, Т-62 і навіть танки, що з'явилися одразу після Другої світової - Т-55.

У статті наводяться оцінки про те, що після лютого 2022 року, коли Росія повномасштабно напала на Україну, на фронт було відправлено близько 175 сучасних танків Т-90М. Причому більша частина Т-90МС - лише модернізовані старі Т-90 А.

Харківська область
Росія в травні відкрила новий фронт на півночі Харківської області, але провалила свій наступ / DeepState

І, передбачається, що 2024 року річне виробництво танків у Росії може досягти показника лише в 90 одиниць. Танків Т-90 МС - не більше 28 одиниць. Як ремонтувати старі, так і створювати нові танки проблемно, оскільки існує проблема комплектуючих.

При цьому росіяни мають проблеми і через розрив ланцюжка виробництва радянських озброєнь, а також із артилерійськими стволами. Снаряди стрімко вистрілюються, тому стволи швидко зношуються.

"Але найбільша проблема, яка виникає, пов'язана з танками і бойовими машинами піхоти, які, як і раніше, мають вирішальне значення для будь-яких масштабних наступальних операцій. Хоча за оцінками Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), у лютому цього року у Росії могло бути близько 3200 танків на складі, пан Гьєрстад (Майкл Гьєрстад, аналітик IISS, - ред.) каже, що до 70% з них "не зрушили ані на дюйм з початку війни". Більша частина Т-72 зберігається непокритою з початку 1990-х років і, ймовірно, перебуває в дуже поганому стані", - йдеться у матеріалі.

розгром танкової колони на Київщині
Українська армія за час повномасштабної війни знищила безліч танків РФ. На фото - розгром танкової колони окупантів на Київщині у 2022 році / Скріншот YouTube

Три можливості Росії поповнювати танками свої війська

Оцінки, наведені в статті The Economist - дуже оптимістичні. Йдеться, скоріше, про намір видати бажане за дійсне, адже у Росії, крім модернізації, є ще два джерела поповнення своїх військ танками, сказав Главреду керівник безпекових програм Центру глобалістики "Стратегія XXI", військовий моряк у відставці, член координаційної ради Громадської ліги "Україна - НАТО" Павло Лакійчук.

"Перше - модернізація танків. Друге полягає у виробництві нових танків. Третє передбачає зняття з консервації дуже старих танків. Усіма цими трьома шляхами росіяни рухаються паралельно. І навіть відносно старі танки використовуються на полі бою", - каже експерт.

З модернізацією танків у Росії дійсно проблеми, але танки у цій війні - не головний фактор переваги на полі бою.

"Судячи з характеру бойових дій в Україні, наявність танків уже не є головною перевагою на полі бою. Ми бачимо вже не танкові битви, а підтримку танками піхотних штурмів. Тактика передбачає фактичне використання танків як артилерійських установок. У таких бойових діях можуть застосовуватися будь-які танки, навіть на кшталт Т-34. Для розуміння загальної картини треба дивитися на ресурси і тактику противника. Технічні та людські ресурси у нього, як і раніше, залишаються", - пояснив Лакійчук.

Хто такий Павло Лакійчук?

Павло Лакійчук - військовий моряк у відставці. У період з 2013 до окупації Криму агресором Росією - керівник інформаційних проєктів аналітичного центру "Номос" у Севастополі. Був заступником головного редактора журналу "Чорноморська безпека". Асоційований експерт Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" у 2015-2016 роках. Член координаційної ради Громадянської ліги "Україна-НАТО".

Керівник програм з безпеки Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

Сфера дослідницьких інтересів: національна безпека держави, міжнародне і морське право, євроатлантичне співробітництво та історія військово-морського мистецтва, зазначено на сайті Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

Росія дійде до "критичної точки виснаження" щодо танків до другої половини 2025 року?

Аналітики Майкл Гьєрстад і Олександр Гольц, чиї оцінки наводяться в матеріалі, стверджують, що за наявних темпів виснаження, вже до другої половини 2025 року російські танки і машини піхоти "досягнуть критичної точки виснаження". Згідно з їхнім прогнозом, росіяни, щоб зовсім не відстати, зроблять акцент на нарощуванні виробництва дронів.

Втім, на думку Гьєрстада, якщо нічого не зміниться, вже до кінця 2024 року противник спробує скоригувати свою позицію на полі бою і зробити її більш оборонною. Причому оборонні плани росіян можуть стати помітними вже до кінця літа.

Т90М
Росія у 2024 році здатна буде виробити не більше 28 одиниць танків Т90 / Вікіпедія

Що упустили в матеріалі The Economist

Західні аналітики часто помиляються, коли аналізують ситуацію "на папері" - виходячи зі статистичних показників, а не реального стану речей. Війна в Україні вийшла за рамки традиційних війн, де бронетехніка має дуже серйозне значення. Обидві сторони досить добре вивчили одна одну і танковими боями їх уже не здивуєш.

Дуже важливу роль відіграють дрони, які активно діють на фронті і здатні руйнувати танки, що не робить бойові машини найефективнішою зброєю.

Крім того, в матеріалі не враховується фактор важливості постачань товарів подвійного призначення від Китаю і різних компонентів з Ірану і КНДР. У країнах незахідного світу може бути величезна кількість різних типів озброєнь і елементів, і всі вони можуть опинитися в руках Росії. У яких обсягах - питання риторичне. Але це може вплинути на ситуацію на фронті.

Ба більше, слід зазначити, що Росія, незважаючи на ресурсну перевагу над Україною, здатна і сама, в рамках локальних тактичних маневрів, вести асиметричну війну проти України. Простіше кажучи, на ділянках фронту, де у ЗСУ перевага над військами РФ. І в цих випадках розташовувати танки і бойові машини піхоти зовсім не обов'язково. Атаки противника на тих же мотоциклах тому підтвердження.

Т-34
У війні в Україні танки використовуються як артилерійські установки, за такої тактики підійдуть навіть старі Т-34, переконаний Павло Лакійчук / Вікіпедія

Чи буде Путін просити миру

"Зацікавленість Путіна в тимчасовому припиненні вогню може незабаром зрости", - йдеться в останньому реченні статті. Але тут експерти, знову-таки, не врахували можливість застосування окупантами різних тактик, які можуть затягнути "зацікавленість Путіна" на дуже довгий час.

Шансів на справедливий мир в Україні незабаром не передбачається, бо Путін воюватиме доти, доки при владі в Кремлі. До того ж наразі незрозуміло, як діятиме Китай, заявив Главреду політичний експерт Тарас Загородній.

"Росіяни продовжать закидати Україну коректованими авіабомбами, ракетами і гнати своїх людей у бій. Миру при Путіні в Кремлі досягти неможливо, він робитиме все можливе для того, щоб далі воювати. Танки росіяни знайдуть в інших місцях, будуть масовано виробляти Шахеди та інше озброєння.

Я не вірю в прогнози про те, що через проблеми Росії з бронетехнікою ситуація у війні серйозно зміниться. Навіть у нинішній обстановці противник продовжує наступати: застосовує КАБи, вдається до атак на мотоциклах і баггі. І завдання свої він виконує - закріплюється на певних локаціях і все ж таки досягає певних просувань", - каже аналітик.

Хто такий Тарас Загородній

Тарас Загородній - політтехнолог і експерт. Понад двадцять років займається політичним консалтингом, брав участь у виборчих кампаніях в якості політтехнолога, веде блоги в українських ЗМІ. Також його запрошують на політичні ток-шоу в якості експерта.

Володимир Путін
Путін не піде на перемир'я, а танки та інші озброєння для війни він знайде - Загородній / Скріншот YouTube

Єдиний шанс на справедливий мир

Україні потрібно переносити війну до Росії, це і буде можливістю встановлення справедливого миру. Потрібно створити передумови для економічного хаосу, поділився Загородній.

"Ось зараз ми бачимо результати роботи українських дронів у Краснодарському краї - там уже дефіцит електроенергії. Дуже важливий промисловий і транспортний вузол зіткнувся з проблемами. Нам треба масштабно вибивати їхню енергетику, щоб добитися виснаження можливостей противника і створити передумови для економічного хаосу. Треба привести Росію до стану Німеччини часів Першої світової війни. Тоді німці ще могли обстрілювати Париж, але змушені були підписувати капітуляцію і вертатися на свої території", - підкреслив Тарас Загородній.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти