Військова допомога Україні та санкції проти Північного потоку-2: у Конгресі США схвалили оборонний бюджет

9 грудня 2020, 06:03оновлено 9 грудня 2020, 12:28
Палата представників Конгресу США проголосувала у вівторок за посилення санкцій щодо газопроводів Північний потік 2 і Турецький потік.
Конгрес США
Конгресмени США схвалили санкції проти Північного потоку - 2 і Турецького потоку / Фото: Facebook / Embassy of Ukraine in the USA

У вівторок, 8 грудня, члени Палати представників Конгресу США більшістю голосів підтримали законопроект про оборонний бюджет на фінансовий 2021 рік. У документі серед іншого йдеться про військову допомогу Україні та розширені санкції проти проекту Північний потік-2.

На підтримку законопроекту виступили 289 з 431 члена Палати представників. Про це повідомляє Stars and Stripes.

Законопроект передбачає суму 740,5 млрд доларів на фінансування діяльності Пентагону і програм у сфері оборони і безпеки по лінії Міністерства енергетики США.

Зазначимо, кожна з палат Конгресу схвалила свою версію законопроекту влітку цього року. Минулого тижня Сенат і Палата представників США погодили свої версії законопроекту про оборонний бюджет.

Палата представників американського Конгресу схвалила надання Україні військової допомоги в 250 мільйонів доларів, що передбачені для надання підтримки Збройним силам України.

Крім того, законопроект включає положення про посилення санкцій США проти двох російських проектів - Північний потік-2 і Турецький потік. Санкції передбачаються за:

  • сприяння продажу, оренді або наданню трубоукладальних суден для будівництва газопроводів;
  • надання страхування та перестрахування;
  • надання послуг або приміщень для технічної модернізації суден, пов'язаних з будівництвом газопроводу.

Нові санкції, як частина законопроекту про витрати на оборону, можуть набути чинності до кінця року.

читайте такожБайден не врятує Північний потік - 2 для Німеччини та Росії-Bloomberg

Будівництво Північного потоку-2 - що відомо

Північний потік - 2 піде в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн – через виняткові економічні зони і територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

Проект оцінюється в 9,5 млрд євро. Його реалізує Газпром в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Північний потік-2 на даний момент добудований на 95%.

Будівництво газопроводу Північний потік-2 зупинили в грудні минулого року після запровадження санкцій з боку США.

Президент Росії Володимир Путін заявляв, що газопровід зобов'язані ввести в експлуатацію на початку 2021 року.

Україна, Польща, країни Балтії та США критикують будівництво газопроводу. На їхню думку, ЄС може потрапити в залежність від російського газу.

Україна ж позбудеться 3 млрд щорічного доходу. Берлін обіцяє гарантувати транзит через Україну навіть після будівництва СП-2.

Турецький потік

Запуск Турецького потоку відбувся 8 січня 2020 року. Трубопровід проходить дном Чорного моря від території Росії до узбережжя Туреччини. Далі йде сухопутна транзитна нитка до кордону із суміжними країнами, звідки вже зараз газ експортується в Грецію, Болгарію, Північну Македонію. Після завершення будівництва всієї інфраструктури газ має піти до Сербії та Угорщини.

Пропускна спроможність газопроводу Турецький потік протяжністю 930 км становить 31,5 млрд куб.м газу на рік.

Нагадаємо:

  • Партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Кутіхін заявив, що будівництво газопроводу Північний потік-2 зупинив ще перший пакет санкцій, всі інші обмеження - лише "додаткові цвяхи в труну" проекту.
  • Заступник гендиректора з газових проблем Фонду національної енергетичної безпеки Росії Олексій Гривач вважає, що газопровід Північний потік-2 буде добудований за будь-якого президента США, зокрема і "демократа" Джо Байдена.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти