У Москві заявили, що Вашингтон не відмовився від ядерної угоди на умовах Путіна

20 жовтня 2020, 12:50
Росія готова разом з США заморозити кількість ядерних боєзарядів за умови продовження ДСНО на рік, заявили в МЗС РФ.
МЗС Росії
У МЗС Росії розповіли, що офіційно США від ядерної угоди на умовах Путіна не відмовилися / пресслужба Єдиної Росії

Москва не отримала офіційної відповіді США на ноту від 16 жовтня, в якій сформульовано висунуту президентом Росії Володимиром Путіним пропозицію продовжити чинний Договір зі стратегічних наступальних озброєнь (ДСНВ - СНО-3) на один рік.

Про це йдеться у заяві МЗС Росії, опублікованій на сайті відомства у вівторок, 20 жовтня.

"Бачили тільки окремі коментарі американських офіційних осіб у соцмережах", - зазначили в російському МЗС.

У дипломатичному відомстві уточнили, що Москва запропонувала продовжити ДСНВ на один рік і готова разом з США зобов'язатися "заморозити" на цей період кількість наявних у сторін ядерних боєзарядів.

"Ця позиція може бути реалізована строго і виключно за умови розуміння, що "заморожування" боєзарядів не супроводжуватиметься жодними додатковими вимогами з боку США", — підкреслила Москва.

Ядерна угода США і Росії - про що йшлося раніше:

  • 19 жовтня в Кремлі висловили надію, що контакти з США будуть продовжені попри відмову Білого дому продовжити на рік Договір про стратегічні наступальні озброєння (ДСНО) без додаткових умов, як запропонував Володимир Путін.
  • 17 Жовтня Вашингтон відкинув пропозицію глави Кремля Володимира Путіна продовжити договір, термін якого закінчується в лютому 2021 року, не менш ніж на рік.
  • 16 жовтня президент РФ Володимир Путін запропонував продовжити договір з США щодо скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) без жодних умов ‒ терміном не менш ніж на один рік.
  • 13 жовтня спеціальний представник президента Сполучених Штатів Америки з контролю над озброєннями Маршал Біллінгслі заявив, що США можуть продовжити договір Про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3, - ред.) в тому випадку, якщо Москва нарівні з Вашингтоном дасть згоду на тимчасову заморозку ядерних арсеналів.
  • 12 жовтня видання Axios з посиланням на джерело повідомило, що президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп планує підписати угоду зі стратегічних наступальних озброєнь (СНО) з Росією в останні дні перед президентськими виборами в США, які пройдуть 3 листопада.

Ядерна угода між Росією і США - що важливо знати:

СНО-III (договір між Російською Федерацією і Штатами про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, у тому числі ядерних озброєнь – ред.) був підписаний між президентами Бараком Обамою і Дмитром Медведєвим, але сьогодні Вашингтон вважає його застарілим і не відповідає американським інтересам.

Адміністрація Трампа наполягає на його заміні довгостроковим пактом про контроль над озброєннями, під яким, крім США і Росії, повинен поставити підпис Пекін.

Термін дії нинішнього пакту закінчується в лютому 2021 року. Якщо адміністрація Трампа відмовиться від його продовження, то вперше за десятиліття жодних ядерних обмежень у США і Росії не буде - принаймні на папері.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти