Політолог пояснив проблему ЄС з відключенням Росії від SWIFT

1 травня 2021, 00:09
Росія ігноруватиме вимоги, зафіксовані в резолюції Європарламенту, вважає Кость Бондаренко.
SWIFT
Країни ЄС можуть не прислухатися до Єврокомісії у разі вимоги щодо відключення РФ від SWIFT - експерт / Reuters

Резолюції Європарламенту носять рекомендаційний характер. Єврокомісія може закликати або вимагати від країн Заходу відмовитися від російського газу або ж відключити Росію від SWIFT, однак така вимога може бути проігнорована. Москва розуміє, що рішення ЄП нічого не означає, і не буде звертати увагу на цей документ. Про це заявив керівник Фонду Українська політика, політолог та історик Кость Бондаренко.

У коментарі Главреду він розповів про те, що Європарламент не може давати вказівок країнам Європи з питання SWIFT або російського газу. Такі вимоги може пред'являти Єврокомісія в державам ЄС, однак, враховуючи останнім часом складні відносини ЄК і європейських країн, вони можуть не виконувати подібні вказівки.читайте такожЄвропарламент прийняв важливу резолюцію щодо Росії

"Європарламент не може відключати країни від SWIFT чи примусити їх відмовитися від постачання газу - він приймає резолюції, які мають рекомендаційний характер. Але не більше. Тому це інформаційний шум, бо подібні рішення може ухвалювати Єврокомісія, але здебільшого це компетенція національних урядів країн Європи. Тож Єврокомісія може рекомендувати або навіть вимагати у національних урядів, але не факт, що вони до неї прислухаються. Бо останнім часом вони дуже часто вступають у конфлікти з Єврокомісією з багатьох питань, бо вважають її рекомендації порушенням їх суверенітету", - пояснив експерт.читайте такожУ Лаврова пояснили дії Росії у разі відключення від SWIFT

Бондаренко додав, що резолюція Європарламенту, в якій зафіксовані вимоги і попередження Росії, не має жодної політичної сили. Для України це документ морального значення і не більше. Росія й зовсім ігноруватиме цю резолюцію.

"Документ, який ухвалили – абсолютно порожній і він має для України лише моральне значення. Його вага приблизно та сама, як і у нещодавнього рішення Івано-франківської міської ради, яка вимагала від Зеленського відновити ядерний статус України – тобто почитали і взяли до уваги. На цьому все. Відтак, і Росія, розуміючи це, його просто ігноруватиме", - підкреслив Кость Бондаренко.

Відключення Росії від SWIFT

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти