План щодо захоплення України та приєднання Донбасу: у Росії розкрили небезпечний сценарій Кремля

24 грудня 2021, 10:01
Росія вимагає поступок не тільки щодо України, але й відносно колишніх країн Організації Варшавського договору, і це насторожує, сказав Марк Фейгін.
Донбас, Донецьк
Якщо Росія не досягне своїх цілей, вона приєднає захоплений Донбас - юрист / Getty Images

Риторика президента РФ Володимира Путіна щодо України та Північноатлантичного альянсу стала жорсткішою. Росія вимагає негайної відповіді від США на проекти договорів щодо безпеки і відведення інфраструктури НАТО до умов, які діяли в травні 1997 року. Такі заяви стають приводом для занепокоєння. Ключовою залишається і ситуація з Донбасом. Якщо Москва програє, то вона приєднає окуповані території ОРДЛО. Про це заявив російський правозахисник Марк Фейгін.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що обстановка, пов'язана з позицією Росії щодо Києва і НАТО, погіршилася, про що свідчить риторика Володимира Путіна.

"Прогрес в гіршу сторону. Якщо навіть порівняти з минулорічною конференцією щодо України і взаємин з НАТО - абсолютно точно можна трактувати, як ворожі висловлювання", - сказав юрист.

За його словами, насторожує і той момент, що наразі Росія висуває США вимоги не тільки відносно проектів договорів щодо безпеки, а й фактично вимагає виведення інфраструктури НАТО з країн Східної Європи. Що стосується вимог щодо України, у Москві не враховують аспекту, пов'язаного з можливою незгодою Києва з такими умовами.

"Можливо, це ознака того, що вони якийсь вибрали план більш прискорений. Адже відповідь не може бути швидкою, можна почати процедуру. Але Україна ж не згодна, і що тоді? Ну домовтеся ви з США, країнами НАТО і судячи з того, що згадує Путін і те, що міститься в проекті угод МЗС з НАТО - відвести всю інфраструктуру до травня 1997 року. Путін далі йде, не тільки в бік України, але й в країни колишнього "Східного блоку". Він про це наразі сам особисто заявляє. І це, звичайно, має насторожувати", - вважає правозахисник.

Також він додав, що питання Донбасу також залишається ключовим для Москви. І якщо російській державі не вдасться досягти запланованих цілей, окремі райони Донецької та Луганської областей приєднають до РФ.

читайте такожМайбутнє Донбасу, вплив Зеленського і атака на Київ: Путін зробив гучні заяви на адресу України"Референдумів жодних не буде, вони просто визнають цю територію своєю територією. Але тоді зникне гачок, на якому можна було качати ситуацію в Україні. Тому вони це питання не форсуватимуть, тому що потрібно досягти головного - щоб Україна відмовилася від своєї державності. Якщо зовсім вони програють - тоді просто приєднають ОРДЛО", - зазначив Фейгін і підкреслив, що російські незаконні збройні формування на Донбасі навряд чи дотримуватимуться режиму перемир'я.

Заяви Путіна про Україну

У Росії 23 грудня відбулася щорічна пресконференція президента Володимира Путіна, під час якої він зробив низку заяв про Україну.

Путін звинуватив Київ у, мовляв, підготовці військової операції на Донбасі. За його словами, Україна двічі намагалася реалізувати такий сценарій, а Москва в подібній ситуації "повинна реагувати".

Відповідаючи на питання про гарантії ненападу Росії на Україну, він сказав про те, що дії Москви залежатимуть від забезпечення безпеки російської держави. РФ виступає проти розширення Північноатлантичного альянсу на схід.

Також Путін звинуватив Зеленського у невиконанні Мінських угод щодо Донбасу. На думку глави Кремля, український президент нібито "потрапив під вплив радикальних елементів, "нациків".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти