Нові вибори у Білорусі та невизнання Лукашенка: у США завдають удару по Мінську

22 грудня 2020, 08:55
США не визнаватимуть союзну державу Білорусі та Росії.
Сенат США
Сенат США підтримав санкції проти режиму Лукашенка у Білорусі ​/ Reuters

Сенат США вслід за Палатою представників схвалив законопроект "про суверенітет, права людини і демократію у Білорусі". Документом передбачається розширення повноважень президента Америки щодо впровадження санкцій у зв'язку з ситуацією у республіці.

Відповідний проект закону, який було представлено конгресменом Крісом Смітом, було прийнято Верхньою палатою США у понеділок, 21 грудня. У поясненні до документа йдеться про те, що глава держави зможе розширити обмежувальні заходи проти будь-якого білоруського чиновника, який пов'язаний з діями режиму Лукашенка у Білорусі. У тому числі і проти представників Союзної держави РБ і Росії.

"Президент США може запровадити візові санкції проти будь-якого іноземця, який є членом Центральної виборчої комісії Білорусі або брав участь у маніпуляціях на виборах, або щодо урядової особи, відповідальної за переслідування незалежних ЗМІ, або представника Союзної держави, або російського громадянина, який брав значну участь у переслідуванні ЗМІ, порушенні прав людини щодо політичних репресій у Білорусі", - наголошується в тексті.

Що передбачає документ

  • Визнання Координаційної ради легальним інститутом, який має брати участь у діалозі щодо питань передачі влади
  • Невизнання Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі
  • Проведення нових виборів президента і парламенту Білорусі в присутності міжнародних спостерігачів та за участю ОБСЄ
  • Звільнення політичних в'язнів
  • Допомога громадянському суспільству Білорусі
  • Невизнання об'єднання Росії і Білорусі у Союзну державу
  • Підтримка IT-сектора Білорусі

Документ вже схвалено Палатою представників. Очікується надходження прийнятого законопроекту на підпис президенту США.читайте такожБоротьба з США і НАТО: у Лукашенка розкрили плани щодо військ Росії і Білорусі

Санкції проти режиму Лукашенка

  • Захід не визнає Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі і рішуче засуджує підсумки президентських виборів, що відбулися 9 серпня на території РБ і завершилися офіційно проголошеною перемогою Лукашенка, а також застосування насильства проти активістів.
  • Євросоюз 17 грудня прийняв третій пакет санкцій проти правлячого режиму Білорусі. Під обмеження потрапили 29 фізичних осіб та 7 компаній, які, як вважають у Брюсселі, пов'язані з політикою Олександра Лукашенка.
  • 5 грудня лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала США посилити тиск на офіційний Мінськ і прийняти законопроект, який дозволить американському президенту розширити санкції щодо режиму Лукашенка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти