Генерал, який чавив танками людей під час путчу 1991 року, тепер командує війною в Україні

11 жовтня 2022, 11:08
Вже за два дні після призначення Суровікіна Україною прокотилася хвиля вибухів. Чого можна очікувати від генерала і чим він уже відзначився на службі у Кремля?
Сергій Суровікін
Сергій Суровікін призначений новим командувачем вторгнення Росії в Україну / Фото whatisyournameinsider.com

Генерал Сергій Суровікін призначений у РФ командувачем об'єднаного угрупування російських військ. Про це оголосило у суботу, 8 жовтня, російське міністерство оборони. Призначення Суровікіна привітали голова Чечні Рамзан Кадиров та "кухар Путіна", засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин. Чого від генерала Суровікіна можна очікувати і чим він уже відзначився на службі у Кремля, читайте на Главреді.

Вже за два дні після призначення Суровікіна новим командувачем вторгнення Росії Україною прокотилася хвиля вибухів. Чого можна очікувати від російського генерала і чим він уже відзначився на службі у Кремля, читайте на Главреді.

Що відомо про Суровікіна

У 1987 році Сергій Суровікін закінчив Омське вище командне військове училище, а вже за чотири роки став командиром батальйону в Таманській дивізії, повідомляє Insider.

відео дня

Під час путчу, влаштованого противниками тодішнього президента СРСР Михайла Горбачова, Суровікін керував колоною бронетехніки, що в'їхала в Москву. Тоді під гусеницями танків загинули три людини - Володимир Усов, Дмитро Комар та Ілля Кричевський.

Суровікін був заарештований як військовий злочинець. У грудні 1991 року прокуратура закрила справу проти нього, пояснивши, що він виконував наказ вищого керівництва.

У 1995 році майор Суровікін був визнаний військовим судом Московського гарнізону винним у скоєнні одразу декількох злочинів - в пособництві в придбанні і збуті, а також носінні вогнепальної зброї та боєприпасів без відповідного дозволу. Хоча ці статті передбачали до 8 років позбавлення волі, але вирок виявився м'яким і абсолютно гуманним: один рік позбавлення волі умовно.

У 2004-2005 роках Суровікін командував цілою дивізією в Чечні. Великий резонанс викликала його фраза: "Знищувати трьох бойовиків за кожного загиблого солдата".

Під час вторгнення Росії на Донбас у 2014 році Суровікін був командувачем військами Східного військового округу в Ростовській області, звідки керував відправленням на південний схід України підпорядкованих йому танкових частин.

У березні 2017 року генерал очолив російське угруповання військ у Сирії.

У листопаді 2017 року був призначений Головнокомандувачем Повітряно-космічних сил Російської Федерації. Суровікін став першим з 1920-х років главою ВПС/ВКС Росії і СРСР без досвіду польотів і роботи в авіації.

8 грудня 2017 року Суровікіну присвоєно звання Героя Росії "За мужність і героїзм, проявлені при виконанні військового обов'язку в Сирії".

У 2021 році головнокомандувачу повітряно-космічним силам Російської Федерації Суровікіну указом Путіна було присвоєно звання генерала армії.

Навіщо Суровікіна призначили командувачем війни в Україні

Призначивши Суровікіна, Кремль може намагатися задовольнити всіх незадоволених, які звинувачують керівництво російської армії в провалах в Україні та в тому, що вони не вживають достатньо жорстких заходів щодо Києва, пише The Guardian.

Суровікін підтримує міцні робочі відносини з ПВК "Вагнер". До речі, і засновник ПВК Євген Пригожин, і голова Чечні Рамзан Кадиров із радістю сприйняли призначення нового командувача.

"Суровікін – найздатніший командир російської армії. Він - легендарна особистість, вірно служить батьківщині. Отримавши наказ [1991-го], Суровікін без вагань сів у танк і вирушив захищати свою країну", - сказав Пригожин.

Експерти стверджують, що головне завдання Суровікіна в Україні полягатиме у розв‘язанні структурних проблем, від яких страждає російська армія.

Колишній лейтенант повітряних сил Росії, який працював із Суровікіним до 2020-го, Гліб Ірисов сказав, що новий генерал є одним із кількох людей, хто "знає, як керувати та координувати різними гілками армії".

"Він дуже жорстокий, але компетентний командир. Але йому не вдасться розв‘язати усі проблеми. Росії не вистачає зброї та ресурсів", - зазначив Ірисов.

Суровікін хоче показати Путіну "швидкі результати"

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов, що масований ракетний обстріл України 10 жовтня - це "стиль роботи" Суровікіна.

"Ось це його стиль, стиль нового гауляйтера окупаційної армії в Україні – закидати ракетами інфраструктуру, зокрема об'єкти цивільної інфраструктури. Він знає, що літаки летять і з них можна пускати ракети. Ось, власне, цим і займалися для того, щоби показати, що нові кадрові призначення Путіна у Росії мають якесь значення, показувати якісь швидкі результати", - сказав Юсов Укрінформу.

Ракетний удар по Україні 10 жовтня

У понеділок російські окупанти завдали масованого ракетного удару по Україні. Лише до обіду було випущено 83 ракети, 43 з них були збиті.

Внаслідок обстрілу сталося влучання по об'єктах критичної та цивільної інфраструктури у 12 областях та Києві. За попередніми даними, загинуло 19 людей, ще 105 були травмовані.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти