Експерт пояснив, як Лукашенко буде використовувати Протасевича

5 червня 2021, 11:22
Заяви Протасевича не врятують псевдопрезидента від ненависті, сказав керівник політичних програм Українського інституту майбутнього.
Лукашенко може використовувати слова Протасевича для гри із західними країнами, вважає експерт
Олександр Лукашенко може використовувати слова Романа Протасевича для гри із західними країнами, вважає експерт / Скріншот

Керівник політичних програм Українського інституту майбутнього Юрій Романенко вважає, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко буде по повній використовувати затриманого засновника білоруського опозиційного Telegram-каналу Nexta та блогера Романа Протасевича, щоб збити хвилю протестів.

Навряд чи Лукашенко дуже сильно зможе поліпшити своє становище завдяки Протасевичу – ті, хто його ненавидів, своє ставлення не змінять, розповів експерт Главреду.

На думку співрозмовника, слова Протасевича під час Великого інтерв'ю створюють вигідний контекст для незаконного лідера Білорусі – він може дозволити намагатися маніпулювати громадянами та вести гру із Заходом.

"...природно, Лукашенко буде використовувати його "по повній" для того, щоб збити протестну хвилю. Власне, вона вже збита, оскільки він придушив протести і встояв, попри те, що у серпні ще здавалося, що він звалиться...", – зазначив експерт.

Нагадаємо, на початку червня Роман Протасевич нібито добровільно дав велике інтерв'ю білоруському державному телеканалу ОНТ. Блогер сказав, що поважає Олександра Лукашенка, а опозицію Білорусі спонсорує Захід.

Примітно, що наприкінці інтерв'ю блогер розплакався. Журналіст Юрій Бутусов стверджував, що на руках Протасевича були сліди тортур.

Довідка. На початку серпня 2020 року у Білорусі пройшли вибори президента. За офіційними даними, Олександр Лукашенко нібито перемагав з величезним відривом. З результатами виборів були не згодні опозиційні сили та їхні прихильники.

Почалися масові акції протесту. Силовики застосували силу до учасників мирних акцій протестів. ЗМІ дізналися про велику кількість постраждалих, з'явилася інформація, що є жертви.

Вибори в Білорусі 2020 не визнали низка держав Заходу.

Заснований Романом Протасевичем Telegram-канал Nexta публікував відомості про дії опозиції, її прихильників, а також про незаконні кроки Лукашенка та його посібників. Пізніше Протасевич був змушений покинути Білорусь, його почали розшукувати.

Наприкінці травня літак, на борту якого був блогер, здійснив вимушену посадку в Мінську. Протасевича і його дівчину затримали силовики.

Потім він визнав свою провину в організації та підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок – це ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі. За таке правопорушення суд може дати до трьох років позбавлення волі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти