Данія готова передати Україні винищувачі F-16: все залежить від США

17 червня 2023, 20:20
148
Міністр оборони Данії раніше зробив пропозицію із проведення навчання українських пілотів на території Данії.
Истребитель F-16, Троэлс Лунд Поульсен
Данія готова передати Україні F-16 / колаж: Главред, фото: Вікіпедія, Facebook ВМС ЗС України

У Данії заявили, що готові до передачі Україні багатоцільових західних винищувачів F-16. Однак є одна суттєва умова.

Як повідомив очільник оборонного відомства Троельс Лунд Поульсен, все впирається у дозвіл від США, адже винищувачі F-16 - американського виробництва, передає 24 канал.

"Україні потрібні літаки. Більше, ніж будь-коли, якщо вони хочуть виграти свою боротьбу. Це стосується і данських винищувачів F-16", - сказав Поульсен.

відео дня

Відомо, що на балансі Данії - 43 винищувачі F-16. З них активно використовують 30 повітряних суден. Додамо, що військо країни наразі оновлюється. Замість F-16 пілоти літатимуть на сучасних F-35.

До речі, Поульсен раніше зробив пропозицію із проведення навчання українських пілотів, щоб вони на території Данії могли опановувати F-16.

Міністр оборони звернув увагу на план,який розробили спільно із Нідерландами. Згідно з ним, українські пілоти зможуть проходити навчання на F-16 на базі Скрюдструп данських військово-повітряних сил. Вона розташована у Південній Ютландії, де й базуються ці винищувачі.

Водночас він наголосив, що пропозиція навчання не означає, що Данія ухвалила остаточне рішення щодо передачі нам F-16.

Що таке F-16

General Dynamics F-16 Fighting Falcon (в перекладі "бойовий сокіл", названий так на честь талісмана Військово-повітряної академії США в Колорадо Спрінгс) — американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління, пише Вікіпедія.

Розроблений в 1974 році компанією General Dynamics. Переданий в експлуатацію в 1978 році.

F-16, завдяки своїй універсальності й відносно невисокій вартості, є наймасовішим винищувачем четвертого покоління та користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь.

Винищувач перебуває на озброєнні 25 країн, станом на 2019 рік був найпоширенішим бойовим літаком у світі.

Модернізований F-16 продовжує вироблятися на експорт.

Передача Україні F-16

Нагадаємо, що у ВПС США розповіли, коли винищувачі F-16 прибудуть в Україну. Передача Україні винищувачів F-16 може зайняти кілька місяців, і це в кращому випадку. Про це заявив міністр Військово-повітряних сил США Френк Кендалл.

У Міноборони назвали число винищувачів для перемоги. Україна здатна здобути перемогу над країною-агресором Росією і звільнити свої території, якщо отримає достатньо винищувачів, вважають у відомстві.

Бригадний генерал розкрив сценарій завоювання ЗСУ переваги в повітрі з F-16. ЗСУ можуть змусити РФ відмовитися від повітряних ударів, підкреслив Сергій Голубцов.

Лавров закотив істерику через Україну і F-16. Лаврову здалося, що Захід, підтримуючи Україну, хоче "деколонізувати Росію", тобто "розчленувати".

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти