Вірменія не жертва. Чому в конфлікті з Азербайджаном не може бути аналогій з українською трагедією

11 листопада 2022, 09:30
Вірменія не жертва. Чому в конфлікті з Азербайджаном не може бути аналогій з українською трагедією
Фото ілюстративне

Останнім часом у вірменському та французькому медіа-середовищі звучать думки щодо конфлікту Азербайджану та Вірменії, які зводяться до формування іміджу "жертви" для Вірменії та "агресора" для Азербайджану.

Про це пише 5 канал. У матеріалі йдеться, що незважаючи на те, що у вересні-жовтні активісти вірменської діаспори, а також деякі політики та муніципальні діячі Франції стали просувати ототожнення Азербайджану з РФ, а Вірменії з Україною, некоректно звинувачувати в агресії азербайжанців, адже історичні факти свідчать про зворотнє.

Історія карабаського конфлікту детально висвітлюється в телеграм-каналі AZfront та підтверджена документально в офіційних матеріалах ООН, ЄС та США. Саме Азербайджан став жертвою архітекторів проекту "Велика Вірменія", реалізація якого здійснювалася за сприяння Москви.

відео дня

Вірменські збройні формування за участю 366 полку та 622 окремого батальйону російської армії окупували 20% суверенної території Азербайджану, спираючись на вірменських сепаратистів у Карабаху. Тепер вони хочуть приєднати ці території до РФ, навіть не приховуючи, що наслідуватимуть приклад анексії Криму та Донбасу. При цьому понад мільйон азербайджанців довелося покинути свої будинки, а загиблих громадянських у війнах за Карабах налічують тисячі.

Тепер за підсумками Другої карабахської війни Азербайджан просто відновлює свої суверенні території, і це обурює вірменську діаспору.

Відносини Азербайджану та України мають під собою міцну вікову основу, створену першопрохідниками національних рухів обох народів. Підтримка, яку зараз надає Азербайджан Україні, є не просто продовженням 30-річних відносин двох пострадянських республік. Як йдеться у матеріалі 5 каналу, наприклад, ще у листопаді 1926 р. представниками української та кавказької політеміграції, серед якої виділялися азербайджанські національні діячі, у Парижі було видано перший номер щомісячного журналу "Прометей", орган національного захисту народів Кавказу та України. Так почався Прометеєвський рух, мета якого було створення "ефективного санітарного кордону, що об'єднує більшість поневолених неросійських народів "червоної імперії" в подібну конфедерацію, що простягається від балтійських берегів до Чорного моря і Каспію, що було б гарантією їхнього незалежного існування". Як це звучить актуально майже через століття!

Якщо проаналізувати весь список аналогій, стане зрозуміло, що спроби зрівняти російську агресію проти України та дії Азербайджану щодо повернення своїх територій, які 30 років перебували під вірменською окупацією, це більш ніж некоректно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти