Схожий на кров: в Антарктиді запанікували через забарвлення снігу

24 лютого 2020, 22:16оновлено 24 лютого 2020, 23:28
В Антарктиді вчені спостерігають за "цвітінням" снігу.
Схожий на кров: в Антарктиді запанікували через забарвлення снігу
В Антарктиді "зацвів" сніг / Reuters

Вчені зі станції "Академік Вернадський" в Антарктиді вже декілька тижнів поспіль спостерігають за дуже дивним і рідкісним явищем. За словами дослідників, відбувається цвітіння снігу, яке викликають водорості хламідомонади.

"Цікаве забарвлення снігу дають мікроскопічні снігові водорості. Наші вчені їх визначили під мікроскопом як хламідомонади Chlamydomonas nivalis. Водорості розмножуються спорами, які не бояться високих температур і зберігаються в снігу на протязі всієї тривалої зими. Коли погодні умови стають сприятливими (а зараз в Антарктиді якраз літо), спори починають проростати", - розповіли вчені Національного антарктичного наукового центру в Facebook.

Схожий на кров: в Антарктиді запанікували через забарвлення снігу
Схожий на кров: в Антарктиді запанікували через забарвлення снігу

Через те, що в снігу присутній червоний каротиновий шар на ньому виникають плями червоного або малинового кольору. Вчені пояснили, що "цвітіння снігу" сприяє зміні клімату.

відео дня

Цей шар захищає водорості від ультрафіолетового випромінювання.

Через червоне забарвлення сніг менше відбиває сонячне світло і швидше тане. Як наслідок - в ньому утворюється все більше яскравих водоростей. З настанням холодів хламыдомонада готується до зимового спокою і "цвітіння" снігу припиняється.

Раніше вчені NASA оприлюднили вражаючі фотографії, на яких чітко видно, як розтала льодова шапка на острові Eagle Island в Антарктиді. На кадрах "земля наступає".

Також нагадаємо, цієї зими ми всі помітили природні аномалії - відсутність снігу і морозів, а також нехарактерну для холодної пори року дощову погоду. За інформацією кліматолога, у 2020 році "сюрпризи" погоди триватимуть - наприклад, осінь, швидше за все затягнеться аж до Нового року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти