Зеленський розповів про розбіжності з МВФ і пояснив провал переговорів щодо нового траншу

22 лютого 2021, 11:18оновлено 22 лютого 2021, 11:58
МВФ відмовився надавати Україні кредит з ряду причин, підкреслив президент.
Зеленський
Володимир Зеленський / Reuters

Президент Володимир Зеленський прокоментував підсумки чергового раунду переговорів України з Міжнародних валютним фондом.

Як підкреслив він в ході інтерв'ю журналістам під час форуму Україна 30, МВФ відмовився надавати Україні новий транш з ряду причин.

Глава держави зазначив, що Україна повинна прийняти ряд законів і нагадав, що Україна вже отримала від МВФ 2,1 млрд доларів.

"Ще у нас два транші. Всього в цій програмі три транші: 700 мільйонів і ще 700 мільйонів. Зараз вони повинні були надати дату, коли будуть виділений другий транш ще 700 мільйонів. Програма не виконана", - сказав президент.

За його словами, існує ряд розбіжностей з МВФ з питання Вищої ради правосуддя і Конституційного Суду.

"З деякими речами ми погоджуємося, а з деякими - ні. Як гарант держави я захищаю незалежність України", - сказав Зеленський.

читайте такожРадник Єрмака дав скандальну оцінку результатам переговорів з МВФ"Є багато правок до законів про ВРП, Конституційного суду. Ми з вами повинні вибудувати законопроект, який потім КС визнає конституційним. А ми розуміємо, що деякі речі можуть бути неконституційними", - пояснив президент.

"Ми розраховуємо на ці гроші", - сказав Зеленський.

Він вказав, що впевнений в отриманні коштів від МВФ до кінця поточного року і додав, що на випадок проблем з цим, у держави є "план Б".

Переговори України з МВФ:

  • Місія Міжнародного валютного фонду 12 лютого завершила свою роботу в Україні. Результати дискусії свідчать про те, що Київ не отримає новий транш від кредитного донора. Переговори триватимуть надалі, проте на даний момент сторони не змогли домовитися про новий перегляд кредитної програми stand by, заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.
  • Київ не може отримати новий транш у рамках програми співпраці з МВФ через проблем із законом Про Вищу раду правосуддя і аспектів, пов'язаних з побоюваннями Фонду щодо втручання в роботу Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
  • Для того, щоб МВФ дав зелене світло, також потрібно прийняти внесені в Раду поправки в закон про НБУ, фінансові установи та відмову від державного регулювання цін на енергетичному ринку, введених цієї зими.
  • 14 лютого Радник Глави офісу президента і колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов образливо висловився на адресу місії МВФ, яка завершила переговори з Україною і не затвердила надання траншу.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти