Мобілізація, призов жінок і план "Б" щодо допомоги: всі подробиці пресконференції Зеленського

19 грудня 2023, 17:53оновлено 19 грудня 2023, 20:24
Президент відповів на важливі питання, які турбують українців на фоні наближення другої річниці повномасштабного вторгнення РФ.
Мобілізація, призов жінок і план 'Б' щодо допомоги: всі подробиці пресконференції Зеленського
Зеленський проводить підсумкову пресконференцію / Колаж: Главред, фото: скріншот з відео

Президент України Володимир Зеленський дав велику пресконференцію за підсумками 2023 року. Її анонсували в Офісі президента. Згодом українці зустрінуть другу річницю повномасштабного вторгнення РФ.

Пресконференцію, яку провели 19 грудня, можна було переглянути в ефірі національного телемарафону.

Україна перемогла на Чорному морі

Володимир Зеленський подякував українським військовим, бійцям СБУ та ГУР за "велику та дуже важливу перемогу на Чорному морі". Українські сили змогли знищити велику кількість російських кораблів та катерів.

"Це частина нашої південної операції. Мало хто бачить та оцінює її, але в Україні та закордоном, хто знає, там дуже високо оцінюють позбавлення російського флоту майже тотального домінування в українському Чорному морі і нав'язування постійно, що нам робити, експортувати", - сказав Зеленський.

Посилення ППО

Україна змогла домовитись із партнерами про посилення української ППО.

"Ця зима інша. Вона з викликами, втратами, але меншими. Ми стаємо щомісяця потужнішими ... Кілька нових систем Patriot будуть в Україні захищати нашу державу взимку", - сказав президент.

В Україні хочуть мобілізувати 500 тисяч людей

Генштаб та главком Валерій Залужний пропонував мобілізувати додаткових 400-500 тисяч людей.

"Це дуже серйозна цифра, я сказав, що мені треба більше аргументі. Тому що це питання людей, справедливості, обороноздатності і фінансів. Що стосується людей, мені потрібна конкретика, що буде з мільйонною армією, що буде з хлопцями, хто кожного дня там… Якщо є питання ротаційні, питання відпусток, то має бути комплексний план", - зазначив він.

Зеленський заявив, що всі відповіді повинні бути зафіксовані у законопроекті, де має бути чітко описане питання демобілізації. Він також додав, що Україні доведеться витратити додаткових 500 мільярдів гривень, щоб забезпечити додатково мобілізоване населення.

Допомога від США і ЄС

Зеленський заявив, що він впевнений у тому, що Україна зможе отримати великий пакет фінансової допомоги від США.

"Працюємо дуже сильно над цим. Я впевнений, що США нас не зрадять і що все буде виконано повністю ... Мені здається, що я знайшов взаєморозуміння і з Байденом, і з сенаторами", - каже президент.

Зеленський додав, що рішення про допомогу від США буде ухвалене "дуже скоро".

Він також зазначив, що ЄС нададуть Україні 50 мільярдів євро допомоги. Перші 1,5 мільярди євро нададуть Україні вже цього тижня. Зеленський переконаний, що Угорщина не зможе завадити отримати допомогу.

"Щодо 50 млрд рішення, впевнений, буде прийнято найближчим часом. І ніхто не завадить. Зроблено так, що сьогодні у нас є механізми. Навіть якщо буде підтримка 50 млрд "мінус один" - значить знайдуться інші інструменти, щоби Україна отримала ці 50 млрд. Це головні цифри", - сказав він.

В України також є план "Б", якщо ЄС не зможе виділити пакет допомоги. Зеленський назвав суми, які готові надати різні держави:

  • Бельгія - 1,7 млрд,
  • Данія - 4,2 млрд,
  • Південна Корея - 2,3 млрд,
  • Латвія, Литва та Нідерланди - це сотні мільйонів,
  • Норвегія - 7,5 млрд,
  • Франція - 2 млрд,
  • Німеччина - 8 млрд,
  • Швеція - понад 0,5 млрд,
  • Японія - багатомільярдна допомога.

"Це потужний базис, якщо у нас будуть ризики. На відповідні суми ми будемо розраховувати… Дуже велика сума - це і мілітарі допомога", - зазначив він.

Дивіться пресконференцію Володимира Зеленського:

"Ми не контролюємо небо, у нас мало амуніції"

Президент заявив, що скорочення військової допомоги вплинуло на південну операцію в 2023 році.

"Ми не контролюємо небо. У нас немає достатньої кількості відповідної амуніції. Але це не говорить про те, що ми не знайдемо вихід або вже не знайшли... Але для цього нам потрібна справді підтримка, бо деяких речей з амуніції у нас просто немає. Ми працюємо над цим", - сказав Зеленський.

Чи закінчиться війна у 2024 році

Президент заявив, що ніхто не може із впевненістю сказати про те, коли ж закінчиться війна. Різні версії про тривалість війни є лише думками певних людей, які можуть відрізнятися від реальності.

"Війна, перемога, поразка, стагнація - все це залежить від багатьох рішень, ризиків, напрямків. У більшості - від нас з вами. Якщо ми не втратимо нашу стійкість, ми завершимо війну раніше. Не готові ми віддати нашу країну. З першого дня і до останнього так і буде. Якщо ми збережемо всі ці цілі, все що в нас є, все що ми можемо, я впевнений, що ми зможемо наблизити цю перемогу", - сказав Зеленський.

Конфлікт із Польщею

Зеленський відреагував на блокаду кордонів, коли Польща не хотіла пускати українські вантажівки із зерном. Президент не вважає, що тут потрібно було йти на компроміс, адже у України не було виходу. Це призвело до того, що Україна втратила сотні мільйонів доларів та величезну кількість врожаю.

"Ви зрозумійте мене - я не ганчірка якась. Я захищаю інтереси своєї держави під час війни. Я сказав: просто дайте нам вивезти зерно - нам не дали вивезти. І це було неправильно. Усі знають, що це була політика - політичні вибори урядовців, які програли. І тоді я був упевнений, і говорив керівництву вашої держави - ви програєте цю політику і програєте самі собі. Наші люди не можуть страждати. Який компроміс? Є закон! Завжди є закон. ЄС весь був проти цього блокування. Слава Богу, з'явилася розумна Румунія, і президент Йоганнес допоміг нашим фермерам вижити. І у нього були такі складнощі, були страйки", - каже Зеленський.

Президент додав, що він вірить у розблокування блокади і вважає її штучною. Україна змогла знайти вихід і користується іншими коридорами, що призвело лише до того, що Польща втратила гроші, які могла б заробити.

"Нас не запрошують в НАТО"

Володимир Зеленський заявив, що Україна не отримала жодної пропозиції від жодного партнера Альянсу про частковий вступ держави в НАТО без окупованих територій. Важливим є те, що Путін не відмовляється від своїх цілей, тобто прямо каже, що миру він не хоче.

"Уявімо, що буде, якщо частина України буде в НАТО. Це високі ризики для нас, бо це значить, що Путін увійде і почнеться війна з НАТО. І ось тут питання, чи будуть вступати країни НАТО боротися за частину української території, яка має якийсь статус в НАТО. Ми ж не визнаємо з вами території, які окуповані, російськими", - сказав Зеленський.

Зеленський вважає такий сценарій фантазією.

"Звільнення" Залужного

Зеленський відреагував на чутки про можливе звільнення головнокомандувача Валерія Залужного. Він заявив про те, що кожен повинен показувати результат. Він натякнув на те, що поки не планує звільняти Залужного.

"Бути головкомом - це честь. Бути президентом України - це честь. Це питання в наших кроках, в наших словам. Нам потрібні міцні кроки і результати ... Планую працювати, чекаю рішень від них щодо мобілізації, чекаю конкретних речей на полі бою. У нас є розуміння наших дій. Я хочу бачити деталі. Коли є деталі, тоді є розуміння", - сказав Зеленський.

"Закон про мобілізацію жінок не підпишу"

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не підпише закон про мобілізацію жінок навіть у випадку, якщо за нього проголосують депутати Верховної Ради.

Також він прокоментував, чи буде в Україні знижений призовний вік до 25 років.

"Якщо всі аргументи будуть викладені, я буду бачити, що це потрібно, то з цим погоджусь", - сказав Зеленський.

Україна виробить мільйон дронів у 2024 році

Українські військові потребують налагодження масштабного виробництва дронів, які вони зможуть використовувати для ударів по окупантам. Наступного року буде виготовлено мільйон таких дронів, обіцяє президент.

Допомога переселенцям не зменшиться

В Україні не будуть зменшувати фінансову допомогу українським переселенцям. Щодо збільшення підтримки, то Зеленський зазначив, що поки не може відповісти на це питання.

"Що стосується економічної, кредитної, іпотечної підтримки, розвитку бізнесу - все це економічна програма повинна напрацювати. Це буде", - сказав Зеленський.

Пресконференції Зеленського

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський проводив пресконференцію в метро. Вона відбулася 23 квітня 2022 року. Тоді президент розповідав про замах на нього, припинення переговорів із РФ та інші дуже важливі питання.

Ще одна пресконференція була в першу річницю повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Тоді Зеленський стверджував, що "Україна точно переможе РФ, можливо, цього року". Як уже стало зрозуміло, цього року війна ще не закінчиться.

Тоді він також розкритикував китайський "мирний план" і розповів про важливість західної підтримки та надання пакетів військової допомоги.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти