"Вибухнув": Буданов відповів, як втрата РФ А-50 та Іл-22 вплине на фронт

15 січня 2024, 18:57оновлено 15 січня, 23:21
2427
ГУР підтверджує втрату Росією двох літаків. Один з пошкодженнями все ж таки зумів здійснити вимушену посадку.
'Вибухнув': Буданов відповів, як втрата РФ А-50 та Іл-22 вплине на фронт
У Росії не так багато А-50 / Колаж Главреда. Фото: Міноборони Росії, скріншот УП

Втрата Росією літаків А-50 та Іл-22 обов'язково позначиться на здатності росіян завдавати ударів по материковій Україні. Керівник ГУР Кирило Буданов підтвердив підбиття двох військових літаків окупантів.

У коментарі FT очільник розвідки зауважив, що під час спецоперації було знищено щонайменше один літак ворога, іншому - з пошкодженнями - вдалося приземлитися.

"А-50 був збитий і вибухнув. Іл-22 отримав серйозні пошкодження, але, на превеликий жаль, зумів здійснити вимушену посадку в Анапі", - прокоментував Буданов.

відео дня

За даними розвідки, Росія в цілому має вісім А-50 у хорошому стані. Знищення такого літака, найімовірніше, вплине на здатність Росії діяти і комунікувати у зоні бойових дій "цілодобово", пояснив керівник ГУР.

Водночас, як підкреслив старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики Роб Лі, втрата Росією А-50 "значна, оскільки у РФ їх - обмежена кількість".

Збито А-50 та Іл-22

14 січня українські військові підбили одразу два російські літаки над Азовським морем. Йдеться про знищення А-50 та суттєве ураження Іл-22.

Російські довколавоєнні ресурси підтверджують втрату Росією одразу кількох бортів і постять фото наслідків ударів, тоді як Кремль коментувати ситуацію відмовляється.

А-50 - унікальний літак для дальньої радіолокаційної розвідки і управління, розроблений на базі військово-транспортного літака Іл-76. Літак здатний виявляти різні цілі на значних відстанях, включно з повітряними, наземнми та надводними об'єктами.

Водночас екіпажу Іл-22 вдалося "вижити" завдяки потужним засобам РЕБ літака, які нібито "відвели" ракету на відстань у 500 м, тому вибух тільки "зачепив" борт.

Наразі невідомо, якою зброєю було уражено А-50 та Іл-22. Деякі експерти припускають, що спецоперація була здійснена з використанням "блукаючого" Patriot.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти