У пологових будинках України закінчилися щеплення від небезпечної інфекції

13 лютого 2021, 22:12
Щеплення БЦЖ роблять дітям в пологових будинках в перші дні після народження. Приватні медзаклади таку вакцину не закуповують.
Немовля
Дітей виписують з пологових будинків без щеплення БЦЖ / tsn.ua

Новонароджених дітей виписують їх українських пологових будинків без важливого для життя щеплення БЦЖ від туберкульозу. Це відбувається через те, що запаси препарату вже закінчилися, а нові МОЗ не придбав.

"БЦЖ, або вакцину від туберкульозу, колють немовлятам на другий день після народження. Втім, тепер холодильники в пологових будинках - порожні, бо вакцини немає. Термін придатності болгарської вакцини закінчився ще 31 січня, а нову партію так і не завезли", - йдеться в повідомленні Сегодня.

За словами Галини Рублевої, лікаря-неонатолога одного з пологових будинків, вакцина закінчилася 29 січня. Тепер молоді мами не знають, де вакцинувати своїх дітей.

"Враховуючи, що в нашій країні ВООЗ оголосила епідемію туберкульозу і збільшується кількість штамів, то це досить серйозно. Тому що з туберкульозом може зустрітися кожна дитина", — зазначила лікар.

Щеплення БЦЖ роблять дітям в пологових будинках в перші дні після народження. Приватні медзаклади таку вакцину не закуповують, тому щеплення ніде зробити, крім пологових будинків.

"Останній раз завозили в країну цю вакцину ще два роки тому. Цього разу закуповували не в Болгарії, а в Індії. Її мали завезти в грудні 2020 — го", - повідомляє видання.

читайте такожОзнаки пологів: коли потрібно збиратися в пологовий будинок

У МОЗ повідомили, що індійську вакцину від туберкульозу не сертифікували, оскільки виробник не надав повний пакет необхідних документів. При цьому в Міністерстві додали, що закупівлею вакцини займається посередник, а необхідну кількість доз було оплачено ще у 2018 році.

"Виробник повинен був надати пакет документів для реєстрації, і він не надав його. І надалі ми не можемо ніяким чином вплинути на це, бо виробник знаходиться за кордоном і він обирається постачальником", - повідомив керівник експертної групи з імунопрофілактики МОЗ Сергій Литовка.

  • Як писав раніше Главред, пара-Олександр і Євгенія Кіркичі з Черкас-стали батьками прямо під дверима пологового будинку. Жінку не пустили до медичного закладу через коронавірусу.
  • Про це повідомляє портал ТСН. За даними журналістів, сутички у жінки почалися посеред ночі. Напередодні Євгенія домовилася про пологи з лікарем. Але нещодавно вона і вся сім'я перехворіла коронавірусом. Тому, за словами медиків, породіллі могли показати допомогу тільки в лікарні для пацієнтів з COVID-19.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти