На Україну чекає нова кліматична аномалія: експерт дала несподіваний прогноз

26 серпня 2021, 01:33
Додаткове тепло збільшує період вегетації рослин і період теплозабезпечення сезону.
спека, посуха, Клімат
/ Фото pixaby

Глобальна зміна клімату, крім небезпеки, надає ще й нові величезні можливості, заявила кліматолог, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

Як пояснила вона в інтерв'ю Главреду, якщо теплий період стає більш тривалим, збільшується період вегетації рослин і період теплозабезпечення сезону.

"Це відкриває нові можливості для сільського господарства. Зокрема, це дозволяє вирощувати нові культури, яких досі у нас не було. Зверніть увагу, скільки нових культур у нас з'явилося, навіть на Київщині. Тут вже нікого не здивуєш магнолією, хурмою, виноградом або персиками, не кажучи вже про баклажани або перці, які ще в 70-х роках вирощували тільки на півдні України, а тепер вони ростуть практично на кожній ділянці", - говорить експерт.

Кліматолог впевнена, що нові можливості можуть допомогти отримати додатковий, тобто третій, урожай завдяки тому, що холодний період стає більш теплим.

"Озимі культури у нас тепер дозрівають на два-три тижні раніше, а це відкриває можливість для отримання додаткового врожаю деяких культур. Тому Україна може стати житницею Європи і не тільки. У нас є унікальні можливості для цього. І зміни клімату в цьому плані дуже сприятливі для нашої країни", - додала Балабух.

читайте такожНові температурні рекорди: кліматолог пояснила, чи чекати спеку під +40°

Раніше кліматолог Світлана Краковська заявила, що в Україні темпи потепління перевищують глобальні, в тому числі середньоєвропейські.

За її прогнозом, в Україні кліматичне літо (коли середньодобова температура перевищує +15 градусів), буде набагато довше - триватиме на півдні з трьох до п'яти місяців (три з них з будуть з тропічними ночами).

У свою чергу директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда заявив про те, що в разі продовження підвищення середньої температури Україні загрожують серйозні кліматичні зміни. "При збереженні таких тенденцій на всьому півдні України, а також в частині центральних областей, Клімат буде, як наприклад зараз в Греції. Сухі субтропіки", - сказав синоптик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти