Український посол звинуватив президента Німеччини у спробі цинічно "відбілити" Північний потік-2

7 лютого 2021, 15:06оновлено 7 лютого 2021, 15:42
Висловлювання Штайнмаєра щодо історичної пам'яті викликали в Україні відверте здивування і справжній шок, заявив наш посол у ФРН Андрій Мельник.
Андрій Мельник
Андрій Мельник звинуватив президента Німеччини у спробі "відбілити" Північний потік-2 / посольство України в Німеччині

Україна рішуче виступає проти спотворення історії нацистської окупації, а також спроб виправдати добудову скандального газопроводу Північний потік-2, заявив український посол у ФРН Андрій Мельник у відповідь на слова президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра.

"Висловлювання федерального президента щодо історичної пам'яті викликали в Україні відверте здивування і справжній шок. Адже таким чином, по суті, підхоплюється десятиліттями нав'язуваний російською пропагандою наратив про те, що нібито Німеччина повинна нести свою історичну відповідальність і спокутувати свою провину за варварські злочини нацистської окупації тільки перед Росією", - розповів Мельник у коментарі Укрінформ.

Зазначимо, в інтерв'ю газеті Rheinische Post федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловився за добудову газопроводу Північний потік-2, назвавши "енергетичні відносини майже останнім містком між Росією і Європою, який залишився після істотного погіршення взаємин" між ФРН і РФ в останні роки.

Водночас як аргумент президент Німеччини заявив, що для німців важливий "ще один зовсім інший вимір - погляд на дуже мінливу історію з Росією". Він нагадав, що 22 червня виповнюється 80-та річниця німецького нападу на Радянський Союз, що жертвами війни стали понад 20 мільйонів людей у колишньому СРСР.

Так от, на думку посла України в Німеччині, таке трактування, коли СРСР автоматично прирівнюється до Росії, є "абсолютно неприпустимим спотворенням історії і прямим ігноруванням непомірних жертв інших народів", насамперед українців, які входили до складу Радянської держави і під час жорстокого панування гітлерівської Німеччини зазнали величезних людських втрат і зазнали тотального знищення.

Мельник уточнив, що в цьому сенсі українська сторона офіційно ініціює проведення урочистого засідання бундестагу з нагоди 80-річчя нападу Німеччини на СРСР. Він додав, що 22 червня 1941 року не Москва, а саме українські міста зазнали масованих ударів люфтваффе: цілями бомбових ударів стали Київ, Житомир, Одеса, Севастополь, інші цивільні об'єкти.

Також глава дипломатичної місії зазначив, що Штайнмаєр цинічно використовував чутливу тему заради "відбілення" Північного потоку-2.

"Саме ось цей "ширший контекст" і варто було б мати на увазі, перш ніж цинічно використовувати настільки чутливі історичні аргументи заради відбілювання Північного потоку-2, який вже в наші дні несе в собі пряму загрозу нової гарячої фази російської агресії, яка не припиняється ні вдень, ні вночі вже сьомий рік поспіль і несе невимовну біль та страждання на українську землю", - заявив посол.

Північний потік-2 - про що йшлося раніше:

  • 11 грудня 2020 року будівництво газопроводу Північний потік-2 було відновлено в економічній зоні Німеччини після річного періоду, пов'язаного із зупинкою робіт через санкції США.
  • 5 лютого канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Росії загрожують нові санкції з боку Німеччини через тюремний вирок опозиціонеру Олексію Навальному і висилки дипломатів Євросоюзу. Однак на будівництві газопроводу Північний потік-2 це ніяк не відіб'ється.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти