Україні загрожує доля геополітичного лузера - експерт

22 березня 2021, 05:27
Україна ризикує виконувати роль шила в руках США, яким Вашингтон буде час від часу поколювати Росію, дратуючи її.
Андрій Золотарьов
Андрій Золотарьов / УНІАН

Якщо Україна руйнуватиме відносини з тими країнами, у співпраці з якими вона повинна бути економічно зацікавленою, то країні загрожує незавидна доля.

Таку думку озвучив Главреду політолог, директор аналітичного центру Третій сектор Андрій Золотарьов і навів як приклад ситуацію, яка склалася навколо компаніі Мотор Січ.

За його словами, рішення щодо китайських інвесторів не було самостійним рішенням Києва – воно ухвалювалося під зовнішнім тиском.

"На Мотор Січ прийшли мисливці за технологіями в особі китайців. У світі всього дев'ять країн, що володіють технологіями виробництва літаків і авіадвигунів, і Україна завдяки своєму "колоніальному минулому" опинилася в числі цих країн. А у Китаю ресурси авіадвигунів залишають бажати кращого, у них проблеми з авіамоторобудуванням. Тому, природно, Пекін шукає можливості компенсувати цю проблему і, очевидно, розраховував на технології, які він міг би отримати на Мотор Січ", - пояснив Золотраєв.

При цьому США не потрібні конкуренти, тим більше, в особі країни, з якою Штати можуть зіткнутися і яку Вашингтон вважає геополітичним противником.

"Тому Україні в черговий раз дали по руках і сказали: "Не сміти!". Такого роду ситуації у нас вже були, зокрема, з "Турбоатомом", якому довелося розірвати контракт, який хотів укласти Іран щодо Бушерської АЕС. Тоді нам теж не дозволили укласти контракт, і це нічим не компенсувалося", - зазначив він.

Експерт додав, що Україні ніхто не компенсує витрати через розірвану співпрацю з Китаєм. При цьому в арбітражі Китай цілком може виграти, в результаті Україна зазнає збитків у розмірі декількох мільярдів доларів.

Золотарьов додав, що після втрати російського ринку відносини з Китаєм дуже важливі для України.

"Руйнування цих відносин відіб'ється на обсязі ВВП, доходах українського бюджету і на житті українців. Тож така політика схожа на "пострілу в ногу", - вважає він.

"Якщо Україна продовжить діяти так само по відношенню до своїх партнерів, то вона залишиться ні з чим, а точніше – лише з кредитами МВФ і боргами. Вона стане виконувати роль шила в руках США, яким Вашингтон буде час від часу поколювати Росію, дратуючи її. Однак це - доля геополітичного лузера, і вона є незавидною", - резюмував експерт.

читайте такожЕксперт пояснив, хто "нашептав" Києву рішення націоналізувати Мотор Січ

Санкції проти інвесторів Мотор Січі та націоналізація підприємства - про що раніше писав Главред:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти