Вбив солдата за допис в інстаграмі: на Донеччині засудили ексмайора ЗСУ

1 вересня 2021, 12:48
Чоловік сказав, що не хотів його вбивати і це сталося ненавмисно.
Вбив солдата за допис в інстаграмі: на Донеччині засудили ексмайора ЗСУ
Боєць зняв відео біля військової частини / фото Instagram Олега Томашука / Судовий репортер

Красноармійський районний суд Донецької області виніс вирок колишньому майору Збройних сил України Віталію Виннику. Він вбив солдата за допис в Instagram, де були позначені позиції військових на Донбасі.

Відомо, що навесні 2017 року солдати поїхали на стрільби на бойовій машині. При виїзді з військової частини в Авдіївці військовослужбовець Олег Томашук зняв відео на телефон. Туди потрапили позиції військових. Потім він виклав ці фото і відео в Instagram, йдеться у вироку суду.

Пізніше йому телефонували, писали та дякували, що він "здав свої позиції". А вже 20 березня на інтернет-сайті YouTube з'явилося відео під назвою "Украинский боец-инстаблогер раскрыл положение секретных позиций ВСУ". Під зазначеним відео було зроблено коментар про те, що військовий додав до допису геотеги в м.Авдіївка Донецької області.

відео дня

Незабаром ця інформація дійшла до штабу. Зокрема, Виннику зателефонував помічник начальника штабу і нецензурно вилаяв за те, що його бійці виклали інформацію про розміщення командного пункту. Крім того, військовослужбовці повинні були здавати свої телефони, щоб уберегтися від витоку інформації.

Вбив солдата за допис в інстаграмі: на Донеччині засудили ексмайора ЗСУ
Фото бійців / скріншот з відео

Взяв пістолет і вистрілив в голову солдату

Майор викликав до себе 4 бійців. Там він на своєму телефоні включив відео, яке зняв військовослужбовець, і запитав Томашука, чи розуміє він, що зробив, на що хлопець, своєю чергою, визнав, що це може прирівнюватися до зради Батьківщині. Після цих слів, майор наказав підійти до нього.

У цей момент він взяв пістолет, перезарядив перед обличчям солдата і вистрілив в голову. Томашук помер. Свідки кажуть, що він тільки встиг попросити майора не робити цього і спробував ухилитися від кулі, але все сталося дуже швидко.

Під час суду майор визнав свою провину, але заявив, що не хотів вбивати військового і це сталося ненавмисно. За його словами, інцидент нагадав йому артилерійський удар влітку 2014 року під Амвросіївкою, однією з причин якого стало те, що бійці фотографувалися на позиціях і викладали фото в мережу.

Постріл він пояснив миттєвим психологічним фактором. Каже, навіть не пам'ятав, як заряджав пістолет. Своєю чергою стаціонарна експертиза встановила, що Винник перебував у стані вираженого емоційного збудження, але міг усвідомлювати свої дії.

Вирок суду

Красноармійський міськрайонний суд врахував його стан і щире каяття. Йому призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

Зазначається, що в день винесення вироку майор все ще не відшкодував батькові вбитого матеріальний збиток. Також суд постановив стягнути з нього 150 тисяч гривень компенсації.

Вирок ще може бути оскаржений протягом 30 днів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти