У Путіна нахабно відповіли на вимогу України припинити роздачу паспортів РФ на Донбасі

6 листопада 2020, 12:37
Позиція України розходиться з Мінськими угодами, вважає Дмитро Пєсков.
Путін, Пєсков
Дмитро Пєсков і Володимир Путін / Reuters

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував вимогу України припинити роздачу російських паспортів жителям окупованих територій Донбасу.

За його словами, РФ продовжить "захист етнічних росіян" на Донбасі, незважаючи на вимоги України, передає РІА Новості.

Відповідаючи на питання про вимогу України відкликати указ Путіна про спрощене надання російського громадянства жителям Донбасу, Пєсков сказав: "Що значить, Росія повинна? А хіба Україна не повинна дбати про своїх громадян? Якщо Україна вважає людей, які проживають на південному сході України своїми громадянами, хіба вона не повинна про них піклуватися, хіба Україна не повинна забезпечувати соціальні потреби цих громадян?".

За словами прес-секретаря Путіна, позиція України нібито "докорінно розходиться із зобов'язаннями України, які зафіксовані підписом президента України в Мінському комплексі заходів".

"У Мінському комплексі не вказано, там немає такого положення (про припинення видачі російських паспортів, - ред.)", - додав Пєсков.

читайте такожРосія розкрила свої обійми жителям Донбасу і роздасть 800 тисяч паспортівНагадаємо, раніше Путін вніс зміни до свого указу від 2017 року, на підставі якого особи з "паспортами" "ДНР" і "ЛНР" більше не зобов'язані на території РФ пред'являти документи, що підтверджують їх громадянство України, статус особи без громадянства або громадянство іншої держави.

Зокрема, Путін змінив президентський указ від 2017 року, на базі якого так звані "документи" з ОРДЛО вже визнавалися в Росії. З документа було виключено формулювання"громадянами України та особам без громадянства, які постійно проживають".

Роздача паспортів РФ на Донбасі:

  • Російський глава держави Володимир Путін у липні минулого року підписав указ, на підставі якого Росія запропонувала жителям Донбасу отримати своє громадянство в спрощеній формі. Для цього від них вимагали документи, в яких зазначено постійне місце проживання в Донецькій і Луганській областях станом на квітень 2014 року.
  • У червні 2020 року заступник голови Держдуми РФ у справах СНД Віктор Водолацький заявив, що громадянство Росії на непідконтрольному Донбасі вже отримали 187 тисяч осіб. До кінця року Москва планує роздати ще 800 тисяч своїх паспортів.
  • Міністр з питань окупованих територій Олексій Резніков вважає, що Україна не каратиме таких громадян, однак вони повинні будуть зробити вибір і відмовитися від одного з громадянств.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти