Стало відомо, як декомунізують міст Патона, Батьківщину-матір і пам'ятник Щорсу

25 серпня 2020, 21:14оновлено 25 серпня 2020, 23:43
Питання мають намір вирішити "цивілізовано".
Дробович
Дробович розповів про декомунізацію / УНІАН

В Українському інституті національної пам'яті заявили, що планують "цивілізовано" вирішити проблему декомунізації низки радянських пам'ятників, які залишилися в Києві.

"Всі ці об'єкти (міст Патона, пам'ятник Щорсу, статуя Батьківщини-матері – прим. Ред.) - знакові для Києва, до них часто апелюють противники декомунізації. Важливо, щоб було цивілізовано вирішено питання видалення цих радянських символів. На мосту Патона зараз проводиться реконструкція, і це найкращий час, там всього дві розетки з радянськими гербами, якщо їхати з лівого берега, серпи і молоти легко демонтувати, а зірки не підпадають під декомунізацію. Враховуючи, що нещодавно помер Патон-може, логічно було б поставити портрети обох Патонів замість цих гербів, щоб люди пам'ятали про династію вчених?" - повідомив директор УІНП Антон Дробович в ефірі Україна 24.

За словами історика, пам'ятники необхідно декомунізувати з мінімальними втратами для зовнішнього вигляду і загального змісту, щоб не зруйнувати культурну цінність.

відео дня

читайте також"Місце прокляте, бл * дь": у слузі народу оцінили ідею про декомунізацію Донбасу і Криму"Цей пам'ятник підпадає під закон про декомунізацію, але це художнє висловлювання, можливо, воно стане туристично привабливим. Але в будь-якому випадку треба поставити експлікацію, розповісти, хто такий Щорс, чому він там стояв. Так само треба зробити і з Батьківщиною-матір'ю. Якщо ми говоримо про демонтаж герба, ми не можемо собі дозволити ризикувати цілісністю статуї, яка є видатним твором, пам'ятником науки і техніки світового рівня", — сказав він.

Чиновник підкреслив, що фахівці будуть робити ретельні розрахунки, щоб демонтаж не зруйнував скульптури.

"Можна оголосити конкурс про те, що розмістити на щиті, робити проекції, що завгодно. Потрібен дозвіл Міністерства культури", - пояснив Дробович.

Як раніше повідомлялося, у Києві встановили Кривий тризуб на вершині нового флагштока на схилах Дніпра.

Нагадаємо, директор Українського інституту нацпам'яті Антон Дробович заявив-після деокупації Криму і Донбасу на цих територіях буде впроваджено особливий порядок декомунізації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти