За ціною золота: ціни на картоплю можуть зрости вдвічі - прогноз аналітика

8 жовтня 2024, 19:21оновлено 8 жовтня, 20:45
267
Серед основних причин здорожчання картоплі – літня посуха і неврожай.
Гривна, картошка, картофель
В Україні суттєво здорожчає картопля / Коллаж: Главред, фото ua.depositphotos.com, pixabay

Зимова вартість картоплі в Україні, ймовірно, зросте до 50-55 гривень за кілограм. Про це повідомив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка в інтерв'ю "Українському радіо".

За словами Максима Гопки, зараз на гуртовому ринку середня ціна картоплі за кілограм коливається в діапазоні 19-22 гривень, а в супермаркетах вартість становить 30-35 гривень. Саме така ціна зумовлена посухою і твердим ґрунтом, що не дозволило в деяких регіонах повноцінно зібрати врожай.

Аналітик прогнозує, що з настанням холодів ціни на картоплю будуть зростати, адже бажаних обсягів врожаю не вдалось зібрати, тим більше овоч потребує додаткових витрат при зберіганні.

відео дня

Зростання цін на картоплю також викликане підвищенням податків і прогнозованим здорожчанням пального, що вплине на логістичні витрати та транспортування до кінцевого споживача.

"Для кінцевого споживача з усіма націнками, я думаю, що ми можемо спокійно підійти до ціни 50-55 грн за кілограм, це точно. Але це такий оптимістичний варіант. Реалістичний може бути навіть трохи більшим, тобто і 60 грн", – розповідає аналітик.

Хто такий Максим Гопка

Максим Гопка — аналітик, який працює в Українському клубі аграрного бізнесу. Він спеціалізується на дослідженнях у сфері аграрного сектору, аналізі ринків та трендів в аграрній економіці України.

Ціни на продукти - останні новини

Нагадаємо, експерт Андрій Новак прогнозує, що в Україні слід очікувати "стрибків" цін на мʼясо. Враховуючи нинішні цінові пропозиції й популярність продукту, найменше ціни зростуть на курятину, а от вартість свинини до кінця року може підскочити до 12%.

Аналітики EastFruit повідомляли, що за тиждень найбільше подорожчав солодкий перець, огірки, баклажани та персики. Крім цього, зросли ціни на часник. Тепер його продають за 60-150 грн/кг, порівняно з 50-140 грн/кг минулого тижня. Гарбуз теж подорожчав - з 25-30 до 30-40 грн/кг.

Також у 2025 році ціни на цигарки можуть зрости щонайменше на 17% залежно від майбутнього курсу національної валюти. Усе — через перехід у визначенні ставок акцизу з гривні у євро.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти