Еколог: у передгір'ях українських Карпат зрубано 70% лісу, в горах – 50%

29 червня 2020, 00:37
На відміну від України, майже всі європейські країни, які мають ліс у горах, бережуть його й дуже мало рубають.
паводки Прикарпатті
Еколог назвав причину повені на Прикарпатті / УНІАН

Паводки в Карпатах виникли через масове вирубування лісів ("лісоциду"). Коли вода падає на оголену похилу площину гір, вона скочується в річки, річки швидко виходять з берегів і все знищують навколо. Коли вода потрапляє на ліс (а ліс – це дерева, мохи, папороті, мертва деревина), вона, як губка, вбирається й затримується. У цьому разі ймовірність паводків мінімальна, а таких згубних, як нинішній – нульова.

Про це під час чату га Главреді розповів Директор Київського еколого-культурного центру, еколог, заслужений природоохоронець України Володимир Борейко.

"Майже всі європейські країни, які мають ліс у горах, бережуть його і дуже мало рубають. Наприклад, в Альпах Італія, Франція, Швейцарія, Австрія за останні 15 років зрубали 1,7% гірського лісу, Франція та Іспанія у Піренеях зрубали 1,3%, Грузія на Кавказі – 0,2%, наші сусіди поляки зрубали 2,2%, румуни – 3,7%. Тільки ми вирубали в українських Карпатах 9-11% лісу за 15 років", - пояснив експерт.

За словами Борейка, в передгір'ях українських Карпат зрубали 70% лісу, а в самих горах – 50%. Тому ми і маємо цю катастрофу.

"І ніякі зміни клімату тут не винні. Такі катастрофи у нас почалися з 50-х років минулого століття, коли почали варварськи рубати Карпати", - наголосив еколог.

Борейко звернув увагу на те, що влада нічого не зробила для того, щоб ситуація змінилася.

"Наприкінці жовтня минулого року президент Зеленський підписав розроблений екологами (я теж брав участь) закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону". Згідно з цим законом, Кабмін протягом трьох місяців був зобов'язаний привести свої підзаконні акти про вирубування у відповідність із законом. Минуло вже майже півроку, але нічого не зроблено. Ось вам і ставлення уряду до проблем вирубування в Карпатах. Тому ми подали до суду на Кабмін України, звинувативши його у бездіяльності, і 15 липня в Окружному адміністративному суді Києва відбудеться перше засідання", - підсумував еколог.

читайте також"Гірше, ніж у 2008": Аваков показав фото моторошних паводків на Заході УкраїниНагадаємо, раніше повідомлялося, що на Прикарпатті в двох місцях вода зруйнувала дорогу на Буковель. Річка вийшла з берегів, і автодорога Н-09 Мукачево-Рогатин в межах сіл Татарів і Микуличин стала не проїзною. Крім того, у воді опинився і сам курорт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти