Нацрада вимагає від телеканалів перевиконання мовних квот

25 травня 2020, 21:53оновлено 25 травня 2020, 23:08
Регулятор стверджує, що мовники мусять набагато частіше використовувати українську мову в ефірі.
квоти, українська мова
Нацрада вимагає перевиконання мовних квот / фото: 24tv.ua

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розіслала офіційні листи керівникам теле і радіокомпаній з проханням пояснити їх редакційну політику щодо обов'язкової частки звучання в ефірі української мови.

"Останній моніторинг регулятора показав, що виконання встановлених законодавством вимог відбувається у мінімальному процентному співвідношенні", - йдеться в повідомленні прес-служби регулятора.

Як сказано в тексті листа, Нацрада стурбована ситуацією з кількістю української мови в телеефірі і бачить потенційний ризик порушення діючих норм. Також уточнюється, що можуть у майбутньому виникнути складнощі після набрання чинності окремих положень Закону України Про забезпечення функціонування української мови як державної.

відео дня

Регулятор стверджує, що більшість телеканалів навіть зараз використовують українську мову у мінімальному відсоткому співвідношенні. Керівники не думають про те, що в майбутньому мовні квоти будуть посилені, тому вже зараз їх бажано перевиконувати.

Як відомо, 13 жовтня 2017 року вступив в силу закон про мовні квоти на телебаченні, згідно з яким у загальному тижневому обсязі мовлення загальнонаціональних каналів, передачі, фільми та новини на українській мові повинні становити не менше 75% загальної тривалості цих програм у кожному з проміжків часу між 7:00 та 18:00, а також між 18:00 і 22:00.

Нагадаємо, Міністерство культури, молоді і спорту не планувало ініціювати перегляд мовних квот та закону про мову.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти