Кулеба різко відповів Ірану за фінальний звіт про катастрофу літака МАУ

17 березня 2021, 18:51
За словами глави МЗС, звіт Ірану - це цинічна спроба приховати справжні причини катастрофи МАУ.
Дмитро Кулеба
Кулеба розкритикував звіт Ірану щодо збитого літака МАУ / УНІАН

У підсумковому звіті організації цивільної авіації Ірану заявили, що причиною аварії українського літака Boeing 737-800 Міжнародних Авіаліній України неподалік від Тегерана, яке сталося в січні 2020 року, стала помилка оператора системи ППО.

Так, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував остаточний звіт і звинуватив Іран у приховуванні справжніх причин знищення українського літака.

Як повідомив Кулеба на сторінці МЗС у Facebook, Україна направляла Ірану понад 90 сторінок зауважень і пропозицій до проекту цього звіту і наполягала, щоб Тегеран долучив їх до фінального документа.

"Але те, що ми сьогодні бачимо в опублікованому звіті, не що інше, як цинічна спроба приховати справжні причини знищення нашого літака. Аналіз документа показує, що Іран провів розслідування з численними порушеннями міжнародних стандартів", - підкреслив він.

Кулеба зазначив, що розслідування, яке проводив Іран, було упередженим, представлені докази вибірковими, а висновки - оманливими.

читайте такожУ МЗС відреагували на секретні записи розвідки Канади щодо збитого літака МАУ

"Документ не відкриває всіх обставин, не розкриває першопричини трагедії і ланцюжок дій, які до неї призвели. Це не звіт - це збірник маніпуляцій, мета якої не з'ясувати істину, а виправдати Іран. Іран не знайшов сил, щоб визнати свою відповідальність", - заявив міністр.

Глава МЗС пообіцяв, що Україна разом з міжнародними партнерами буде домагатися покарання Ірану за цей злочин усіма можливими способами.

Катастрофа літака МАУ в Ірані - про що раніше повідомляв Главред:

  • 8 січня 2020 року в Ірані розбився літак МАУ, який виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, у тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини та Великобританії.
  • Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • Пізніше Іран погодився виконати всі свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації.
  • 10 лютого ЗМІ повідомили про те, що розвідка Канади отримала в своє розпорядження аудіозапис, на якому людина з голосом схожим на главу МЗС Ірану Джавада Заріфа розкриває можливі причини аварії літака МАУ. Згідно з повідомленням, міністр допустив, що літак міг бути збитий навмисно.
  • У МЗС Ірану заявили, що оприлюднена канадськими журналістами інформація про аудіозапис з голосом людини, схожої на голос Джавада Заріфа, не відповідає дійсності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти