Кремінь розповів про сотні порушень норми закону про мову і налякав штрафами

13 лютого 2021, 18:50
Тарас Кремінь розповів про порушення закону про обов'язкове обслуговування державною мовою.
Тарас Кремінь
Тарас Кремінь / УНІАН

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь розповів, що після вступу норми закону про обов'язкове обслуговування державною мовою, він отримав шквал звернень і скарг по відношенню до співробітників точок торгівлі.

"Спочатку був шквал звернень, скарг, образ, які відчували люди по відношенню до себе в супермаркетах, аптеках, магазинах. Але поступово, як ми бачимо, ця статистика зростає, але по суті фактів порушення мовних прав громадян на отримання інформації та обслуговування державною мовою ми отримуємо все менше і менше", - сказав він в ефірі каналу Україна 24.

Водночас, за словами мовного омбудсмена, збільшується кількість звернень, що стосуються відсутності україномовної версії інтернет-магазинів: "Немає взагалі ніякої інформації українською. Це теж сфера обслуговування, ми підготували звернення на адресу суб'єктів господарювання і сподіваємося, що на нашу вимогу ці недоліки будуть усунені".

Коментуючи можливість відстрочки штрафів за порушення мовного законодавства, Кремінь зазначив, що у разі скасування штрафів депутатами, вони позбавлять державу інструментів впливу на злісних порушників.

читайте такожУ партії Зеленського вирішили боротися зі штрафами за порушення мовного законуЯк передає прес-служба мовного омбудсмена, найбільше звернень та скарг уповноваженому із захисту державної мови з 16 січня надійшло з Києва та Київської області - вони склали майже половину від загальної кількості заяв.

Як зазначається, всього за період 16 Січня - 11 лютого до уповноваженого звернулося 605 громадян щодо захисту прав громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою, надання консультацій та додаткової інформації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

  • У столичній мережі супермаркетів Novus керівництво звільнило касирку супермаркету, на яку надійшла скарга від покупниці ‒ в тому, що та відмовилася обслуговувати її українською мовою
  • Мовний омбудсмен Тарас Кремінь у телеефірі заявив - складати іспит з української мови повинні будуть насамперед державні службовці та особи, які бажають отримати українське громадянство.
  • Чиновник стверджує, що мова йде в першу чергу про міністрів, керівників обласних державних, районних адміністрацій, керівників держпідприємств.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти